Η ευκαιρία των ευρωεκλογών

Η ευκαιρία των ευρωεκλογών

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου*

Όσο λανθασμένη είναι η τακτική τα στελέχη των κομμάτων να ξιφουλκούν στη βάση ιδεολογικών διακρίσεων που έχουν μείνει κενές νοήματος και απαιτούν επανανοηματοδότηση, τόσο επιβάλλεται η συζήτηση να είναι σκληρά πολιτική.

Γράφαμε προχθές ότι ζητήματα όπως η αξιολόγηση, η ασφάλεια των πολιτών, οι δημόσιες συγκοινωνίες και η παιδεία είναι εξ ορισμού ιδεολογικοποιημένα.

Στο ευρύτερο πεδίο όμως της πολιτικής, αυτό που αφορά τα μεγάλα ζητήματα της πορείας της χώρας μέσα στην Ευρώπη, η συζήτηση για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης δεν γίνεται ποτέ και είναι πάρα πολύ σημαντική.

Βλέπουμε τις ευρωεκλογές ως χρυσή ευκαιρία για να διευρυνθεί το πεδίο της συζήτησης στη χώρα μας. Τα διακυβεύματα και τα διλήμματα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά και όλα δείχνουν ότι τα βασικά στρατόπεδα θα είναι δύο: αυτό των λαϊκιστών/ευρωσκεπτικιστών με κεντρικά πρόσωπα τους Ορμπαν και Σαλβίνι και το στρατόπεδο των ευρωπαϊστών που επιζητούν ακόμα περισσότερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο στρατόπεδο αυτό η ηγετική φυσιογνωμία θα είναι αυτή του Εμανουέλ Μακρόν.

Όχι από μεγαλομανία ή έπαρση και σίγουρα όχι από «μητσοτακικομανία» βλέπουμε μια μεγάλη ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά να αναλάβουν κεντρικό ρόλο στις εκλογές αυτές. Η Ελλάδα είναι η χώρα που στη γειτονιά της παίζεται όλο το παιχνίδι της Ε.Ε., εκεί όπου όλοι και όλα δοκιμάζονται: το μεταναστευτικό, οι σχέσεις με την Τουρκία, οι ενεργειακές κόντρες με τη Ρωσία, το αίνιγμα των Βαλκανίων. Σε αυτό να προσθέσουμε την εμπειρία της οικονομικής κρίσης που συντάραξε και την Ένωση και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μάς έκανε όλους σοφότερους. Σ' αυτή τη χώρα, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία, ένα καθαρά φιλοευρωπαϊκό κόμμα που παραμένει προσηλωμένο στις ιδρυτικές αρχές της Ένωσης, θα είναι, όπως δείχνουν τα πράγματα, η επόμενη κυβέρνηση και είναι ήδη το κόμμα που πρωταγωνιστεί σε όλες τις εξελίξεις.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν δίπλα στον Μακρόν της Δύσης να βλέπουμε να στέκεται ένας πολιτικός από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που μιλάει τη γλώσσα της, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενστερνίζεται τις αρχές της και εχθρεύεται ανοιχτά τον εθνολαϊκισμό. Με τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη πρωταγωνιστές στις ευρωεκλογές θα εμφανιστούν νέα στελέχη, θα συσπειρωθούν γύρω από τη Νέα Δημοκρατία δυνάμεις που για την ώρα σιωπούν αλλά ενδιαφέρονται να μπουν σ' ένα τέτοιο παιχνίδι και θα κερδηθεί και η ουσιώδης ιδεολογική μάχη.

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα της χώρας απαιτούν προσήλωση, όμως καθημερινά διαπιστώνουμε ότι τελικά τα προβλήματα της Ε.Ε. προβλήματα της Ελλάδας είναι κι αυτά. Να το σκεφτούμε.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Πέμπτης 30 Αυγούστου