Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν (I)

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν (I)

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Ως γνωστόν, μετά τη χρηματιστηριακή αναταραχή που δημιουργήθηκε μετά την αμφισβήτηση των οικονομικών δεδομένων της εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών «Folli Follie», εκλήθη για κατάθεση στη Βουλή η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μεταξύ των άλλων, κατέθεσε πως: «Ο πανικός ήταν αδικαιολόγητος, ούτε δικαιολογείται και από τη ρηχότητα της αγοράς. Δεν μπορώ να εξηγήσω με οικονομικούς όρους τη συμπεριφορά του κοινού». Μέσα σε 23 λέξεις ο πρόεδρος της Ε.Κ. ομολόγησε εμμέσως πριν σαφώς ότι δεν αντιλαμβάνεται τον τρόπο λειτουργίας των αγορών.

«Ο πανικός ήταν αδικαιολόγητος». Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο πρόεδρος της Ε.Κ. τον τρόπο με τον οποίο κινείται η αγορά και τον τρόπο που αντιδρούν οι επενδυτές; Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει πως η προσδοκία, το ρίσκο, η διαφάνεια, η ψυχολογική φόρτιση, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τις τάσεις στις κινήσεις των επενδυτών; Τι περίμενε, δηλαδή; Να γίνονται καταγγελίες για ένα από τα διαμάντια του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με ένα brand name σημαντικό, με ένα παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων, με μια μετοχική βάση στην οποία συμμετέχουν πλήθη θεσμικών και ιδιωτών πελατών, και να μην υπάρξει πανικός; Κατηγορείται μια εταιρεία για παρουσίαση ψευδών στοιχείων που αφορούν το δίκτυο των καταστημάτων της με σημαντική απόκλιση. Κατηγορείται για προφανώς μαγειρεμένα μεγέθη πωλήσεων και αποτελέσματα οικονομικών χρήσεων, και δεν περίμενε εκδήλωση πανικού; Δεν περίμενε πως η αλλαγή των δεδομένων θα επέφερε αλλαγές στη συμπεριφορά της επενδυτικής κοινότητας; Οι μικροί επενδυτές, φοβισμένοι, δεν θα πωλούσαν τις μετοχές τους; Οι θεσμικοί επενδυτές μετά την πρώτη πτώση δεν θα πωλούσαν και αυτοί για να μην εγγράψουν λογιστικές ζημίες και μειώσεις στις αποδόσεις τους; Οι κερδοσκόποι δεν θα επωφελούνταν από την πτώση, για να κερδίσουν πάνω στην πτωτική κίνηση; Ποια από όλες αυτές τις συμπεριφορές είναι αδικαιολόγητη; Πίσω από την αοριστία της λέξης «πανικός» κρύβεται η ασχετοσύνη για τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω με οικονομικούς όρους τη συμπεριφορά του κοινού». Μα, οι μόνοι οικονομικοί όροι που κινούν τις αγορές είναι το κέρδος και η ζημία. Η επιδίωξη του κέρδους οδηγεί τις αγορές προς τα πάνω και η αποφυγή των ζημιών οδηγεί τις αγορές προς τα κάτω. Τι ακριβώς δεν μπορεί να εξηγήσει ο πρόεδρος της Ε.Κ.;