7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Η Ελλάδα στο επίκεντρο

Η Ελλάδα στο επίκεντρο

Η αλλαγή που επέφεραν στην Ελλάδα οι εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ήταν καθοριστικής σημασίας, τόσο για την κατάσταση εντός της χώρας, όσο και για την εικόνα της στην διεθνή πολιτική σκηνή. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλήθηκε αμέσως να αντιμετωπίσει τα συντρίμμια που άφησε πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε τομέα, έχοντας αφήσει ουκ ολίγα «ναρκοπέδια», αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Κι αν η κατάσταση εντός της χώρας ήταν αποκαρδιωτική, η εικόνα που υπήρχε στο εξωτερικό, μετά από τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το πολυσυζητημένο πρώτο εξάμηνο του 2015,ήταν δραματική. Η άποψη των εταίρων μας για την Ελλάδα ήταν στην καλύτερη περίπτωση διστακτική, παρά την αλλαγή διακυβέρνησης.

Αρκεί να σκεφτούμε τον Τσίπρα να δηλώνει πως θα παίζει ζουρνά και οι αγορές θα χορεύουν στον ρυθμό του, το σχίσιμο των μνημονίων και το μοίρασμα εκατομμυρίων, την πλήρη ασέβειά του προς τους θεσμούς με την ακατανόητα ιδεοληπτική του επιμονή να ντύνεται (ας είμαστε ευγενείς) «ανεπίσημα», καθώς επίσης και την γελοιοποίησή του κάθε φορά που αρνούταν πεισματικά να δεχθεί μεταφραστή και συνομιλούσε στα Αγγλικά.

Φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν το αποκορύφωμα της γελοιοποίησης της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς το μεγάλο asset του τέως Πρωθυπουργού, ο Γιάννης με ένα «ν» Βαρουφάκης, φρόντισε να επισκιάσει κάθε (φιλότιμη οφείλουμε να ομολογήσουμε) προσπάθεια των υπόλοιπων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για αυτοεξεφτελισμό. Δημιουργική ασάφεια, παράνομη καταγραφή των θεσμικών Ευρωπαϊκών συνεδριάσεων και ναρκισσισμός που εξόργιζαν τους συνομιλητές μας. 

Σαφώς είναι αδύνατον να ξεχάσουμε και το ιστορικό στιγμιότυπο με τον «χαμένο φάκελο» που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να βρουν οι Τσίπρας, Παππάς και Τζανακόπουλος σε επίσημη συνεδρίαση με την Μέρκελ.

Επειδή στις Φιλελεύθερες Αστικές Δημοκρατίες η κυβέρνηση έχει συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε εν μία νυκτί σε συνεδριάσεις με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ως συνεχιστής αυτών των ανθρώπων. 

Με υπομονή, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και κυρίως με πίστη και σεβασμό προς τους θεσμούς, χωρίς ψευτομαγκιές, κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των εταίρων και να θεωρείται ισότιμος συνομιλητής τους.

Μπορεί παλαιότερα αυτό να ήταν αρκετό για την μικρή Ελλάδα των Βαλκανίων, για την σημερινή κυβέρνηση όμως όχι. Οι μεθοδευμένες κινήσεις της Ελληνικής διπλωματίας και οι εξαιρετικές σχέσεις που δημιούργησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με άλλους ηγέτες της Ε.Ε., προεξεχούσης εκείνης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμάνουελ Μακρόν, έφεραν γρήγορα την Ελλάδα στο «τραπέζι των μεγάλων» της Ένωσης. 

Η απομόνωση της Τουρκίας διεθνώς, με αποκορύφωμα την κρίση στον Έβρο, όταν και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να στείλουν βοήθεια και να καταδικάσουν τις εγκληματικές μεθοδεύσεις της γειτονικής χώρας, ήταν αποτέλεσμα της Ελληνικής «μεταμόρφωσης» των τελευταίων δύο ετών.

Ίσως όμως η μεγαλύτερη επιτυχία του κ. Μητσοτάκη ήταν η υιοθέτηση, από πλευράς Ε.Ε., του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο είχε προτείνει ο ίδιος από τις αρχές του έτους. Μία πρόταση η οποία βοηθάει τα μέγιστα στην εύκολη και σωστότερη μετακίνηση των πολιτών ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης. Ειδικά για τις χώρες που στηρίζουν μεγάλο μέρος της οικονομίας τους στον τουρισμό, ανάμεσα σ΄ αυτές κι η Ελλάδα, το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό αποτελεί την καλύτερη λύση για την εύκολη και ασφαλή άφιξη τουριστών.

Ακόμη και η σκληρή στάση που αποφασίσθηκε από την Ε.Ε., λίγες μέρες πριν, εναντίον της Λευκορωσίας για την πρωτοφανή «κρατική αεροπειρατεία», ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε εξαρχής ο Πρωθυπουργός κι εν τέλει εισακούστηκε. 

Η εργατικότητα και η υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρωθυπουργική ιδιότητα, έχουν ανατρέψει πλήρως την εικόνα που υπήρχε για την χώρα μας στο εξωτερικό και έχουν φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο, όχι ως παράδειγμα προς αποφυγή, ούτε ως απλό παρατηρητή, αλλά ως δύναμη που καθορίζει τις εξελίξεις.

Όλα αυτά εν μέσω μιας πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα, με τον Covid 19, να είναι εδώ και ενάμιση χρόνο το μεγαλύτερο θέμα της καθημερινότητάς μας. Εντούτοις, η συνεχής αναβάθμιση της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους, η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι τουρίστες στην πατρίδα μας και το ενδιαφέρον πολλών επενδυτικών σχημάτων να επενδύσουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα, κάνουν την μεταπανδημική εποχή να φαντάζει άκρως ελπιδοφόρα, με την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά να αποπνέουν σιγουριά για την επόμενη ημέρα.

* Ο Χρήστος Τσοκάνης είναι Πρόεδρος Ν.Ε. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Ευβοίας