Η δημιουργική ασάφεια τελείωσε, η χώρα γίνεται κανονική

Η δημιουργική ασάφεια τελείωσε, η χώρα γίνεται κανονική

Η λογική έχει επιστρέψει εντός των τειχών τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό σκέλος, δηλώνει στο liberal.gr ο Μάνθος Ντελής, σχολιάζοντας το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού και το γεγονός ότι έλαβε άμεσα το πράσινο φως από την Κομισιόν, χωρίς να χρειασθούν χρονοβόρες διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι αν υλοποιηθούν γρήγορα και οι μεταρρυθμίσεις τότε ακόμη και ο στόχος του 2,8% που τίθεται για την ανάπτυξη το 2020 ίσως είναι και χαμηλός.

"Στο πολιτικό σκέλος έχουμε τελειώσει με τη δημιουργική ασάφεια και αποφασίσαμε ότι θέλουμε να είμαστε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα", αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής χρηματοοικονομικής του Montpellier Business School, προσθέτοντας ωστόσο ότι είμαστε ακόμη στην αφετηρία, και λέγοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα να μεσολαβούν, για παράδειγμα, 10 χρόνια, από την συζήτηση μέχρι την έναρξη μιας επένδυσης, παρά όλες οι διοικητικές αποφάσεις, πρέπει να λαμβάνονται το πολύ εντός 6 μηνών.

Αδυνατεί να συμβιβασθεί με την ιδέα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμούς σαν της Ιρλανδίας και της Εσθονίας, τονίζοντας ότι αν υλοποιηθούν γρήγορα, απλές μεταρρυθμίσεις, και δεν προκύψει κάποια εξωγενής οικονομική κρίση, τότε ο στόχος του 2,8% είναι χαμηλός.

Στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που παραθέτει, μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Δημοσίου με τον πολίτη, την καθιέρωση ηλεκτρονικών συναλλαγών από το πρώτο ευρώ, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, την μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις νεοφυείς, την ποιοτική δωρεάν εκπαίδευσης ως και το πρώτο πτυχίο, και την αξιολόγηση των ΑΕΙ με βάση την ποιοτική έρευνα, την ζήτηση των τμημάτων στο μηχανογραφικό, και την απασχόληση των αποφοίτων τους.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Τι μήνυμα στέλνει το γεγονός ότι το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού έλαβε άμεσα το πράσινο φως από την Κομισιόν, χωρίς να χρειασθούν χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, όπως τα προηγούμενα χρόνια ; Το ρωτώ γιατί είχαμε να δούμε πάρα πολύ καιρό έναν ελληνικό προϋπολογισμό, να εγκρίνεται από το προσχέδιο, και να μην μεσολαβούν ζημιογόνες για την οικονομία καθυστερήσεις…

ΝτλήςΣτο τεχνικό σκέλος η χώρα βρίσκεται σε ανάπτυξη, δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο και υπάρχουν μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο πολιτικό σκέλος έχουμε τελειώσει με τη δημιουργική ασάφεια και αποφασίσαμε ότι θέλουμε να είμαστε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Η λογική έχει επιστρέψει εντός των τειχών τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό σκέλος.

Η Κομισιόν πράττει το ελάχιστο. Θα μπορούσε να κάνει περισσότερα, όπως να τακτοποιήσει περαιτέρω το χρέος και να περικόψει τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τρέξει να υλοποιήσει τα αυτονόητα, κυρίως σε ότι αφορά τα τεράστια θεσμικά ελλείμματα που χαρακτηρίζουν τη χώρα σε όλη τη μεταπολίτευση.

- Κάποιοι χαρακτηρίζουν το στόχο για ανάπτυξη 2,8% το 2020 υπεραισιόδοξο. Ποια η γνώμη σας;

Αν υλοποιηθούν γρήγορα απλές αναπτυξιακές πολιτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, και δεν προκύψει κάποια εξωγενής οικονομική κρίση, ο στόχος του 2.8% είναι χαμηλός.

Η Ιρλανδία μετά τη δική της κρίση εκτινάχθηκε σε πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι όμως μια χώρα, που παρόλο που τη δεκαετία του 1980 είχε περίπου ίσο κατά κεφαλή εισόδημα με την Ελλάδα, αποφάσισε να οργανώσει τους θεσμούς της, να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα, να σταματήσει τους εθνικούς διχασμούς και να δώσει τα κλειδιά της οικονομίας στην υγιή επιχειρηματικότητα.

H Εσθονία, μια χώρα με τρομακτικές στρεβλώσεις στο αναπτυξιακό της μοντέλο, οργάνωσε τη δημόσια διοίκηση, άνοιξε την οικονομία της, έβαλε τον ισοσκελισμένο ισολογισμό στο σύνταγμά της και τετραπλασίασε το κατά κεφαλή εισόδημα σε 20 χρόνια. Οι χώρες με σοβαρές στρεβλώσεις κερδίζουν γοργότερα όταν εκσυγχρονίζονται.

- Τα πρώτα δείγματα των πρώτων 100 ημερών είναι σίγουρα θετικά, ωστόσο μιλάμε για μια επάνοδο στα αυτονόητα, όταν για να φύγει μπροστά η χώρα χρειάζεται τολμηρές μεταρρυθμίσεις, σε θέματα ταμπού, που θα τα βάζουν και με κατεστημένα συμφέροντα. Ποιες θα θέλατε να δείτε μέσα στο επόμενο εξάμηνο;

Βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης με αποκλειστική χρήση της τεχνολογίας για συναλλαγές με τον πολίτη. Ταχεία λειτουργία της δικαιοσύνης, ιδιαίτερα στις οικονομικές υποθέσεις.

Απλοποίηση και σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος, με παράλληλη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις νεοφυείς.

Εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών με μηδενική χρήση μετρητών, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ. Πρέπει να πρωτοπορήσουμε στην Ευρώπη σε αυτό.

Παροχή ποιοτικής δωρεάν εκπαίδευσης ως και το πρώτο πτυχίο. Απελευθέρωση όλων των λειτουργικών αποφάσεων των ιδρυμάτων και των μεταπτυχιακών διδάκτρων. Αξιολόγηση των ιδρυμάτων με βάση το τρίπτυχο ποιοτική έρευνα, ζήτηση των τμημάτων στο μηχανογραφικό, και απασχόληση των αποφοίτων.

Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Περισσότερες αρμοδιότητες με θεσπισμένα οικονομικά κίνητρα στις περιφέρειες ώστε να επιτευχθεί περιφερειακή ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε ποιοτικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, στα οποία έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα.

- Σε ποιους για παράδειγμα τομείς περιμένετε κινήσεις, που ενδεχομένως ακόμη δεν έχετε δει;

Όσα ακούγονται είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει επίσης να υλοποιήσουμε ιδέες στις οποίες θα είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη.

Να σας δώσω το πιο απτό παράδειγμα. Η δημιουργία πλαισίου για την άμεση προσαρμογή σε πληρωμές άνευ μετρητών (ηλεκτρονικές συναλλαγές) κατά αποκλειστικότητα και από το πρώτο ευρώ, με παράλληλη δραστική μείωση του ΦΠΑ, θα έδινε στην ελληνική οικονομία περίπου 5 δισ ευρώ επιπλέον έσοδα το χρόνο.

Πρέπει όμως ο ΦΠΑ να καταβάλλεται απευθείας στο κράτος μέσω του τραπεζικού συστήματος (τη στιγμή της συναλλαγής), να μην κυκλοφορούν καθόλου μετρητά, και να συσχετίζονται οι φόροι στις επιχειρήσεις και του εισοδήματος φυσικών προσώπων με το ύψος των συναλλαγών ώστε να διευκολύνονται οι φορολογικοί έλεγχοι.

- Τι χρειάζεται για να δούμε κι άλλα εμβληματικά έργα, τύπου “Ελληνικού”; Άραγε πρέπει να ενταχθούν κάποιες επενδύσεις σε διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, που θα φέρει πραγματικά αποτελέσματα, και όχι όπως ο θεσμός του fast track που απ' ότι ξεκίνησε έως σήμερα, απέδειξε ότι δεν "περπατά"; 

Για όλες τις επενδύσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, πρέπει εντός 6 μηνών να έχουν ληφθεί όλες οι χρηματοδοτικές, διοικητικές, και δικονομικές αποφάσεις, ώστε να ξεκινά η υλοποίησή τους. Διαφορετικά μην περιμένετε σοβαρή ανάπτυξη. Αυτά και όσα σας ανέφερα ήδη.

- Τι νόημα έχει αλήθεια να μιλάμε για επενδύσεις, όταν από την συζήτηση μέχρι την έναρξη ενός έργου, μεσολαβούν 10 χρόνια, και η συγκεκριμένη για παράδειγμα τεχνολογία, έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις;

Δεν έχει νόημα. Η Ελλάδα, λόγω της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, των πολλών ακατοίκητων νησιών και των πολλών ξηρών βουνοπλαγιών, έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία δεν αναπτύσσει. Πρέπει επίσης οι τράπεζες να στραφούν στη χρηματοδότηση τέτοιου τύπου επενδύσεων. Αν δεν υπάρχει πλανήτης, φαντάζομαι το τραπεζικό σύστημα δεν θα είναι κερδοφόρο.

- Ας πάμε στο θέμα του κοινωνικού μερίσματος. Αφού η κυβέρνηση έχει δημοσιονομικό χώρο, τέτοιο ώστε να δίνει κάποια επιδόματα στους οικονομικά αδύναμους, γιατί δεν μειώνει κατά ένα ποσοστό τους συντελεστές σε αυτούς που πραγματικά φέρνουν εισόδημα, δηλαδή τους μισθωτούς, και τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες;

Το κοινωνικό μέρισμα στην Ελλάδα που εγώ ονειρεύομαι θα είναι άχρηστο. Δεν εννοώ ότι δεν πρέπει να προστατέψουμε τους αδύνατους. Το αντίθετο. Οι αδύνατοι προστατεύονται κυρίως μέσω της ποιοτικής απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης.

Υπάρχει όμως πάντα το ζήτημα της φτώχειας, το οποίο αναδείχθηκε εκ νέου με το πρόσφατο νόμπελ οικονομικών. Την παγίδα της φτώχειας σπάζουν η ποιοτική δωρεάν εκπαίδευση, η σοβαρή αναδιανομή του εισοδήματος, τα ποιοτικά και στοχευμένα δημόσια αγαθά, η χρηματοδότηση των νεογνών επιχειρήσεων, η μείωση των διακρίσεων των φύλων (όπου η Ελλάδα είναι ουραγός), κλπ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει επίσης να δώσει λύσεις στοχεύοντας σε σχετικά προγράμματα ΕΣΠΑ ή οδηγώντας ρευστότητα προς την υγιή επιχειρηματικότητα των οικονομικά ασθενέστερων.

Επίσης πού αποδίδετε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αγγίξει το Ασφαλιστικό, όταν είναι πασιφανές ότι αποτελεί την μεγαλύτερη βόμβα;

Δεν είμαι ειδικός στο ασφαλιστικό. Είμαι όμως βέβαιος ότι μέρος της λύσης είναι η δραστική μείωση της ανεργίας των νέων. Ποια είναι η λύση σε αυτό; Ονειρεύομαι ένα Greek Silicon Valley, όπου οι πανέξυπνοι απόφοιτοι των δημόσιων ελληνικών ΑΕΙ θα εργάζονται για τις κορυφαίες επιχειρήσεις του κόσμου στην Ελλάδα και θα αμείβονται αναλόγως, καινοτομώντας και συζητώντας για βιοενέργεια και επέκταση της ανθρώπινης ζωής στα 150 χρόνια. Σε αυτή την Ελλάδα, η ανεργία στους νέους θα είναι κάτω του 5% και το ασφαλιστικό θα έχει πιθανότατα λυθεί.