Η διαδικασία θα τους εξαφανίσει

Η διαδικασία θα τους εξαφανίσει

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Οι έντεκα πανεπιστημιακοί που συνυπέγραψαν το άρθρο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών που δημοσίευσε το Liberal συνόψισαν το ζήτημα πολύ εύστοχα: “[Η ελληνική κυβέρνηση] Αδυνατεί να κατανοήσει την ευαισθησία των πολιτών της για την ιστορική τους κληρονομιά - μιαν ευαισθησία που νοηματοδοτείται σε πολλές συνταγματικές διατάξεις και έρχεται ως συνέπεια δύο αιώνων δημόσιας εκπαίδευσης”.

Στην πραγματικότητα βέβαια, έτσι όπως το θέτουν,  αφορά λιγότερο τους Συριζανέλ γιατί εκείνοι, με το Σκοπιανό, σκόπευαν στη διάλυση της αντιπολίτευσης και όχι στην επίλυση του ζητήματος. “Η καμπάνα” χτυπά για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο που έσπευσε να αγκαλιάσει μια κακή συμφωνία μόνο και μόνο επειδή ήταν μέρος “της προοδευτικής ατζέντας”. Οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, η μυστική διπλωματία, η απροθυμία της κυβέρνησης να βγει να πείσει τους πολίτες για την ορθότητα του εγχειρήματος, τους άφησαν αδιάφορους. Συμφωνία να'ναι και ό,τι να'ναι.

Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που άνοιξε το ζήτημα και η στάση της κοινής γνώμης παραμένει αμετακίνητη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το 69,6% των πολιτών τάσσεται κατά της συμφωνίας. Είναι το ίδιο ακριβώς ποσοστό με πέρυσι. Τότε διάφοροι κεντροαριστεροί αναλυτές προέβλεπαν ότι το ποσοστό αυτό θα πέσει επειδή η κυβέρνηση θα κάνει καμπάνια υποστηρίζοντας τη θέση της. Δεν έκανε καμία καμπάνια μόνο βάφτισε “ακροδεξιούς” και “φασίστες” 7 στους 10 Έλληνες.

Σήμερα τα πράγματα έχουν πάει παρακάτω. Προς το χειρότερο. Πάνω στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την προοδευτική ταυτότητα εγκλωβίστηκαν σε μια συνθήκη που δεν επιλύει το πρόβλημα αλλά δίνει παράταση ζωής στην κυβέρνηση. Και δεν εγκλωβίστηκαν απλώς. Απαξιώνονται πλήρως με αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις για το θέμα που τις κάνουν ανά οκτάωρο. Στο τέλος βέβαια δεν έχει καμία σημασία τι τελικώς θα ψηφίσουν αφού η διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στην ημέρα της ψηφοφορίας θα τους έχει εξαφανίσει.

Βέβαια, το είχαμε θυμίσει από την αρχή, πριν από ένα χρόνο. Στη δημοκρατία δεν αρκεί η εκπλήρωση ενός στόχου. Σημαντικότερη είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, η τήρηση των κανόνων, ο σεβασμός στους νόμους και τους θεσμούς. Προοδευτικοί είναι όσοι αναγνωρίζουν την ευπάθεια των θεσμών και αγωνιούν για την προστασία τους.  Και θα είναι η περιφρόνηση προς αυτούς που θα τους έχει απαξιώσει περισσότερο κι από την τελική τους ψήφο.