Η απαξιωτική πορεία του Χρηματιστηρίου, πρέπει να αναστραφεί!

Αυτή τη φορά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κινήθηκε γρήγορα. Αμέσως μετά από την δημοσίευση των αποτελεσμάτων, οι μηχανισμοί της άρχισαν να κτενίζουν τα πιστοποιητικά των ορκωτών ελεγκτών, τα οποία όπως αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν τη αχίλλειο πτέρνα του χρηματιστηρίου. Τα λαβράκια δεν άργησαν να πιαστούν.

«Δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη θεμελίωση της ελεγκτικής γνώμης και κατά συνέπεια διατύπωσε αδυναμία έκφρασης γνώμης» ανέφερε ο ορκωτός ελεγκτής της ΒΙΟΤΕΡ, ο οποίος διατύπωσε γνώμη με επιφύλαξη, επειδή υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι οι οικονομικές καταστάσεις του 2019 δεν συντάχθηκαν σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

«Δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη θεμελίωση της ελεγκτικής γνώμης και κατά συνέπεια διατύπωσε αδυναμία έκφρασης γνώμης επί των ως άνω οικονομικών καταστάσεων», ανέφερε ο ορκωτός ελεγκτής της DIONIC.

Αμφότερες οι εταιρείες μπήκαν στο καθεστώς της αναστολής διαπραγμάτευσης, από την 1η Ιουλίου 2020. Αρκεί όμως αυτό; Πάει, προστατεύτηκε το επενδυτικό κοινό; Τι γινόταν τους τελευταίους 6 μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων οι επενδυτές πορευόντουσαν με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2019 και με τις προβλέψεις για το σύνολο του οικονομικού έτους; Είναι δυνατόν για 6 ολόκληρους μήνες, η επενδυτική κοινότητα να ζει το σκοτάδι και μόνο οι insiders να γνωρίζουν τα τεκταινόμενα; Χρειάζονται 6 ολόκληρους μήνες για να δημοσιεύσουν οι εισηγμένες εταιρείες τα αποτελέσματα τους; Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά πιο απλά.

Αν μια εταιρεία, επιθυμεί να είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, θα πρέπει να υποχρεούται να δημοσιεύει τις λογιστικές καταστάσεις της και τα αποτελέσματα της ανά τρίμηνο. Και μάλιστα, όχι με υστέρηση εξαμήνου. Αν μια εισηγμένη εταιρεία δεν μπορεί να βγάλει τα αποτελέσματα της, εντός τριμήνου, σεβόμενη την πολυμετοχικότητα της, τότε καλύτερα να αναχωρήσει για άλλες πολιτείες αφού αποζημιώσει τους μετόχους της. Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα μαζί με την δημοσίευση των στοιχείων του κάθε τριμήνου, να γίνεται μια υποχρεωτική πρόβλεψη για τα στοιχεία του τρέχοντας τριμήνου, έτσι ώστε να μην υπάρχει ασυνέχεια και να αποφεύγονται οι εκπλήξεις.

Διότι αν είναι να περιμένουν οι επενδυτές το τέλος της ετήσιας οικονομικής χρήσης για να διαβάσουν ότι ο ορκωτός λογιστής προειδοποιεί για την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, τότε όχι μόνο έχει σημάνει αργοπορημένος συναγερμός, αλλά έχει αρχίσει ήδη η βύθιση του σκάφους. Η δημοσίευση των τρίμηνων καταστάσεων, αποτελεί μια βαλβίδα ασφαλείας.

Και όταν λοιπόν ο ορκωτός ελεγκτής δηλώνει, ότι δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη θεμελίωση της ελεγκτικής γνώμης και διατυπώνει αδυναμία έκφρασης γνώμης, θα πρέπει να αρχίζει αυτομάτως η ανάποδη πορεία προς την αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν τον ορκωτό ελεγκτή σε αυτήν την απόφαση. Ποιος ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση από την πλευρά της εταιρείας; Ποιος είναι υπεύθυνος για την ανυπαρξία της της ορθής πληροφόρησης; Ποιος ευθύνεται για την απόκρυψη των στοιχείων; Με συνοπτικές διαδικασίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να κινείται εναντίον όσων ευθύνονται γι’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Το λογιστήριο; Την οικονομική διεύθυνση; Τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ; Όσους έχουν δικαίωμα υπογραφής και εκπροσωπούν την εταιρεία; Οι ευθύνες μιας εισηγμένης εταιρείας δεν θα πρέπει να είναι γενικές και αόριστες. Πρέπει όλες να έχουν ονοματεπώνυμα, να επωμίζονται τα βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί, να υπόκεινται στους απαραίτητους ελέγχους από τις ελεγκτικές αρχές και να γνωρίζουν ότι οι πόρτες των γραφείων των διωκτικών και δικαστικών αρχών είναι ορθάνοικτες και τους περιμένουν με προσμονή.

Οι αγορές και οι επενδυτές, μισούν την αγωνία και την αδιαφάνεια. Είναι θεμιτό οι επενδυτές να παίρνουν το ρίσκο της αγοράς για πράγματα που γνωρίζουν, που διακρίνουν και που μπορούν να αναλύσουν και αξιολογήσουν. Όμως τα εσωτερικά μαγειρέματα των λογιστικών καταστάσεων, δεν αποτελούν μέρος του παιχνιδιού. Διότι εδώ, το ρίσκο δεν είναι ούτε συστημικό, ούτε επενδυτικό. Έχει να κάνει με απόκρυψη δεδομένων ή και με παραποίηση μεγεθών. Κοινώς, έχει να κάνει με εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού και ως τέτοια πρέπει να αξιολογείται και να διώκεται.

Εκτός των περιπτώσεων της DIONIC και της ΒΙΟΤΕΡ, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις εταιρειών που χρήζουν άμεσης και ριζικής αντιμετώπισης διότι η κοροϊδία, έχει περάσει στα επίπεδα της στρατόσφαιρας. Για παράδειγμα υπάρχουν εταιρείες που συμπληρώνουν χρόνια σε καθεστώς επιτήρησης και μυαλό δεν έχουν βάλει. Εταιρείες των οποίων τα Διοικητικά Συμβούλια και οι βασικοί μέτοχοι απολαμβάνουν των εταιρικών διοικητικών αγαθών, ενώ την ίδια στιγμή οι εγκλωβισμένοι μικρομέτοχοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Εταιρίες με αρνητικά ίδια κεφάλαια, με σημαντικό βραχυχρόνιο δανεισμό και οριακούς τζίρους.

Κραυγαλέες περιπτώσεις, για τις οποίες θα πρέπει να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα, για το ποιος δουλεύει ποιον. Η διοίκηση της εταιρείας; Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς; Ποιος ευθύνεται που αυτές οι εταιρείες «λείψανα», βρίσκονται ακόμα εισηγμένες στο χρηματιστήριο, έστω και σε καθεστώς επιτήρησης ή αναστολής διαπραγμάτευσης; Ποιος ευθύνεται που τα ΔΣ παραμένουν στη θέση τους, εισπράττοντας αμοιβές και άλλα ευεργετήματα, την ίδια στιγμή που οι μικρομέτοχοι αδυνατούν να χειριστούν τις μετοχές τους;

Η αναστροφή της απαξιωτικής πορείας του Χρηματιστηρίου, πρέπει να συντελεστεί τώρα. Πρέπει να διακηρυχθεί ηχηρά ότι η εξαπάτηση των επενδυτών δεν αποτελεί όρο του χρηματιστηριακού παιχνιδιού. Άλλο η κερδοσκοπία και άλλο η εξαπάτηση. Η κερδοσκοπία είναι θεμιτή και αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της αγοράς, που προσφέρει ισορροπία στις τιμές και ρευστότητα στο σύστημα. Η εξαπάτηση όμως, δεν έχει καμία θέση στο χρηματιστηριακό οικοσύστημα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφού εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα και κατάλληλα εργαλεία, θα πρέπει να εξηγήσει σε όλους, ότι η ριγέ στολή θα συνοδεύει οποιαδήποτε απόπειρα εξαπάτησης της επενδυτικής κοινότητας.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

** Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.