Χτυπούν ρεκόρ κερδοφορίας οι αμερικανικές επιχειρήσεις

Χτυπούν ρεκόρ κερδοφορίας οι αμερικανικές επιχειρήσεις

Της Μαίρης Βενέτη*

Με τις αμερικανικές εταιρείες να ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών, παρουσιάζοντας τα καλύτερα κέρδη εδώ και επτά χρόνια, θα περίμενε κανείς ο S&P, όχι μόνο να έχει διασπάσει τις 2.720 μονάδες σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και να έχει προσεγγίσει τα υψηλά των 2.872 μονάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, ήδη έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα οι μισές από τις εταιρείες του S&P 500, με τους μεγαλύτερους ομίλους να εμφανίζουν κέρδη ανά μετοχή αυξημένα κατά 23,2% το πρώτο 3μηνο του 2018.

Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2010, με τέσσερις στις πέντε εταιρείες να ξεπερνούν τις εξαιρετικά αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών.

Η FactSet μάλιστα επισήμανε ότι αν διατηρηθεί ο φετινός ρυθμός κερδοφορίας, θα είναι ο υψηλότερος από τότε που ξεκίνησε να παρακολουθεί στοιχεία αναφορικά με την επίτευξη ή όχι των στόχων (σ.σ.: το 2008).

Γιατί λοιπόν οι μετοχές δεν πανηγυρίζουν, όπως τα προηγούμενα τρίμηνα, την υπέρβαση των προσδοκιών, με αποτέλεσμα ο S&P 500 να κερδίζει μόλις 0,44% σε όρους δολαρίου -0,3% σε ευρώ- από τις αρχές της χρονιάς;

Η τέχνη της προεξόφλησης

Για όσους διερωτώνται για τους λόγους της μιζέριας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενδεχομένως η απάντηση να κρύβεται στο βασικό γεγονός που συνήθως ξεχνάμε οι περισσότεροι, ότι οι αγορές είναι προεξοφλητικά όντα.

Οταν έγιναν γνωστά τα νέα για τις μειώσεις φόρων, η αισιοδοξία διαπότισε τις προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη, με τη διάμεσο να συγκλίνει σε αύξηση πέριξ του 7%.

Προφανώς, η αισιοδοξία αυτή εμπεδώθηκε ήδη από την αμερικανική αγορά στις 26 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο S&P κατέγραψε τις 2.872 μονάδες.

Εκτοτε, παρά την κατά πολύ μεγαλύτερη του 7% αύξηση των εταιρικών κερδών, η μητέρα των αγορών αρνείται να προσεγγίσει τα πρόσφατα ιστορικά της υψηλά.
Ο λόγος;

T' αυξημένα επιτόκια και συνεπακόλουθα το αυξημένο κόστος δανεισμού, οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων με τις πληθωριστικές προσδοκίες που συνεπάγονται, σε συνδυασμό με τον φόβο ότι οι εμπορικοί πόλεμοι κάποια στιγμή θα έχουν επίδραση στην τελική γραμμή αποτελεσμάτων, έχουν κάνει τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν είμαστε κοντά σε μια καμπή του επιχειρηματικού κύκλου.

Ο σιωπηρός αυτός προβληματισμός είναι πιο εμφανής για όσους παρακολουθούν τις συμπληρωματικές δηλώσεις των CEO κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Τι παρατηρούμε;
Οτι ήδη έχει αρχίσει να διεξάγεται «μασάζ» στις προσδοκίες για τα επόμενα τρίμηνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Caterpillar, σχεδιαστής και παραγωγός μηχανημάτων κατασκευής, εξόρυξης και δασοκομίας, η οποία κατά την ανακοίνωση των εταιρικών της κερδών άφησε σαφέστατες υπόνοιες για αυξημένα κόστη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου θα μπορούσαν να είναι και το υψηλό σημείο του έτους.

Ανάλογους προβληματισμούς όσον αφορά την αύξηση του κόστους έχουν εκφράσει -και ενδεχομένως θα εκφράσουν- και άλλες εταιρείες, μια και εισερχόμαστε σιγά σιγά σε ένα περιβάλλον αύξησης μισθών, υψηλότερων επιτοκίων και σαφέστατα ανατιμημένων βασικών εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο ή το αλουμίνιο.

Αν προσθέσει κανείς και την ανασφάλεια που προκαλούν τα νέα εμπορικά ήθη και έθιμα, καθώς και τις γεωπολιτικές ανησυχίες, είναι λογικό, όσες εταιρείες διαθέτουν ένα διορατικό και συνετό management, να προσπαθούν να «γειώσουν» τις προσδοκίες της αγοράς για τα κέρδη των επόμενων τριμήνων. 

Το αποτέλεσμα;Η αγορά έχει κόψει ταχύτητα, χωνεύει τιμές και ζυγίζει την επόμενή της προεξόφληση.
Η ετυμηγορία κρίνεται μάλλον έωλη, αν σκεφτεί κανείς την ανακωχή μεταξύ των ταύρων και των αρκούδων.

* Η κα Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

 Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Πέμπτης 3 Μαίου