Γιατί χάνει η ΝΔ στους νέους

Στις νέες ηλικίες η ΝΔ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ενώ στη Γερμανία για παράδειγμα, οι φιλελεύθεροι αντλούν τη δυναμική τους από τους νέους. Η κομουνιστική αριστερά στην Ελλάδα εξακολουθεί να «πουλάει» στις νεαρές ηλικίες και αυτό δεν συνέβη επειδή πήραν πολλά επιδόματα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιδοματική πολιτική κάνει και η ΝΔ! Αλλού είναι το πρόβλημα και είναι μάλλον απίθανο να το λύσουν οι γραφειοκράτες. Είναι θέμα πολιτικής και ψυχής!

Η διείσδυση των Φιλελευθέρων (FDP) ανά ηλικιακή ομάδα με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών στην Γερμανία

Κάποιοι θεωρούν λαθεμένα ότι το βασικό πρόβλημα της ΝΔ είναι από τα δεξιά και έτσι ανέχτηκαν διαβρωτικά φαινόμενα τύπου Μπογδάνου. Βουλευτές, δηλαδή ή πολιτευτές της ΝΔ που «αγοράζουν» από το πανέρι της ακροδεξιάς, της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού και στην προσπάθειά τους αυτή να εξασφαλίσουν «σταυροφόρους» για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση αλλοιώνουν σημαντικά τη φυσιογνωμία του κεντροδεξιού κόμματος.

Αν κανείς θα ήθελε να απομακρυνθεί από τις νέες ηλικίες, δεν υπάρχει πιο πετυχημένη συνταγή. Για την πλειοψηφία των νέων οι ανθρώπινες αξίες είναι στην πρώτη γραμμή και αυτό είναι τελικά υγιές για την κοινωνία μας. Αλίμονο αν τα πρότυπα των νέων στην Ελλάδα ήταν οι μονάδες εφόδου των φασιστικών νεολαιών του μεσοπολέμου…

Η κεντροδεξιά κάνει σήμερα το ίδιο ακριβώς λάθος που έκανε και στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να χάνει και πάλι στις νέες ηλικίες. Δεν δίνει σημασία στην ιδεολογική μάχη με την αριστερά, δεν προσπαθεί καν να αναδείξει τις προοδευτικές και ευρωπαϊκές ρίζες της πολιτικής της.

Είναι αδιανόητο να μιλάει κανείς για ανθρώπινα δικαιώματα και να χαρίζει το γήπεδο στην αριστερά που έχει λατρέψει και εξυμνήσει αιμοσταγή καθεστώτα. Δεν είναι δυνατόν να αφήνει χωρίς απάντηση τις προκλήσεις των νεοσταλινικών, αφήνοντας τις νέες γενιές να πιστεύουν ότι η αριστερά των Γκούλαγκ είναι συνώνυμη με την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Και πως δίδεται αυτή η μάχη; Όχι με επιδόματα, όχι με τα φαντάσματα της ακροδεξιάς. Αλλά με τη δύναμη της αλήθειας. Με τη μάχη των ιδεών. Πότε η ΝΔ μπόρεσε να απαντήσει αποτελεσματικά στην αριστερά στα πανεπιστήμια και στα σχολεία; Όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ δούλευε σε αυτό το επίπεδο. Όταν η ΝΔ παρήγαγε ιδεολογία. Κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει. Πάρτε για παράδειγμα το θέμα των ανισοτήτων.

Η δήθεν «νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση» έχει καταφέρει να μειώσει τις ανισότητες. Αυτό αποδεικνύεται με νούμερα, με στοιχεία. Αλλά η ΝΔ δεν επένδυσε σε αυτό το αποτέλεσμα. Αντίθετα, όλοι οι υπουργοί της σκοτώνονται για να μοιράσουν χρήματα στην εκλογική τους πελατεία. Είναι αυτή εικόνα για να σε αγαπήσουν οι νέες γενιές; Πότε οι νέοι έκαναν ήρωά τους τον Μαυρογιαλούρο για να τον κάνουν και τώρα;

Η κεντροδεξιά θα πληρώσει πολύ ακριβά αυτή τη χαμένη ευκαιρία. Το γεγονός ότι οι μάχες δεν δίδονται στον Γράμμο και στο Βίτσι, αλλά στις γειτονιές της Αθήνας και ότι αυτές δεν θα τις δώσουν άνθρωποι που μοιράζουν μίσος, αλλά εκείνοι που μπορούν να αποδείξουν ότι νοιάζονται.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]