Γαλλία και Γερμανία καταδικασμένες να είναι μαζί

Γαλλία και Γερμανία καταδικασμένες να είναι μαζί

Της Οντίν Λιναρδάτου

Το Brexit έχει αποσταθεροποιήσει τις γαλλογερμανικές σχέσεις γράφει ο Γκιντεόν Ράχμαν στους Financial Times και εξηγεί πως στην τελευταία επίσκεψη του στο Βερολίνο διέγνωσε πως οι Γερμανοί δεν εκνευρίζονται πια με τον Μπόρις Τζόνσον και τους Βρετανούς αλλά με τους Γάλλους και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ έχει πάρει απόφαση πως το Brexit είναι αναπόφευκτο και το μόνο που θέλει είναι να τελειώνει πια με αυτό. Οι Γερμανοί ξεπέρασαν τους Βρετανούς και τώρα έμειναν μόνο με τους Γάλλους. Και μπορεί να εξακολουθούν να νιώθουν θαυμασμό για τον Εμανουέλ Μακρόν αλλά δεν παύει όμως να τους εξοργίζει και ξέρουν πως στην περίπτωση του είναι αδιανόητη ακόμα και η σκέψη ενός διαζυγίου.

Γνωρίζουν πως είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν για πάντα σε ένα δυσλειτουργικό γάμο με τη Γαλλία. Η γερμανική ελίτ προσαρμόζεται σε μία Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία γνωρίζοντας όμως πως αυτό θα της στοιχίσει. Όπως σχολιάζουν διπλωμάτες στο Βερολίνο οι Γερμανοί ήταν πάντα σίγουροι πως το Λονδίνο θα έβαζε φρένο σε κάθε πρόταση των Γάλλων που θα τη θεωρούσε πολυδάπανη ή υπερβολική και εκείνοι δεν θα χρειαζόταν να παρέμβουν. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να παίξουν το ρόλο του κακού και αυτό τους αποσυντονίζει.

Εκνευρίστηκαν με τη δημόσια τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου για το ΝΑΤΟ όχι απαραίτητα επειδή διαφωνούν με τις σκέψεις του αλλά γιατί το θεώρησαν άκομψο και μη διπλωματικό να εκφραστεί τόσο αρνητικά για τους συμμάχους του. Αυτό σε συνδυασμό με την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στη Ρωσία έχει θορυβήσει την Πολωνία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης ενώ προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στο Βερολίνο.

Στο Παρίσι τώρα η άρνηση της Γερμανίας να συζητήσει σε βάθος τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη που ζητά ο Εμανουέλ Μακρόν αλλά και το ζήτημα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας προκαλεί αμηχανία. Οι Γάλλοι ανησυχούν πως τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας οδηγούν τη χώρα στην εσωστρέφεια και αναγκάζουν την κυβέρνηση της κ. Μέρκελ να κινείται με βήματα χελώνας αποτυγχάνοντας να κατανοήσει την κρισιμότητα της διεθνούς κατάστασης.

Στο Βερολίνο αξιωματούχοι λένε ειρωνευόμενοι πως ο Εμανουέλ Μακρόν επιδίδεται σε έναν εκλογικευμένο τραμπισμό που χαρακτηρίζεται από την ανάγκη του να προκαλεί και να αιφνιδιάζει ακόμα και τους πιο στενούς του συνεργάτες. Οι Γερμανοί επιμένουν πως η πραγματική πρόοδος συντελείται μόνο μέσα από επίπονη και αναλυτική διπλωματία και όχι με φανταχτερές δηλώσεις στο τύπο. Εδώ και 50 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο ένιωθε πως είναι το τρίτο άτομο στο γαλλογερμανικό γάμο.

Η αποχώρηση του όμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται τελικά πως λειτουργεί καταλυτικά στη σχέση του ζευγαριού αποσταθεροποιώντας την. Άλλωστε φεύγει η μία γωνία του τριγώνου. Το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως παρά τις γκρίνιες και η Γαλλία και η Γερμανία είναι απόλυτα αφοσιωμένες η μία στην άλλη και ξέρουν πως είναι καταδικασμένες να είναι μαζί.