Ο Πάνος που γνώρισα εγώ

Ο Πάνος που γνώρισα εγώ

Από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος μπήκε στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος ήταν τα πάντα αναμενόμενα δηλώνει η Φωτεινή Πιπιλή, μιλώντας στο liberal.gr, προσθέτοντας ότι είναι ένα άτομο «που δεν έχει ιδεολογία, που είναι εξουσιομανές και θεωρεί ότι μίνιμουμ έπρεπε να είναι πρωθυπουργός μιας μεγάλης χώρας όπως για παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και όχι της μικρής Ελλάδας».

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο και πρώην βουλευτή της Ν.Δ. από την αρχή ο Πάνος Καμμένος έδειξε πως είναι διατεθειμένος για όλα. Περιγράφει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ως ένα παράδειγμα προς αποφυγή για την πολιτική σκηνή του τόπου και θυμάται ακόμη και την περίοδο που είχε ορισθεί πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην ΙΖΟΛΑ, αλλά και τα βράδια στη Βουλή όπου ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας εξιστορούσε με μαεστρία τον αγώνα του να βάλει στο χέρι τα... αρχεία της Στάζι.

Δεν παραλείπει να τονίσει πως η περίπτωση του Π. Καμμένου είναι ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να επαναληφθεί διότι όταν ένας πολιτικός αρχηγός με τη συμπεριφορά του, τις ύβρεις και τις χυδαιότητές του, τα σεξιστικά, τα ρατσιστικά, τα αντισημιτικά, τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα και σχόλια διώχνει τον κόσμο από την πολιτική. Επίσης, επισημαίνει την αλλοπρόσαλλη πολιτική του και τις παλινδρομήσεις με τα συνεχή μπρος πίσω.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

- Γνωρίζετε πολλά χρόνια τον Π. Καμμένο.

πιπιλη

Πρώτα απ'' όλα να σημειώσω κάτι. Ο λαός λέει ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Στην περίπτωση του Πάνου Καμμένου, όπως εξελίσσεται η ιστορία με τον ίδιο και το κόμμα του, μιλάμε για την εκδίκηση που είναι σε όγκο σε βάρος και σε δυναμική έκρηξης όλα τα βλήματα μαζί της Σαουδικής Αραβίας. Διότι να σε ξεφωνίζει και να σε λοιδορεί η πιο ευεργετημένη από εσένα πρώην βουλευτίνα των ΑΝΕΛ η κ. Χρυσοβελώνη πραγματικά είναι πολύ βαρύ. Τον Πάνο Καμμένο τον γνώρισα ως νεαρό βουλευτή. Για αυτό και ήξερα τι έλεγα όταν, πολύ αργότερα εντός της αίθουσας του Κοινοβουλίου βουλευτής και εγώ τότε, του είχα πει δυνατά, διότι με εκνεύρισαν οι υβριστικές του αναφορές κατά της Ν.Δ. και του πολιτικού συστήματος, στο οποίο ανήκε, «Κάτσε κάτω Πάνο εσύ που είσαι ένας επαγγελματίας ανεπάγγελτος της Βουλής δεν μπορείς να μιλάς, κάτσε κάτω Πάνο Καμμένε εσύ που από τα 25 σου χρόνια το μόνο που έχει εξασφαλίσει είναι βουλευτική σύνταξη και τίποτα άλλο».

Τον Πάνο τον γνώρισα αρχικά ως δημοσιογράφο και μετά κοινωνικά, στην περίοδο του πρώτου του γάμου. Εν συνεχεία τον παρακολουθούσα εκ του μακρόθεν και πάλι λόγω επαγγέλματος. Από την αρχή είχα άποψη για το πρόσωπο. Γνωρίζοντας παλαιότερους βουλευτές δεν μου ταίριαζε. Δεν μου κολλούσε αυτός ο, όπως τον χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας και όχι εγώ, «Μπούλης». Ο Πάνος Καμμένος είχε απασχολήσει δημοσιογραφικά όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αν δεν κάνω λάθος, του είχε αναθέσει,την χρεοκοπημένης ΙΖΟΛΑ , της μεγάλης εταιρείας ηλεκτρικών ειδών. Του είχε αναθέσει τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ήταν η εποχή που παρενέβαινε το κράτος για να διευθετήσει θέματα με περιουσιακά στοιχεία αλλά και τις σχέσεις με τους εργαζόμενους. Την ενασχόλησή του αυτή τη θυμηθήκαμε μετά όταν ήδη είχε γίνει βουλευτής και πάλι στα πλαίσια του ρεπορτάζ όταν τεθεί θέμα άρσης της ασυλίας του για εκείνη την περίοδο. Φυσικά ο Π. Καμμένος είχε και τότε παρακαλέσει επιτυγχάνοντας την μη άρση της ασυλίας.

- Το έκανε και παλαιότερα δηλαδή;

Δεν είναι τυχαίο θα έλεγα ότι πως ενώ εμφανίζεται ως άγγελος της κάθαρσης του πολιτικού συστήματος και πρωτοστατεί στην κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και της άρσης του νόμου περί ευθύνης υπουργός είναι αυτός που σε όλες τις περιπτώσεις παρακαλά να μην αρθεί η δική του. Εξ ού και πολύ εύστοχα η Ντόρα Μπακογιάννη τον αποκάλεσε προ ημερών και με αφορμή και πάλι μια ακόμη υπόθεση για την οποία ζήτησε και πέτυχε την μη άρση της ασυλίας του «κότα τρίλειρη και μακροπουπουλάτη». Φράση που πιστεύω πως θα μείνει στην ιστορία και θα τον ακολουθεί παντού.

- Και μετά από την αρχή της βουλευτικής του καριέρας;

Εν συνεχεία δεν ασχολήθηκε κανείς με το θέμα Καμμένος μέχρι τη στιγμή που κάποιο φαινόμενο ίσως και εξωγήινης προέλευσης χτύπησε τους ψηφοφόρους της αχανούς Β Αθηνών και τον εξέλεξαν αν θυμάμαι δεύτερο στο ψηφοδέλτιο. Τότε ο Π. Καμμένος που το είχε γενικώς πιστέψει ότι θα πάει μπροστά, βρέθηκε σε όλα τα κανάλια και τα ραδιόφωνα και είχε ζητούσε εμμέσως να υπουργοποιηθεί. Και αυτό το αίτημα το επαναλάμβανε συνέχεια. Θυμάμαι τον είχα συναντήσει τυχαία στη ρεσεψιόν του Χίλτον και τον είχα ρωτήσει τι γίνεται γενικά και αυτός μου είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του διότι δεν είχε υπουργοποιηθεί. Και μάλιστα μου είχε δηλώσει πως συζητούσε σοβαρά να μεταπηδήσει στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Μου εξήγησε πως αν δεν υπουργοποιηθεί θα πάει στο κόμμα αυτό. Κάποια στιγμή έγινε πάντως και υφυπουργός.

- Στο κοινοβούλιο ποια ήταν η συμπεριφορά του;

Βρεθήκαμε ως βουλευτές στο ίδιος κόμμα στη Ν.Δ.. Εκείνες οι αναπαυτικές πολυθρόνες του εντευκτηρίου της Βουλής πέρασαν καλά μαζί μας όπως και εμείς με τον Πάνο. Τον βάζαμε να μας λέει ιστορίες από αυτές που κατά καιρούς αναφέρει, για τις οποίες έχει γράψει ή αφήνει να εννοηθούν σχετικά με την μεγάλη του προσπάθεια να εντρυφήσει στα αρχεία της Στάζι μετά την πτώση του Τείχους. Περάσαμε ωραία με κάποιους βουλευτές. Τον Κώστα Τζαβάρα, τον Γρηγόρη Αποστολάκο και άλλους. Είχε και ταλέντο στην αφήγηση. Αργότερα βρεθήκαμε σε ένα γάμο στη Λακωνία όπου ήταν πολύ βουλευτές καλεσμένοι. Στο γαμήλιο τραπέζι εμφανίσθηκε ο Πάνος Καμμένος αργά ξημερώματα. Μπήκε συνοδεία κάποιων αθλητικών τύπων που θύμιζαν βατραχανθρώπους και στην κουβέντας μπροστά σε πολύ κόσμο ανακοίνωσε πως ξεκινά περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Ήθελε αν και βουλευτής της Β'' Αθηνών να γνωρίσει τους... Έλληνες. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός και μετά έσκασε το θέμα της ψήφισης του μνημονίου από τη ΝΔ. Με τον Καμμένο να αποχωρεί μαζί με κάποιους άλλους βουλευτές από το κόμμα.

Από τότε με εκπλήσσει διαρκώς το γεγονός πως χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς και ύβρεις κατά του κόμματος που τον ανέδειξε. Δεν τον κρίνω για το τι έκανε. Δηλαδή που σηκώθηκε και έφυγε. Τον κρίνω για τον ιταμό τρόπο με τον οποίο μιλούσε για πρόσωπα και καταστάσεις. Για το κόμμα που τον στήριξε και τον ανέδειξε. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ύβρεις είναι και το μοναδικό του εφόδιο στον πολιτικό στίβο. Να επαναλάβουμε ότι είναι χωρίς επάγγελμα, επαγγελματίας βουλευτής από τα 25 του χρόνια και το μόνο του ένσημο είναι αυτό για τη βουλευτική σύνταξη σύνταξη.

- Προσωπικά τι πιστεύετε;

Τι να πω παραπάνω; Είναι προφανές ότι οι μη ψεκασμένοι είχαν αντιληφθεί πόσο επιπόλαιη είναι αυτή η πολιτική πορεία και πόσο βλαπτική είναι για το πολιτικό σύστημα αυτή η βάρβαρη συμπεριφορά του. Νομίζω τώρα η πλειοψηφία των νοημόνων ψηφοφόρων είναι ικανοποιημένη που βλέπουν πως καταρρέει ένα τυχαίο δημιούργημα, με τη συνέργεια βέβαια και κάποιων που τον βοήθησαν να αναπτύξει αυτή την καριέρα. Το τι κάνει σήμερα το βλέπουν όλοι. Μόνο όσοι δεν θέλουν δεν το βλέπουν και δεν θα το δουν ίσως μέχρι την οριστική του κατάρρευση.

- Σαν πρόσωπο σου περνούσε από το μυαλό ότι θα έκανε όλα αυτά;

Από τη στιγμή που μπήκε στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος ήταν τα πάντα αναμενόμενα. Άτομο που δεν έχει ιδεολογία, άτομο που είναι εξουσιομανές και θεωρεί ότι μίνιμουμ έπρεπε να είναι να πρωθυπουργός μιας μεγάλης χώρας όπως για παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και όχι της μικρής Ελλάδας, δεν μπορεί ότι και να κάνει να εκπλήξει αυτούς που τον ξέρουν. Απλά προσβάλει βάναυσα το πολιτικό σύστημα. Η περίπτωση του Π. Καμμένου είναι ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να επαναληφθεί διότι όταν ένας πολιτικός αρχηγός με τη συμπεριφορά του, με τις ύβρεις του και τις χυδαιότητές του, τα σεξιστικά, τα ρατσιστικά, τα αντισημιτικά, τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα και σχόλια διώχνει τον κόσμο από την πολιτική.

Κοιτάξτε όταν Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή φεύγεις από την κυβέρνηση, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο μένεις στην κυβέρνηση, την Κυριακή τρέχεις σε εκκλησίες, αρχιεπισκόπους, μοναστήρια και μετά χρησιμοποιείς χυδαίες εκφράσεις μέσα στη Βουλή αν μη τι άλλο καθίστασαι περίγελος. Είναι αναμενόμενος ο ξεπεσμός του. Υπάρχει η αρχαία κλασσική έννοια της τραγωδίας. Νέμεση και νομοτέλεια. Δεν υπάρχει άνθρωπος όσο ψηλά και αν φτάσει που να μην υποστεί τις συνέπειες αυτής της κλασσικής έννοιας. Όλα εδώ πληρώνονται που λέει ο λαός.