ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1952η
Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Folli Follie, όχι σε συγκάλυψη

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια πολιτική παράταξη είναι να θελήσει, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, να συγκαλύψει ένα σκάνδαλο των αντιπάλων της. Έτσι δηλητηριάζει ολόκληρη την πολιτική ζωή γιατί επαληθεύεται η λαϊκίστικη, ισοπεδωτική πεποίθηση πως «όλοι ίδιοι είναι» και «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Συνεπώς η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τη Δικαιοσύνη απερίσπαστη να διερευνήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Να ανοιχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί, μετά από εισαγγελική παραγγελία, για να δούμε αν υπάρχει ροή πολιτικού χρήματος. Να ελεγχθούν στις επίμαχες ημερομηνίες οι τηλεφωνικές κλήσεις από και προς τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Απλά πράγματα.

Να ξεκαθαρίσω ευθύς εξ αρχής πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί η εμπλοκή των τεσσάρων πολιτικών προσώπων και του τέως πρωθυπουργού. Έχουμε ισχυρισμούς στελεχών της εταιρείας προς τους ιδιοκτήτες που ίσως να ήθελαν να υπερβάλουν τις δικές τους δράσεις, χωρίς όμως να έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Όπως ορθά επισημαίνει η ελεγκτική εταιρεία, αυτή δεν έχει την δυνατότητα, ούτε είναι στα καθήκοντα της να επαληθεύσει τα όσα αναφέρονται στην ενδοεταιρική ηλεκτρονική αλληλογραφία. Γι΄ αυτό επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση από τις δικαστικές αρχές των ισχυρισμών που διατυπώνονται στην σχετική αλληλογραφία.

Είναι αυτονόητο πως αν δεν επιβεβαιωθούν αυτοί οι ισχυρισμοί το θέμα, πολιτικά, θεωρείται λήξαν. Αν όμως επαληθευθούν προηγείται η κατανομή των ευθυνών, πολιτικών και ποινικών και ας ακολουθήσουν οι πράξεις της πολιτικής γενναιοδωρίας, όπως είχε πει παλαιότερα ο Β. Βενιζέλος.

Είναι σαφές πως κανένα κέντρο ή παράκεντρο μέσα στην κυβέρνηση δεν μηχανεύτηκε το σκάνδαλο του folli—follie. Είναι υπαρκτό, κρατά πολλά χρόνια και το ποινικό σκέλος που αφορά τους ιδιοκτήτες της εταιρείας έχει πάρει τον δρόμο του. Είναι μεγάλη η απάτη και θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες. Βέβαια η δαιμονοποίηση των ιδιοκτητών συσκοτίζει την ουσία του ζητήματος. Ουδένα ενδιαφέρει το «κουτσομπολιό» τού πώς σπαταλούσαν τα χρήματα τους οι ιδιοκτήτες, καθώς διέπρατταν την κατ΄ εξακολούθηση απάτη τους και γι΄ αυτόν τον λόγο. Να έχουν πανάκριβα αυτοκίνητα, ελικόπτερο, σπίτια κλπ. Αυτά είναι αυτονόητα και ακολουθούν όλους τους απατεώνες. Και ο Bernie Madoff τα ίδια έκανε.

Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι αν σε αυτή την διεθνή απάτη συνήργησαν και Έλληνες πολιτικοί. Και το κυριότερο, στο τέλος να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια πως η υπόθεση είτε συγκαλύφθηκε είτε «στήθηκε». Ευτυχώς αυτή η κυβέρνηση δεν έχει στις τάξεις της «Ρασπούτιν», ώστε να σπιλώσει τους πολιτικούς αντιπάλους της. Και ελπίζω να μην έχει και την διάθεση να κουκουλώσει το τυχόν σκάνδαλο. Ας προσέξουν οι κυβερνώντες, γιατί μια σειρά από πράξεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν διερευνήθηκαν-- όπως η υπόθεση Πετσίτη -ΔΕΠΑ- ELFE, η παρ΄ολίγο νέα σύμβαση με πολύ χαμηλό τίμημα για το «Ελ. Βενιζέλος», η προσγείωση ενός τουλάχιστον αεροπλάνου προερχόμενου από Βενεζουέλα γεμάτο με χρυσό, η διασπάθιση του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ που έδωσε η ΕΕ για τους πρόσφυγες, η εξαγορά από την ΔΕΗ μιας μονάδας στα Σκόπια, τα βλήματα της Σαουδικής Αραβίας κ.ά.—κάτι που έχει σχολιασθεί αρνητικά.

Και ας το πούμε για μιαν ακόμα μια φορά, ο Τσίπρας και οι 4 είναι αθώοι, μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους, αν αποδειχθεί.