Φιλελεύθερες ιδέες για μένουμε_σπίτι

Φιλελευθερισμός και ατομική ευθύνη πάνε χέρι χέρι εξορισμού. Θεωρώ δεδομένο ότι οι περισσότεροι αναγνώστες του Liberal δρουν υπεύθυνα και μένουν σπίτια τους αν μπορούν και οι συνθήκες τους το επιτρέπουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή κλειστήκαμε στα σπίτια μας πως θα πρέπει να είμαστε κολλημένοι στο Facebook ή την τηλεόραση. Στο πνεύμα αυτό προτείνω πέντε εναλλακτικές που συνδυάζουν φιλελευθερισμό, γνώση και ψυχαγωγία:

5. LearnLiberty.gr

Το διαδικτυακό project ξεκίνησε το 2013 από μία φιλελεύθερη παρέα που ήθελε να προσφέρει έγκυρη, εύπεπτη και ευπαρουσίαστη επεξήγηση των βασικών αρχών του φιλελευθερισμού μεταφράζοντας και υποτιτλίζοντας βιντεάκια μέσης διάρκειας 5 λεπτών από το LearnLiberty.org. Μέσα σε αυτά τα επτά χρόνια το LearnLiberty.gr μέσα από τη σελίδα του στο Facebook μετέφρασε και υποτίτλησε περισσότερα από 200 βίντεο στα ελληνικά δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες Έλληνες να μάθουν περισσότερα για τον φιλελευθερισμό. Αν δεν το έχετε υπόψη σας, σας προειδοποιώ ότι είναι αρκετά εθιστικό!

Δείτε κι εσείς τα βίντεο του LearnLiberty.gr στο Facebook.

4. Cato Home Study Course

Το βαρύ πυροβολικό των φιλελεύθερων think tanks, το Cato Institute, έχει δημιουργήσει ένα μάθημα ειδικά σχεδιασμένο για κατ’οίκον παρακολούθηση. Σύμφωνα με την περιγραφή του προγράμματος, το Cato Home Study Course (εξολοκλήρου στα αγγλικά) σας επιτρέπει να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας γύρω από τις συνεισφορές σπουδαίων κλασικών φιλελεύθερων όπως ο Λοκ, ο Τζέφερσον, ο Πέιν, ο Μάντισον, ο Άνταμ Σμιθ, ο Βολταίρος, ο Τζον Στιούαρτ Μιλ, ο Χένρι Ντέιβιντ Θορό, αλλά και πιο σύγχρονους όπως η Άυν Ραντ, ο Φρίντριχ Χάγιεκ και ο Μίλτον Φρίντμαν. Στη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο ο καθένας μπορεί να ολοκληρώσει όσο γρήγορα επιθυμεί από την ασφάλεια του σπιτιού του, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με κρίσιμα θέματα όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ιδιοκτησία, το ελεύθερο εμπόριο, η ανεκτικότητα και η ειρήνη.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

3. What the Fact?!

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο κανάλι στο youtube δεν έχει άμεση σχέση με τον φιλελευθερισμό. Όμως, είναι μία εξαιρετική πηγή για εκλαϊκευμένη επιστήμη από έναν εξαιρετικό Έλληνα παρουσιαστή - youtuber. Οι νεότερες γενιές σίγουρα γνωρίζουν τον Mikeius από τη μακρόχρονη παρουσία του στο ελληνικό Youtube, όμως αξίζει να τον μάθουν και οι παλαιότεροι που είναι συνήθως και περισσότερο ευάλωτοι στην ψευδοεπιστήμη και τις συνομωσιολογίες. Το συγκεκριμένο κανάλι έχει 65 βίντεο μέσης διάρκειας περίπου έξι λεπτών ενώ έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια θεάσεις.

2. Ντοκιμαντέρ και βιβλία Φιλελεύθερου - ΚΕΦίΜ

Χθες το κοινό πρότζεκτ του ΚΕΦίΜ με τον Φιλελεύθερο έκλεισε ένα χρόνο. Μέσα στο χρόνο αυτό, σχεδόν κάθε εβδομάδα οι δύο αυτοί οργανισμοί φρόντισαν να καλύψουν ένα τεράστιο κενό στην εκδοτική αγορά της χώρας μας, κυκλοφορώντας 44 νέα βιβλία, τα περισσότερα εκ των οποίων ήρθαν στην ελληνική γλώσσα για πρώτη φορά. Δείτε τη λίστα εδώ και φροντίστε να μην χάνετε αυτές τις εκδόσεις κάθε Σάββατο με τον Φιλελεύθερο ώστε να έχετε αρκετό υλικό για ανάγνωση.

1. Marginal Revolution University

Η κορυφαία επιλογή για φιλελεύθερο #μένουμε_σπίτι έρχεται από τις ΗΠΑ και δεν είναι άλλη από τη διαδικτιακή ακαδημία δύο εκ των κορυφαίων φιλελεύθερων οικονομολόγων, του Tyler Cowen και του Alex Tabarrok. Με περισσότερα από 900 βίντεο και δεκάδες δομημένα μαθήματα, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να μάθει από αρχές μικροοικονομικών μέχρι και οικονομετρία παρακολουθώντας τις εξαιρετικές διαλέξεις και τα εκπαιδευτικά βιντεάκια των δημιουργών.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Μένουμε σπίτι λοιπόν, αλλά συνεχίζουμε να διψάμε για γνώση και ελευθερία!