Φαντάσματα και εχθρούς βλέπει η ρωσική πρεσβεία

Φαντάσματα και εχθρούς βλέπει η ρωσική πρεσβεία

Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα μπορεί να βλέπει «φαντάσματα» και «εχθρούς», όμως πρακτικά επιβεβαίωσε την ουσία του δημοσιεύματος του liberal.gr σχετικά με τις τουρκικές NAVTEX.

Είχαμε επισημάνει ότι η επιμονή της Τουρκίας να μην απευθύνεται για την έκδοση NAVTEX στις αρμόδιες Αρχές στον Σταθμό της Λάρνακας η στον Σταθμό Ηρακλείου και Λήμνου (όταν αφορά περιοχές ελληνικής αρμοδιότητας), αλλά στον NAVAREAIII που έχει έδρα στην Ισπανία, προσφέρει  την ευκαιρία στην Τουρκία να εκμεταλλεύεται αυτή την διαδικασία και να εκδίδει δικές της «NAVTEX» θέλοντας  έτσι να σφετερισθεί περιοχές όπου η άσκηση αρμοδιοτήτων ανήκει στην Κύπρο η στην Ελλάδα. Και καθώς βεβαίως αυτές οι περιοχές αφορούν πρακτικά τις θαλάσσιες  ζώνες (που συνδέονται με τις ζώνες SAR και το FIR) η Τουρκία επιδιώκει και με αυτό τον τρόπο να αμφισβητήσει αρμοδιότητες  των δυο χωρών στις θαλάσσιες ζώνες τους.

Σε ανάρτηση της στο FB η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει τα εξής: «Η Ρωσία πραγματοποιεί τακτικά τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Σε περίπτωση ναυτικών ασκήσεων ειδοποιείται η Παγκόσμια Υπηρεσία Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS), ενώ για αεροπορικές ασκήσεις ακολουθείται η διμερής διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία ρουτίνας, η οποία εφαρμόζεται πάντα. Δεν είναι σαφές τι προβληματίζει τους κακόβουλους σχολιαστές».

Επιβεβαιώνει δηλαδή η Πρεσβεία το δημοσίευμά μας για τη διαδικασία που ακολουθεί και την οποία εκμεταλλεύεται η Τουρκία. Και το κάνει αυτό προκειμένου να μην ενοχληθεί η Τουρκία με την υποβολή αίτησης για έκδοση NAVTEX  στην αρμόδια Κυπριακή  Αρχή, ακόμη και όταν η άσκηση αυτή αφορά καταφανώς περιοχή κυπριακής ευθύνης, αφού εμπίπτει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από ?κει και πέρα  υπήρξαν υπερβολές στην αναπαραγωγή της είδησης αυτής   που έφθασαν ακόμη και σε παραποίηση των γεγονότων κάνοντας λόγο για… κοινές ασκήσεις Ρωσίας-Τουρκίας, για ρωσικό αίτημα στις τουρκικές Αρχές κ.α. που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Η Ρωσική πρεσβεία έτσι επανήλθε με ακόμη πιο αιχμηρή ανακοίνωση:

«Δυστυχώς, διαπιστώνουμε την περαιτέρω κλιμάκωση της υστερίας σχετικά με τις ασκήσεις του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζονται οι ισχυρισμοί που αποδεικνύουν την έλλειψη κατανόησης στοιχειωδών διαδικασιών έκδοσης NAVTEX για ναυτικές ασκήσεις στα διεθνή ύδατα. Σε περίπτωση ναυτικών ασκήσεων ειδοποιείται η Παγκόσμια Υπηρεσία Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS). Αυτό έπραξε και η Ρωσία για τις επικείμενες ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι σπέκουλες περί του αντιθέτου είναι απαράδεκτες και εκθέτουν τους πονηρούς παραγωγούς τους. Προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση και η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να αποσιωπήσουν την καταγγελία από τη ρωσική πλευρά της χθεσινής fake είδησης για δήθεν ρωσικές «πλάτες» στην Τουρκία. Καλούμε εκείνα τα ελληνικά ΜΜΕ που προχώρησαν στη διάδοση της συκοφαντικής «πληροφορίας» να προβούν άμεσα και σύμφωνα με κανόνες δεοντολογίας στη δημοσίευση της απαραίτητης σε τέτοιες περιπτώσεις διάψευσης». 

Βεβαίως αντί αυτού του ύφους  της ανακοίνωσης θα ήταν προτιμότερη μια απλή δήλωση ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει και θεωρεί κακόβουλη την ενέργεια της Τουρκίας να εμπλέξει την Ρωσία στην προσπάθεια της να προωθήσει τις αμφισβητήσεις των αρμοδιοτήτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Επίσης, σε αντίθεση με το θετικό τόνο της δήλωσης της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ κ. Ζαχάροβα, η ρωσική πρεσβεία επιχειρεί κυνήγι μαγισσών.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις υποφέρουν τα τελευταία χρόνια με κόστος και για τις δυο φίλες χώρες και είναι  λογικό η ρωσική πρεσβεία να είναι  ευαίσθητη σε δημοσιεύματα που είναι  επικριτικά για την  ρωσική πολιτική.

Όμως, εάν  προβληματίζεται για τις σοβαρές ρωγμές στην σχέση των δυο χωρών, και παρά τις ευθύνες  εκείνων από την προηγούμενη κυβέρνηση που  προκάλεσαν όχι εντελώς αδικαιολόγητα την κρίση το καλοκαίρι του 2018, ίσως θα πρέπει να τις αναζητήσει τις αιτίες, όχι στον ελληνικό Τύπο, αλλά στην απογοήτευση της ελληνικής κοινής γνώμης για την «συμμαχία» της ορθόδοξης Ρωσίας με την χώρα που προωθεί πλέον έναν ιδιότυπο  ισλαμικό αυταρχικό φανατισμό, που δεν σέβεται τις διεθνείς συνθήκες  και το Διεθνές  Δίκαιο, απειλεί τις γειτονικές χώρες, και για  την «φιλία» του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν  με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν του οποίου αναδεικνύεται ίσως ο πολυτιμότερος στυλοβάτης...

Και επίσης οι Έλληνες πολίτες ακόμη περιμένουν εκείνη την αντίδραση της Ρωσίας που θα ένωνε την φωνή της μαζί με της  Ελλάδας για να αποτραπεί η βεβήλωση του ιστορικού μνημείου του χριστιανισμού, της  Αγιάς Σοφιάς… (σ.σ. Αλλά είπαμε, ήταν προς το συμφέρον των Ρώσων τουριστών που δεν θα πληρώνουν εισιτήριο…).

ΥΓ. Περί 12 ν.μ.

Με την  απάντηση  της σε  ερώτηση δημοσιογράφου για την αναγγελία της Ελλάδας για επέκταση των χορικών υδάτων στο Ιόνιο  στα 12 ν.μ. η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχαροβα, επανέλαβε με προσεκτικό αλλά αποκαλυπτικό τρόπο  την ρωσική θέση η οποία προσεγγίζει  την  τουρκική, καθώς η Μόσχα αν και καταρχήν τάσσεται υπέρ του Δίκαιου της Θάλασσας σπεύδει να το…. «συμπληρώσει» θέτοντας ως όρους  την «κοινή λογική» και τις «γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής» που μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμό  των χωρικών υδάτων σε εύρος μικρότερο των 12 ν.μ..

Και φυσικά η  κ. Ζαχάροβα επιφυλάσσεται για την αντίδραση της Ρωσίας εάν και όποτε υλοποιηθεί η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και όταν φυσικά θα αφορά το Αιγαίο όπου εκεί το  «ρωσικό συμφέρον» είναι  ή όσο το δυνατόν μικρότερη έκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ώστε η διέλευση  των ρωσικών πολεμικών και εμπορικών πλοίων  προς  και από  την Μαύρη Θάλασσα να γίνεται  μέσω διεθνών υδάτων…