Ευημερία χωρίς χρήμα

Ευημερία χωρίς χρήμα

Του Άγη Βερούτη

Η τεχνολογία θα προσφέρει λύσεις στην καθημερινότητα μέσω της «αποχρηματοποίησης» (demonetization) των καθημερινών εξόδων για την κάλυψη των βασικών αναγκών του ανθρώπου τα επόμενα λίγα χρόνια.

Για παράδειγμα, ο φωτισμός με φως όσο μια λάμπα 100 κεριών μπορεί να κόστιζε ως και €30.000 τον χρόνο (σημερινά λεφτά) σε έναν φεουδάρχη του 16ου αιώνα, 10 μεροκάματα σε έναν έμπορο του 19ου αιώνα που χρησιμοποιούσε λάμπες πετρελαίου και €10 τον χρόνο σήμερα με μια λάμπα LED σε ένα χωριό του Ταΰγετου.

Αντίστοιχα η επικοινωνία με επιστολές που μετέφεραν αγγελιοφόροι πριν από τη σύσταση των ταχυδρομείων ήταν προνόμιο των βασιλιάδων και των βαθύπλουτων φεουδαρχών με τους ιδιωτικούς στρατούς, ενώ σήμερα είναι εντελώς δωρεάν για το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού με τα Viber, Μessenger, WhatsApp και Signal αλλά και το email.

Η μετακίνηση και οι μεταφορές έχουν αποχρηματοποιηθεί σε τεράστιο βαθμό, χάρη στα ΜΜΜ, τις αεροπορικές εταιρείες και το δωρεάν video conferencing, ενώ τα αυτο-οδηγούμενα οχήματα και το sharing economy (πληρώνεις μόνο το μέρος του κόστους του αυτοκινήτου που χρειάζεσαι για να εξυπηρετηθείς) θα μειώσουν περαιτέρω το κόστος της αυτοκίνησης.

Επίσης η ακαδημαϊκή εκπαίδευση, κάποτε προνόμιο μόνο των ευγενών, έχει σχεδόν αποχρηματοποιηθεί με τα online πτυχία, ενώ με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης στις επόμενες 2-3 δεκαετίες θα ολοκληρωθεί η αποσύνδεση της γνώσης από το κόστος για όλους τους κατοίκους της Γης.

Μη μιλήσουμε για την Ιατρική, όπου πλέον ακόμα και οι φτωχότεροι του πλανήτη έχουν πρόσβαση σε εμβόλια των €3-€4 και αντιβιοτικά των €1-€2 για να καταπολεμήσουν ασθένειες που ως πριν από 100 χρόνια σκότωναν το 60%-70% του ανθρώπινου πληθυσμού πριν από την ηλικία των 50 ετών. Στις επόμενες δεκαετίες με την τεχνητή νοημοσύνη θα αποκτήσουν πρόσβαση όλοι στην προληπτική ιατρική αλλά και στις δύσκολες εγχειρήσεις, που προς το παρόν έχουν πρόσβαση μόνο κάτοικοι ανεπτυγμένων χωρών.

Η ενέργεια βρίσκεται στα τελικά στάδια αποχρηματοποίησης, με την αυτοπαραγωγή και τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ήπιας παραγωγής, ενώ αν οι Γάλλοι καταφέρουν τελικά να δουλέψει ο αντιδραστήρας σύντηξης που σχεδιάζουν, σε λίγες δεκαετίες δεν θα χρειάζεται καν η αυτοπαραγωγή σε αστικούς ιστούς.

Η σχεδόν δωρεάν ενέργεια θα αποχρηματοποιήσει και την παραγωγή τροφής, που ως έξοδο ήδη έχει μειωθεί σαν ποσοστό του μέσου εισοδήματος, καθώς ένα σημαντικό στοιχείο κόστους στην παραγωγή τροφίμων είναι η κατανάλωση ενέργειας και παρασιτοκτόνων.

Η κρατική διακυβέρνηση που καταναλώνει πάνω από 20% των πόρων μιας χώρας για τον συντονισμό και την καθοδήγηση της παραγωγής των κοινωνικών πόρων ήδη τείνει στην αποχρηματοποίηση με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-Government), η οποία εκμηδενίζει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά που συνοδεύει τη λειτουργία πολυάνθρωπων μηχανισμών διακυβέρνησης και απελευθερώνει πόρους για επένδυση σε υποδομές ή τους αφήνει στους δημιουργούς του πλούτου για την προσωπική τους ευημερία, μειώνοντας τη φορολογία.

Η ανθρωπότητα βαδίζει προς τα τελικά στάδια αποκατάστασης της ευημερίας όλων στις επόμενες δεκαετίες.

Αυτά που υποσχόταν ψευδώς ο σοσιαλισμός εδώ και ενάμιση αιώνα τα χαρίζει τελικά η ελεύθερη αγορά και ο κοινωνικά ελεγχόμενος υγιής ανταγωνισμός και μάλιστα αθόρυβα, χωρίς επαναστάσεις και αίμα στους δρόμους.

Ως κοινωνία έχουμε να διαλέξουμε, εμείς που ζούμε σήμερα και όχι κάποια επόμενη γενιά, αν θα είμαστε στους πρωτοπόρους που θα αγκαλιάσουν την εκθετικά εξελισσόμενη τεχνολογία που θα μας φέρει τη χρυσή εποχή της ανθρωπότητας, ή αν θα είμαστε Λουδίτες.

Το μέλλον είναι ήδη εδώ και μας χτυπάει την πόρτα.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 2 Νοεμβρίου