Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ με 200 νέες θέσεις εργασίας

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Οι μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, στον ξενοδοχειακό τομέα, στον χώρο των εμπορικών ακινήτων, στο χώρο των λιμανιών και των υποδομών, στον ενεργειακό τομέα και στον χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, συγκεντρώνουν δικαίως τα φώτα της δημοσιότητας και προσελκύουν το ενδιαφέρον των περισσοτέρων.

Όμως, υπάρχουν σχετικά μικρότερες επενδύσεις, όπως αυτή στην οποία είχαμε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα. Δηλαδή στην επένδυση στην οποία προβαίνει η γερμανική εταιρία, βρετανικών μετοχικών συμφερόντων TeamViewer, στην περιοχή των Ιωαννίνων. Μια επένδυση που οδηγεί σε ένα σημαντικό άνοιγμα θέσεων εργασίας για επιστήμονες στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα επένδυση στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και μάλιστα στο χώρο των fintech, δηλαδή στον χώρο των ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών, ύψους 30 εκατ. ευρώ έχει αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά στην χώρα μας. Βέβαια, δεν έχει το μέγεθος του project του Ελληνικού, ή των ενεργειακών projects που συντελούνται αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, όμως δημιουργεί ταχύτατα ικανές θέσεις εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Έτσι, οι επενδύσεις των 30 εκατ. ευρώ θα δημιουργήσουν 200 περίπου θέσεις εργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων και μηχανικών, οι οποίοι θα υποστηρίζουν από την πλευρά τους τις δραστηριότητες της εταιρείας σε όλη την Ευρώπη. Ίσως το όνομα της SIA Group, να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, όμως η επέκταση της στην Ελλάδα, με τη δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου γραφείου της Ευρώπης στην Αθήνα, μετά το Μιλάνο και την Βερόνα, σηματοδοτεί την αλλαγή του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος στην χώρα μας.

H SIA αποτελεί ευρωπαϊκό ηγέτη στον σχεδιασμό, στην δημιουργία και στην διαχείριση τεχνολογικών υποδομών και υπηρεσιών για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κεντρικές τράπεζες, εταιρείες και δημόσιους φορείς στους τομείς των πληρωμών, των καρτών, των υπηρεσιών δικτύου και τις κεφαλαιαγορές. Η SIA Group παρέχει τις υπηρεσίες της σε 50 χώρες ενώ παράλληλα διατηρεί θυγατρικές εταιρείες σε Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία και Ν. Αφρική, καθώς και παραρτήματα ή γραφεία στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Πολωνία. Το σύνολο των απασχολουμένων σε όλες αυτές τις χώρες ανέρχεται στους 3.400 εργαζόμενους.

Η SIA Group, διαχειρίστηκε κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2018, 14 δισ. συναλλαγές θεσμικών υπηρεσιών, 7,2 δισ. συναλλαγές με κάρτες, 3 δισ. πληρωμές και 51,7 δισ. χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που οδήγησαν σε ένα κύκλο εργασιών της τάξης των 615 εκατ. ευρώ. Για να αντιληφθούμε καλύτερα το μέγεθος της εταιρίας, ας σημειώσουμε ότι μέσα στο 2018, 1.204 terabytes δεδομένων μεταφέρθηκαν μέσω του δικτύου της.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της SIA Group, συμμετέχουν η FSIA Investimenti, η CDP Equity, η Deutsche Bank, η Banco BPM και η Mediolanum. H SIA Group βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2017, όταν η SIA Group είχε εξαγοράσει έναντι 375 εκατ. ευρώ την δραστηριότητα επεξεργασίας καρτών της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, First Data Corporation, στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη έναντι 375 εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα, η SIA Group μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα, με την επωνυμία New SIA Group, αποφάσισε να επεκταθεί, όχι βρίσκοντας νέους πελάτες, αφού το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι ιδιαίτερα συρρικνωμένο, αλλά αναζητώντας νέους μηχανικούς υπολογιστών και επιστήμονες της ψηφιακής τεχνολογίας, που θα καλύπτουν δραστηριότητες του ομίλου στο εξωτερικό.

Γιατί εκτιμούμε πως οι επενδύσεις της SIA Group και της TeamViewer, έχουν τόση σημασία; Ο πρώτος λόγος είναι, διότι δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα απέναντι στην συνεχή μετανάστευση των νέων καταρτισμένων επιστημόνων στο εξωτερικό. Ο δεύτερος λόγος είναι, πως οι συγκεκριμένοι επενδυτές, δεν ήρθαν στην Ελλάδα παζαρεύοντας για να λάβουν επιδοτήσεις, για να ζητήσουν προνομιακούς όρους και να συμπεριληφθούν στα ΕΣΠΑ και στα κρατικά ή ευρωπαϊκά κεφάλαια. Ήρθαν διότι διέκριναν την ευκαιρία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει σήμερα η χώρα μας. Διότι από “επενδυτές καουμπόηδες”, που επιθυμούν να προβούν σε επενδύσεις, με επιδοτήσεις και χαριστικούς όρους, έχει γεμίσει ο τόπος.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.