Εμείς οι φωνακλάδες πλούσιοι και προνομιούχοι

Ακούω τους αναλυτές που έχουν τον μαρξισμό στο τσεπάκι να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους με αφορμή το θέμα των εμβολίων. «Είδες ο καπιταλισμός; Το χρήμα των πλουσίων χωρών, μας αποστερεί τα εμβόλια που έπρεπε να είχαμε ήδη πάρει. Εγγλέζοι και Γερμανοί και Δανοί και Ισραηλινοί πληρώνουν θηριώδη ποσά κάτω από τραπέζι, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές εταιρείες που σκέφτονται μόνο το κέρδος να πουλάνε ανερυθρίαστα τα εμβόλια τους στους πλούσιους, γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει.»

Σπέσιαλ ανάλυση. Που καταλήγει πάντα στην ιδέα ότι όσο το κέρδος και το χρήμα θα κινεί αυτόν τον κόσμο, προκοπή δεν θα δούμε. Όσο θα έχουμε αυτό το κοινωνικοπολιτικό σύστημα, τόσο θα βρισκόμαστε μπροστά στην ανακύκλωση ανισοτήτων, αδικιών και αποκλεισμών. Την ξέρω την ανάλυση, τα έλεγα κι εγώ αυτά στα νιάτα μου, μέχρι που η ζωή μου εξήγησε ότι όσο απλουστευτική και ευκολομάσητη είναι μια θεωρία, τόσο γρηγορότερα θα σπάσει τα μούτρα της στο πρώτο τρακάρισμα της με την πραγματικότητα.

Κατ’ αρχήν δεν θέλω να στεναχωρήσω τους ιδεολόγους, αλλά το εμβόλιο φτιάχτηκε σε χρόνο ρεκόρ από ιδιωτικές εταιρείες που κυνηγούσαν τα φράγκα. Ναι, μοιάζει κυνικό σε πρώτη ανάγνωση, αλλά δίχως αυτό το κίνητρο απλώς δεν θα είχαμε εμβόλιο, για να τσακωνόμαστε για τις ανισότητες στην διανομή του. Σας βεβαιώνω ότι θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος αν έβλεπα το εμβόλιο να προκύπτει από την έρευνα των αγωνιστών στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι φοιτητών του Οικονομικού πανεπιστημίου ή σε κανένα κατειλημμένο κτίριο στα Πατήσια, όμως ως τότε -συγχωρήστε με- προτιμώ να αποθέσω τις ελπίδες για την ζωή μου στις καταραμένες πολυεθνικές.

Κατά δεύτερον, αυτή η φαεινή ιδέα ότι η φτωχή θεία στο Καστελόριζο ή στον Έβρο θα εμβολιαστούν τον Μάιο αντί για τον Φεβρουάριο επειδή οι καπιταλιστές πουλάνε τα εμβόλια στους πλούσιους βορειοευρωπαίους, ξεχνά ένα βασικό δεδομένο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 470 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού που είναι 7,8 δις. Για τα 470.000.000 πολίτες της, έχει παραγγείλει (ή προπαραγγείλει πριν δοθούν τελικές άδειες) 1.765.000.000 εμβόλια για το 2021. Σχεδόν τριπλάσια εμβόλια από τον πληθυσμό της και περίπου το 30% του συνολικού αριθμού εμβολίων που θα παραχθεί παγκοσμίως.

Αυτό δεν είναι η αποθέωση του καπιταλισμού; Πόσα εμβόλια έχει παραγγείλει η Λατινική Αμερική, πόσα η Άπω Ανατολή, πόσα η Αφρική; Ελάχιστα έως καθόλου. Δεν έχουν λεφτά οι άνθρωποι να πληρώσουν εμβόλια. Αυτόν τον καπιταλισμό που τοποθετεί εμάς τους Έλληνες στην πλευρά των πλούσιων και ισχυρών που μπορούν να πληρώσουν και να σωθούν, τον βλέπει κανείς στους ελληνικούς καφενέδες που φωνάζουν ότι δεν υπάρχει ισότητα και αλληλεγγύη; Εμείς ουρλιάζουμε επειδή ο παππούς στην Αιτωλοακαρνανία θα χάσει έναν μήνα από το αρχικό του εμβολιαστικό πλάνο, τον παππού στην Σρι Λάνκα, στην Ζιμπάμπουε και στο Μεξικό που θα εμβολιαστεί (αν και εφόσον) μετά το 2025, τον βάζουμε καθόλου στο μυαλό μας;

Να έχουμε επίγνωση το λοιπόν σε ποια πλευρά του κόσμου ζούμε, γιατί παρά τα αριστερά μας παραληρήματα ανήκουμε στους πλούσιους αυτής της γης. Ακούγεται άσχημο, αλλά ανήκουμε σ’ αυτούς που σε πλανητικό επίπεδο (και με βάση την αριστερή οπτική) αδικούν την μεγάλη πλειοψηφία του ανθρώπινου είδους. Βεβαίως, θα μου πείτε ότι οι ιδεολόγοι πρεσβεύουν έναν κόσμο που θα έφτιαχνε αμέσως εμβόλια για όλο τον ανθρώπινο πληθυσμό χωρίς διακρίσεις. Ναι, κι εγώ θα ήθελα να είμαι επ’ αόριστον εικοσάρης, όμορφος, έξυπνος, υγιής, πλούσιος και με κουκλάρες γύρω μου.