Είναι προς το συμφέρον όλων να καταλάβει η Χαμάς πως δεν ανέχεται κανείς αυτή τη συμπεριφορά

Είναι προς το συμφέρον όλων να καταλάβει η Χαμάς πως δεν ανέχεται κανείς αυτή τη συμπεριφορά

Δεν θέλουμε να βλάψουμε κανέναν αλλά δεν θα ανεχθούμε την τρομοκρατία της Χαμάς και να μεγαλώνουν τα παιδιά μας στα καταφύγια, τονίζει ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι.

Στη συνέντευξή του στο Liberal στέλνει το μήνυμα ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα συμφέρον να κλιμακώσει την κατάσταση, μιλά για την προσπάθεια της Χαμάς, η οποία έχοντας χάσει κάθε αίσθηση συγκράτησης, επιχειρεί να αυξήσει την πολιτική της ισχύ και να γίνει η κύρια δύναμη στην Παλαιστιανιακή Αρχή με όπλο τη βία, επισημαίνει πως οι Παλαιστίνιοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο μόνος τρόπος είναι οι διαπραγματεύσεις και η ειρήνη, ενώ κάνει ειδική μνεία στο ρόλο τρίτων χωρών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κάποιοι υποκινούν και προκαλούν στοιχεία του παλαιστινιακού πληθυσμού.

«Αυτές οι φωνές θα πρέπει να σωπάσουν, με έναν τρόπο που θα ενθαρρύνει τους Παλαιστίνιους και την ηγεσία τους να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις, να δείξουν θάρρος και αποφασιστικότητα για να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Το Ισραήλ θα είναι έτοιμο όταν έρθει αυτή η ώρα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Εξηγεί ότι η Γάζα έχει μετατραπεί σε μια τεράστια στρατιωτική βιομηχανία ενώ ερωτηθείς για τη στήριξη που παρέχεται στη Χαμάς, σημειώνει με νόημα «μπορείτε να σκεφτείτε και να απαντήσετε μόνοι σας ποιος έχει συμφέρον εάν η Χαμάς και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καταλάβουν την Παλαιστινιακή Αρχή και απειλήσουν την μελλοντική ύπαρξη του Ισραήλ».

Συνέντευξη στον Ηλία Τασόπουλο

Βλέπουμε μια όξυνση της βίας μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων το τελευταίο διάστημα και πολλές ανθρώπινες απώλειες στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ποιοι θεωρείται πως είναι οι λόγοι για την ανάφλεξη στην περιοχή; Θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα;

Η τρέχουσα σύγκρουση είναι μία συνέχεια σειράς διαμαχών, οι οποίες προκλήθηκαν όλες από τη Χαμάς. Η πρόκληση των συγκρούσεων από τη Χαμάς έχει ως σκοπό την προώθηση των πολιτικών της στόχων, για να καταλάβει την Παλαιστινιακή Αρχή. Όποιος νομίζει ότι η τρέχουσα έξαρση της βίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο άμαχος πληθυσμός στο Ισραήλ έχει γίνει στόχος 3.700 πυραύλων και ρουκετών, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του Ισραήλ ή αποτέλεσμα προκλήσεων κάποιων στο Ισραήλ, αυτό είναι εντελώς λάθος. Είναι ηθικά λάθος και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα στο έδαφος, στα γεγονότα.

Iσραηλινός πυροσβέστης στo σημείο όπου ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, έπληξε την ισραηλινή πόλη Χoλόν / Πηγή: APImages

Η Παλαιστινιακή Αρχή για δικούς της λόγους, ανήσυχη ή φοβούμενη, το αποτέλεσμα των εκλογών, τις έχει αναβάλλει από το 2006 πάντα κατηγορώντας το Ισραήλ. Οι λόγοι της αναβολής οφείλονται στη Παλαιστινιακή Αρχή, στη Φατάχ εξαιτίας της διαίρεσης στο εσωτερικό της, μπροστά στον φόβο της απώλειας της εξουσίας και του σοβαρού φόβου πως η Χαμάς θα πάρει τον έλεγχο. Αυτός ο φόβος ενώνει την διεθνή κοινότητα, τις περιφερειακές δυνάμεις, τις αραβικές χώρες, και το Ισραήλ.

Κανείς δεν θέλει να δει τη Χαμάς να κυριαρχεί και στα δύο σώματα της Παλαιστινιακής Αρχής. Όταν η Χαμάς κατάλαβε ότι η πολιτική της ευχή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, άρχισε τις προκλήσεις. Έχουν ξεκινήσει προβοκάτσιες εδώ και εφτά εβδομάδες, παραπάνω από ενάμιση μήνα, εκτοξεύοντας ρουκέτες, εκτοξεύοντας μπαλόνια με εύφλεκτη ύλη με προκλήσεις στην Ιερουσαλήμ, υποκινώντας ταραχές.

Μας ρωτούν γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο. Φτάσαμε εδώ γιατί η Χαμάς έχει χάσει κάθε αίσθηση συγκράτησης, για να αυξήσει την πολιτική ισχύ της, και να γίνει η κυρία δύναμη στο παλαιστινιακό πληθυσμό. Μόλις κάποιος το καταλάβει αυτό, συνειδητοποιεί πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιδράσει, ώστε να διασφαλίσει, πως η Χαμάς δεν θα τολμά να καταφεύγει ποτέ πλέον σε τέτοιες πρακτικές.

Τα στελέχη της Χαμάς στοχοποιούν πολίτες, όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά εκμεταλλεύονται τους δικούς τους ανθρώπους. Πυροβολούν μέσα από νοσοκομεία, από σχολεία, από νηπιαγωγεία. Έπειτα διαμαρτύρονται στον κόσμο, που είτε δεν γνωρίζει, είτε αρνείται να καταλάβει. Πείτε μου εσείς μία άλλη χώρα που θα το δεχόταν αυτό. Θα δεχόσασταν εσείς την εκτόξευση 3.700 πυραύλων εναντίον σας; Η πρωτεύουσα μας έχει γίνει στόχος. Ολόκληρη η χώρα έχει γίνει στόχος τους.

Το Ισραήλ δεν κανένα συμφέρον για περαιτέρω κλιμάκωση. Δεν θέλουμε καμία κλιμάκωση. Έχουμε επιδείξει αυτοσυγκράτηση για μεγάλο διάστημα. Έχουμε απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα. Χρησιμοποιούμε τις καλές υπηρεσίες των Αιγυπτίων, τις προσπάθειες των Καταριανών για να στείλουμε ένα μήνυμα στη Χαμάς να μην προβαίνει σε τέτοιες πράξεις, διότι τότε δεν θα έχουμε εναλλακτική.

Πύραυλοι εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ / Πηγή: APImages

Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Πώς έχει όμως η Γάζα μετατραπεί σε μία τεράστια στρατιωτική βιομηχανία; Αυτοί οι πύραυλοι, οι 3.700 που ήδη έχουν εκτοξευτεί προς το Ισραήλ, έχουν κατασκευαστεί κάπου στη Γάζα. Για 15.000 πυραύλους στέρησαν από τους ανθρώπους τους φαγητό, καταφύγιο, στέγη, επειδή χρησιμοποίησαν ότι εφόδια λαμβάνουν μέσω του Ισραηλ, για να μας επιτεθούν. Υλικά τα οποία είχαν περάσει μέσα από το Ισραήλ.

Ελπίζω αυτή η έξαρση της βίας να είναι η τελευταία. Η τελευταία σε μια σειρά συγκρούσεων, ώστε να βρεθεί μια ισορροπία. Μετά όμως κάθε ισορροπία χάνεται και η Χαμάς επιτίθεται ξανά. Κανένα κράτος δεν θα πρέπει να είναι θύμα τρομοκρατίας. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και αναγνωρίζεται ως τέτοια από την διεθνή κοινότητα. Γιατί πρέπει να τα εξηγούμε όλα αυτά;

Κύριε πρέσβη, στην Ελλάδα έχουμε συγκλονιστεί βλέποντας τα θύματα Παλαιστινίους και Ισραηλινούς. Βλέπουμε εικόνες καταστροφής στη Γάζα, τους ισραηλινούς να τρέχουν προς τα καταφύγια. Καθώς διαθέτετε μεγάλη εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις, έχετε θητεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείτε πως μπορεί να βρεθεί τρόπος να σταματήσει η βία;

Η βία πρέπει να σταματήσει. Η βία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως ένα πολιτικό εργαλείο για την προώθηση οποιοδήποτε σκοπού. Τα δύο μέρη πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους πως η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται να καθίσει στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί από το 2009, θέτοντας προϋποθέσεις.

Πρώτον, η απόρριψη της βίας είναι βασικός κανόνας. Σε αυτόν έχει δεσμευθεί η Παλαιστινιακή Αρχή από τον Σεπτέμβριο του 1993 και τη Διακήρυξη Αρχών τότε. Όχι στη βία.

Δεύτερον, να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τρίτον, να βρεθεί μία λύση. Για να γίνει αυτό, πρέπει οι Παλαιστίνιοι να συνειδητοποιήσουν πως το Ισραήλ βρίσκεται εδώ και θα επιβιώσει και θα υπάρχει. Ο αγώνας τους δεν μπορεί να οδηγήσει σε μία ατελείωτη διαπραγμάτευση ή ατελείωτη τρομοκρατία. Χρειάζεται να φτάσουμε σε μία συμφωνία για μία συνολική λύση στη διαμάχη. Αυτό πρέπει να καταλάβουν. Οπότε, πρώτα απ’ όλα, είναι οι Παλαιστίνιοι. Οι άνθρωποι και η ηγεσία τους.

Δεύτερον, πρέπει να δούμε τον αραβικό κόσμο να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Παλαιστινίους, πως είναι η ώρα να τελειώσει η σύγκρουση. Δεν πρέπει να παραταθεί άλλο. Σήμερα το Ισραήλ έχει συνάψει συνθήκες ειρήνης με τα βασικά σταθερά κράτη στην περιφέρεια του, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, κράτη στον Κόλπο, στη βόρεια Αφρική αλλά ακόμα και στην Αφρική.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, κατά την τελετή υπογραφής των Συμφωνιών του Αβραάμ / Πηγή: APImages

Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο μόνος τρόπος είναι οι διαπραγματεύσεις και η ειρήνη. Τρίτον, είναι ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας. Υπάρχουν κάποιοι στη διεθνή κοινότητα που υποκινούν και προκαλούν στοιχεία του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Αυτές οι φωνές θα πρέπει να σωπάσουν, με ένα τρόπο που θα ενθαρρύνει τους Παλαιστινίους και την ηγεσία τους να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις, να δείξουν θάρρος και αποφασιστικότητα για την επίλυση και να φτάσουμε σε μία συμφωνία. Το Ισραήλ θα είναι έτοιμο όταν έρθει αυτή η ώρα.

Σήμερα στη Γάζα, χάνονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Η Χαμάς δεν φαίνεται να σταμάτα τη δραστηριότητα της. Θα συνεχιστούν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα το επόμενο διάστημα;

Το Ισραήλ δεν έχει κανένα συμφέρον να κλιμακώσει την κατάσταση. Ήμουν ξεκάθαρος. Το Ισραήλ δεν επιδίωξε αυτή την έκρηξη βίας. Γι’ αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσω πως δεν θέλουμε να ζούμε σε ένα κύκλο βίας με περιοδικές συγκρούσεις με τη Χαμάς. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε, ούτε να βλάψουμε κάποιον. Θέλουμε μόνο να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε ένα μπαράζ πυραύλων στις πόλεις μας, δεν θα ανεχθούμε ανθρώπους να τρέχουν μακριά από κοινότητες για να προστατευθούν από επιθέσεις. 

Δεν θα ανεχθούμε παιδιά να μεγαλώνουν σε καταφύγια. Αξίζουμε να έχουμε κανονικές ζωές.

Στη Γάζα αξίζει επίσης να υπάρχει μία φυσιολογική ζωή για τους ανθρώπους. Δεν είναι θέμα ισότητας ή ανισότητας. Είναι ένα καθαρό μήνυμα στη Χαμάς πως αυτή η πολιτική, η συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή.

Δεν είναι μόνο συμφέρον του Ισραήλ. Είναι συμφέρον όλης της περιοχής να καταλάβει η Χαμάς, πως δεν ανέχεται κανείς αυτή τη συμπεριφορά. Ούτε για τους Ισραηλινούς, ούτε για τους Παλαιστινίους. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη ρητορική της ισότητας και της αμοιβαίας συγκράτησης. Πρέπει να καταλάβουν ποιος είναι ο επιτιθέμενος. Ποιος το προκάλεσε όλο αυτό. Ποιος υποκίνησε τη βία. Και να μην ψάχνει για ισότητα στον καταμερισμό των ευθυνών. Αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Μιλήσατε για τη Χαμάς πως έχει εξελιχθεί σε έναν βασικό δρώντα σε αυτή την κρίση, καταφέρνοντας να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Βλέπουμε αναφορές για στήριξη της από ηγέτες στρατιωτικών σωμάτων στο Ιράν, ενώ αναπτύσσονται και πολιτικές σχέσεις με την Τεχεράνη μεταξύ άλλων. Υπάρχει τρόπος αυτή η κρίση να μην αυξήσει τους ανθρώπους που θα την ακολουθούν πιστά, τους πόρους της αλλά και την ευρύτερη επιρροή της;

Όσοι πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι απλά αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αποτροπής και ισχύος, κάνουν λάθος. Δεν βλέπουν το υπόβαθρο, τις συνθήκες και την πραγματική κατάσταση στο έδαφος. Όπως ανέφερα, η Χαμάς πραγματοποιεί ένα πολιτικό πόλεμο για να γίνει η βασική φωνή των Παλαιστινίων.

Όταν κατέλαβαν τα στελέχη της Χαμάς τη Γάζα πριν από 13 χρόνια, θα πρέπει να θυμηθείτε και να υπενθυμίσετε στους αναγνώστες σας, πως πετούσαν από τις οροφές κτιρίων, όσους τους αντιστέκονταν. Τα στελέχη της Χαμάς σκότωναν μέλη της αντιπολίτευσης. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη εικόνα, που θα πρέπει να έχει κάποιος κατά νου. Η Χαμάς θέλει να καταλάβει την εξουσία. Μπορείτε να σκεφτείτε και να απαντήσετε μόνοι σας ποιος έχει συμφέρον εάν η Χαμάς και οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι καταλάβουν την Παλαιστινιακή Αρχή και απειλήσουν την μελλοντική ύπαρξη του Ισραήλ.

Μέλος της Χαμάς

Αναφερόμαστε στο Ιράν, διότι οι περιφερειακές πολιτικές του είναι γνωστές. Δεν είναι όμως μόνο η πυρηνική δυνατότητα που αναπτύσσει το Ιράν. Υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Το Ιράν αναπτύσσει δυνάμεις στο Λίβανο, τη Συρία και αλλού. Και δεν είναι μόνο αυτό που το κάνει.

Έχουμε δει πως υπάρχουν σχέσεις της Χαμάς με την Άγκυρα. Υπάρχουν αναφορές για στελέχη της Χαμάς στην Τουρκία κι άλλα σενάρια για τη συνεργασία τους. Ταυτόχρονα η Τουρκία έχει αυξησει την ρητορική της εναντίον του Ισραήλ τις τελευταίες μέρες. Ποιοι είναι οι λόγοι για αυτή τη στάση της Τουρκίας;

Δεν θα ήθελα να αναλύσω τα κίνητρα της Τουρκίας. Πέρα από την εικόνα που σχηματίζεται στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών και το ξεκάθαρο μήνυμα και την ρητορική που εκπέμπεται από διαφορετικούς ανθρώπους της εξουσίας στην Άγκυρα, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας σε μία ισχυρή δήλωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Είναι μία ξεκάθαρη πρόσκληση για συγκράτηση της ρητορικής.

Αν κάποιον τον ενδιαφέρει η ηρεμία και το σταμάτημα της βίας, η γλώσσα που ακούμε από την Άγκυρα ενισχύει και κλιμακώνει την κατάσταση, ενώ έχει επιρροή σε κάποιους ανθρώπους στο έδαφος. Δεν διευκολύνει την ειρήνη και σταθερότητα. Κάποιος μπορεί να καταλήξει σε ένα και μόνο συμπέρασμα για το κίνητρό τους.

Είδαμε την υποδοχή του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια από τον ομόλογό του στο Ισραήλ. Βλέπουμε πως ταυτόχρονα οι οικονομικές, οι πολιτικές και οι στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναβαθμιστεί το τελευταίο διάστημα. Θεωρείτε πως θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με την Ελλάδα;

Ελπίζω πως θα συμβεί. Εργάζομαι για να συμβεί αυτό. Είμαι υπέρμαχος της σχέσης των δύο χωρών μας. Πιστεύω ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας και για τις δύο χώρες, αλλά και για την περιοχή.

Υπάρχουν πολλά κοινά ανάμεσα στους δύο λαούς. Ελπίζω πως οι Έλληνες θα καταλάβουν τα οφέλη της σχέσης με το Ισραήλ. Δεν είναι μόνο οι Ισραηλινοί τουρίστες ή τα ακίνητα. Η σχέση μας μπορεί να είναι ισχυρότερη απέναντι σε κάποιους που αμφιβάλλουν. Η σχέση μας πρέπει είναι μια δύναμη σταθερότητας, ευημερίας, οικονομικής συνεργασίας και ειρήνης,

Η τριμερής σχέση που έχουμε με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι σημαντική. Υπάρχει προοπτική για να την επεκτείνουμε. Πιστεύω και το υποστηρίζω πολύ καιρό από το Φόρουμ Φιλίας, και ακόμα πιο πίσω, στο ελληνικό όραμα.

Πιστεύω ότι η χώρα σας είναι στρατηγικά τοποθετημένη, ώστε να είναι σε θέση να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στην Μεσόγειο τον αραβικό κόσμο, το Ισραήλ και την Ευρώπη.

Καλωσορίζω τον ρόλο του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών. Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας ενδιαφέρει την χώρα σας και αυτό που συμβαίνει στην δική σας περιοχή ενδιαφέρει εμάς. Ελπίζω αυτή η σχέση να κάνει προχωρήσει μπροστά στο άμεσο μέλλον.