Είναι η αχρειότητά τους, λόγος για τη δική μας εξαχρείωση;

Κάθε υποκλοπή συνομιλίας που δεν έχει γίνει από κρατικό φορέα και με εισαγγελική παραγγελία, είναι παράνομη αλλά πρωτίστως ηθικά απαράδεκτη. Κι αν ο σημερινός νόμος καθιερώνει την εξαίρεση του «κακουργήματος εναντίον του δημοσίου συμφέροντος», η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να τον αλλάξει πάραυτα. Να απαγορεύσει αυστηρά τέτοιες πρακτικές, δίχως να αφήνει το παραμικρό παραθυράκι.

«Είσαι τρελός;» θα ρωτήσετε. «Πας να αθωώσεις τον Παππά και τον Παπαγγελόπουλο; Τώρα που αποδεικνύεται περίτρανα το παρακράτος που είχαν στήσει; Τώρα που θα βγουν στην δημοσιότητα κι άλλες παρόμοιες συνομιλίες, όπως ανήγγειλε ο δικηγόρος του Μιωνή και παραδέχτηκε ο ίδιος ο Παπαγγελόπουλος; Τώρα που φαίνεται σ’ όλο του το μεγαλείο ο μαφιόζικος τρόπος με τον οποίον κυβέρνησε το παρεάκι της πρώτης φοράς αριστεράς; Τώρα που αποδεικνύεται ο κυνισμός τους και η εγκληματική τους δράση για ενοχοποίηση αθώων με στόχο το πολιτικό όφελος;»

Ναι, τώρα. Και το γράφω μετά λόγου γνώσεως. Δεν γίνεται να κατηγορώ τον Πολάκη επειδή «έγραψε» τον Στουρνάρα, να χλευάζω τον Βαρουφάκη επειδή μαγνητοφωνούσε τα Eurogroup, αλλά να θριαμβολογώ πάνω στις κασέτες Μιωνή. Θα μου πείτε «μόνοι τους έβγαλαν τα μάτια τους, ας πρόσεχαν με ποιον συναναστρέφονταν και τι έκαναν μαζί του, εσένα τώρα τι σε κόφτει; Ανησυχείς για την τύχη του Παππά και του Παπαγγελόπουλου;»

Καρφάκι δεν μου καίγεται για κανέναν τους και το ξέρετε όσοι με διαβάζετε. Ελπίζω να μην βρεθεί κανείς να με χαρακτηρίσει κρυφοσυριζαίο. Όμως με κόφτει για την κοινωνία που χτίζουμε. Αν ο καθένας από μας γεμίζει νομίμως το σώβρακο του με καλώδια, μετατρέπει σε μικρόφωνα τα κουμπιά του σακακιού του και βάζει κάμερες στα γυαλιά της πρεσβυωπίας του, δεν πιστεύω ότι φτιάχνουμε καλύτερη κοινωνία απαλλαγμένη από εγκληματικές οργανώσεις, από καταχρήσεις εξουσίας και από κακουργήματα εναντίον του δημοσίου συμφέροντος. Κάτι άλλο φτιάχνουμε.

Σας ομολογώ ότι δεν ξέρω αν θα έγραφα τα ίδια έτσι και ήμουν στην θέση των δέκα που είδαν τα ονόματα τους στις κάλπες που στήθηκαν στην Βουλή. Αυτοί έχουν χίλια προσωπικά δίκια να ζητούν την κεφαλήν των σκευωρών επί πίνακι. Εγώ όμως δεν μπορώ να αποδεχτώ μια ζωή στην οποία θα θεωρώ ότι de facto καταγράφονται οι τηλεφωνικές μου συνομιλίες ή ότι θα χρειάζεται να κάνω σωματική έρευνα σ’ όποιον συναντήσω σ’ ένα εστιατόριο μήπως και είναι καλωδιωμένος. Κι αν στον κόσμο που ζούμε τα θεωρώ πολύ πιθανά όλα αυτά, θέλω τουλάχιστον να με προστατεύει τυπικά ο νόμος.

«Είσαι αφελής» θα μου πείτε. «Θαρρείς πως έτσι και αφήσεις σήμερα ατιμώρητους τους Παπαγγελοπουλοπαππάδες, αυτοί θα το εκτιμήσουν; Χειρότερα θα κάνουν μόλις ξαναβρούν ευκαιρία. Και πρώτον απ’ όλους θα σκίσουν εσένα που πας να τους αθωώσεις τώρα.» Δεν έχω αμφιβολία περί αυτού, πλην όμως η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να μπαίνει σ’ ένα τέτοιο φρικαλέο καθοδικό σπιράλ. Ας βρει η πολιτεία άλλους τρόπους να αποδώσει δικαιοσύνη, να δικαιώσει τους αθώους και να χώσει στην φυλακή τους ενόχους. Είδατε να γράψω κάτι για την σύζυγο Καμένου; Όχι, διότι τα στοιχεία έχουν ληφθεί νομιμότατα.

Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτοί που σήμερα χαίρονται πάνω στις κασέτες Μιωνή (διότι αποδεικνύουν αυτά που βιωματικά γνώριζαν), αύριο θα είναι υποχρεωμένοι να κρίνουν όχι την μέθοδο αλλά το περιεχόμενο παρόμοιων κρυφών εγγραφών σε υπουργούς της ΝΔ. Και μεθαύριο στους υπουργούς μιας τρίτης κυβέρνησης. Πού θα πάει αυτό το γαϊτανάκι; Η κοινωνία δεν πρέπει να κρίνει κατά περίπτωση το περιεχόμενο παρακολουθήσεων, πρέπει να απορρίπτει ευθύς εξ αρχής και δίχως αστερίσκους την ιδέα της παρακολούθησης. Όποιος καλωδιώνεται και βγαίνει για ποτό ή βάζει κοριό σ’ ένα τηλέφωνο, θα πρέπει να τρέμει διαφορετικά θα το κάνουν όλοι.

Τα γράφω αυτά, όχι επειδή είμαι έξω απ’ τον χορό αλλά επειδή είμαι μέσα. Στην πιάτσα κυκλοφορούν πληροφορίες για τις επόμενες κασέτες Μιωνή που σου σηκώνεται η τρίχα. Αν ισχύει το 10% απ’ αυτά που λέγονται, η ομάδα του Τσίπρα θα ψάχνει τρύπα να κρυφτεί από τα αίσχη που έχει κάνει. Αλλά η αχρειότητα κάποιων, δεν αποτελεί λόγο να εξαχρειωθούμε όλοι. Ίσα-ίσα, η αποκάλυψή της αποτελεί ευκαιρία να θωρακιστούμε απέναντι σε κάθε βλάκα που θέλει να στήσει παρακράτος.

Υ.Γ.: Κι αυτοί οι τύποι ρε παιδάκι μου, με ποιον πήγαν να τα βάλουν; Ποιον αποφάσισαν να εκβιάσουν και να μαδήσουν; Τον εκπρόσωπο Τύπου του ισραηλινού στρατού; Ήταν με τα καλά τους;