Έχουμε την Γερμανία απέναντι μας

Η Ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ ενόχλησε τους Γερμανούς, γιατί δεν τους ενημερώσαμε. Και μας έκαναν «νάζια» στην σύσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ. 

Αυτή είναι μια επιφανειακή ερμηνεία της στάσης της Γερμανικής κυβέρνησης. Νομίζω πως η ουσία βρίσκεται στην ίδια την συμφωνία, καθώς αυτή ενόχλησε την Τουρκία. 

Αν τους ενημερώναμε, θα έκαναν τα πάντα για να την τορπιλίσουν.

Είναι ολοφάνερο πως η γεμάτη αλαζονεία γερμανική πολιτική ελίτ δεν ανέχεται πολιτικές που δεν εγκρίνει. Και προσπαθεί να τιμωρήσει αυτούς που δεν είναι πειθήνια όργανά της. 

Και η Γερμανία, μια οικονομική υπερδύναμη, προτιμά τα delivery boys της πολιτικής. Τους υποτακτικούς. Σαν τον Τσίπρα. Του ζητούσαν ένα, τους έδινε πέντε.

Η καγκελάριος έχει κάνει μια ξεκάθαρη επιλογή συμμάχων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία. 

Δεν είναι μόνον οι οικονομικές σχέσεις που καθορίζουν την στάση της Γερμανίας. Βλέπει στρατηγικά την Τουρκία σαν αντίβαρο στην κυριαρχία της Γαλλίας στην Μεσόγειο. Γι΄αυτό και αποδέχεται και προωθεί τα ηγεμονικά σχέδια του Ερντογάν στην περιοχή μας. 

Δεν είναι τυχαία η πολιτική της Γερμανίας στο Λιβυκό ζήτημα. Δεν είναι τυχαία η απόπειρα παραμερισμού της Γαλλίας. Ούτε ήταν τυχαίος ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την διάσκεψη που διεξήχθη, πριν από λίγους μήνες, με πρωτοβουλία της Γερμανίας. 

Ενδεικτικό σύμπτωμα  της πολιτικής της είναι η διαρκής αναβολή στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, καθώς αυτή με παράνομες ενέργειες παραβιάζει την ΑΟΖ κράτους—μέλους της ΕΕ. 

Την ίδια στιγμή, με μεγάλη ταχύτητα και ευκολία, συγκαλεί διάσκεψη κορυφής για την Λευκορωσία. 

Φαίνεται πως η Ελληνική κυβέρνηση έχει αποκωδικοποιήσει αυτήν την συμπεριφορά. Το γεγονός πως δεν ενημέρωσε την καγκελάριο Μέρκελ για την επικείμενη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, φανερώνει πως πιθανολογούσε τις ενστάσεις της καγκελαρίου. 

Έτσι, ζύγισε την κατάσταση και αποφάσισε πως θα έπρεπε να κινηθεί με άκρα μυστικότητα. Η σύναψη της συμφωνίας προείχε από την ενημέρωση της Γερμανίας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όταν κλονίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ δύο κρατών, τότε υπάρχουν πολλές παρενέργειες στις σχέσεις τους. 

Τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι, κοινός τόπος, συμπίπτουν με αυτά της Γαλλίας. Μιας χώρας με τον μεγαλύτερο στρατό στην ΕΕ. Μιας χώρας που, εκ των πραγμάτων, είναι η ηγετική δύναμη στην Μεσόγειο, σε όλα τα επίπεδα. Ιστορικό, πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό. 

Και αυτήν την στιγμή μας συνδράμει, θέλοντας να στείλει μήνυμα στην Τουρκία. Η Γαλλία του Μακρόν δεν θα αφήσει κενό χώρο στην Μεσόγειο ώστε να δοθεί η ευκαιρία να τον καλύψει η Τουρκία, παρά τις προσπάθειες προς τούτο της Γερμανίας. 

Γι΄αυτόν τον λόγο, βρισκόμαστε απέναντι στην Γερμανία. Η κυβέρνηση οφείλει να μην υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς. Το παιχνίδι στην Μεσόγειο παίζεται στο στρατιωτικό επίπεδο, εκεί που η Γερμανία υστερεί.

Μπορεί η καγκελάριος να θέσει εμπόδια στην πατρίδα μας, αλλά κι εμείς μπορούμε να δείξουμε την αποφασιστικότητα μας με την στάση μας μέσα στους θεσμούς της ΕΕ. 

Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε, μέχρι στιγμής, πως χαράσσει την τακτική της με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ αυτό μαρτυρεί.