Έχουμε πολλούς σαν τον Στέφανο Μάνο;

Πόσο έχουμε την πολυτέλεια να μην χρησιμοποιούμε σε σημαντικές θέσεις του δημόσιου βίου ανθρώπους όπως ο Στέφανος Μάνος; Διάβαζα το χθεσινό άρθρο του στο liberal.gr και σκεφτόμουν πόσους ακόμη τέτοιους ανθρώπους διαθέτουμε για να μπορούμε να τους αγνοούμε. Αλήθεια, έχει αυτή η κυβέρνηση καλύτερους από τον Στέφανο; Το πρόβλημα με τον Στέφανο είναι ότι είναι ο ίδιος εδώ και δεκαετίες: Ένας ασυμβίβαστος άνθρωπος. Κι η εξουσία είχε πάντα ένα θέμα με τους ασυμβίβαστους.

Ο φιλελεύθερος χώρος μπορεί να μην έχει στην Ελλάδα μεγάλα ποσοστά αποδοχής, όπως οι ΨΕΚ και άλλες δυνάμεις που τάσσονται υπέρ των Ανδρομέδιων στις συρράξεις στα όρια του σύμπαντος και στα πλαίσια του διαγαλαξιακού πολέμου, αλλά διαθέτει, αν μη τι άλλο, πολύ καλά στελέχη. Η συμμετοχή του Θόδωρου Σκυλακάκη στην παρούσα κυβέρνηση είναι μία απόδειξη γι' αυτό! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είχε να κερδίσει πολλά αν χρησιμοποιούσε περισσότερα στελέχη του φιλελεύθερου χώρου.

Η αλήθεια είναι ότι οι φιλελεύθεροι δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο. Η υπεράσπιση του ορθού λόγου δεν είναι πάντα αρεστή, αφού έρχεται μοιραία σε σύγκρουση με παλαιοκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές. Ο Στέφανος Μάνος δεν χωράει εύκολα σε μία κυβέρνηση, επειδή ο Στέφανος θα έκανε ταυτόχρονα και κριτική. Επειδή ο Στέφανος θα υπερασπιζόταν με προσωπικό κόστος τις απόψεις του, τις ιδέες του. Κι αυτό δεν το αντέχουν οι κυβερνήσεις. Ούτε τα θερμοκήπια της στοργής των πολιτικών αρχηγών.

Η χώρα είχε μία μεγάλη ευκαιρία μετά από τη λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος έγινε δεκτικός σε μεταρρυθμιστικές λογικές που μέχρι χθες τις εχθρευόταν στο πλαίσιο μιας τυφλής αποδοχής των αριστερόστροφων πολιτικών. Και πώς διαχειρίστηκε η κυβέρνηση αυτή την ευκαιρία; Όχι με τον καλύτερο τρόπο. Το έχουμε πει και άλλοτε: Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται μεταρρυθμιστές. Δεν γίνονται από μόνες τους. Χρειάζεται όχι μόνο ο Στέφανος Μάνος αλλά και αρκετοί ακόμη ομοιδεάτες του. Κι αν δεν αντέχουν τον Στέφανο στα υπουργικά συμβούλια, ας ακούνε τουλάχιστον τις συμβουλές του. Δεν θα χάσουν…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]