Έχει έρθει η Αποκάλυψη στην Βενεζουέλα;

Έχει έρθει η Αποκάλυψη στην Βενεζουέλα;

(Photo by Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images/ Ideal Image)

του Γιάννη Κουζηνού

Έχει έρθει πράγματι η Αποκάλυψη στην Βενεζουέλα; Με πρώτο και καλύτερο πάντα το teleSUR, που είναι η αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης στην Βενεζουέλα όσον αφορά την προπαγάνδα σε διεθνές επίπεδο, βλέπω να αναπαράγεται αυτή η ερώτηση ακολουθούμενη από αναλύσεις που θέλουν ναι μεν να υπάρχει κρίση στην χώρα αλλά όχι τόσο σοβαρή ώστε να έχει διαταραχθεί η κανονικότητα της ζωής των πολιτών.

Για όσους δεν γνωρίζουν και επειδή το teleSur μεταδίδει τις ειδήσεις του όχι μόνο στα Ισπανικά αλλά και στα Αγγλικά δίνοντας την ευκαιρία σε τηλεθεατές και αναγνώστες παγκόσμιος να ενημερωθούν από το δίκτυο του, θα ήθελα σας πω δύο λόγια και να ξεκαθαρίσω τι εστί teleSur.

Το La Nueva Televisora del Sur (teleSUR, English: The New Television Station of the South) είναι τηλεοπτικό κανάλι και δίκτυο πληροφοριών που ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από τις κυβερνήσεις των: Βενεζουέλα, Κούβα, Εκουαδόρ, Νικαράγουα, Ουρουγουάη και Βολιβία και έχει έδρα το Καράκας.

Ο εκλιπών πρόεδρος Ούγκο Τσάβες χρηματοδότησε κατά 70% την ίδρυση του δικτύου παρέχοντας ταυτόχρονα τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό και το διαφήμιζε σαν την σοσιαλιστική απάντηση στο CNN. Ο καθένας λοιπόν έχει δικαίωμα να πιστεύει ότι του παρέχεται αντικειμενική ενημέρωση από ένα δίκτυο που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το καθεστώς στην Βενεζουέλα και από κράτη όμοιας πολιτικής και ιδεολογικής προσέγγισης αλλά έχει επίσης το δικαίωμα να απορρίπτει σαν κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη προπαγάνδα οτιδήποτε προέρχεται σαν είδηση από δημοσιογράφους που πληρώνονται απευθείας από συγκεκριμένες κυβερνήσεις.

Έχει έρθει λοιπόν πράγματι η Αποκάλυψη στην Βενεζουέλα; Η απάντηση είναι φυσικά και όχι, εάν με το Αποκάλυψη εννοούν ότι οι ουρανοί στην Βενεζουέλα έχουν πια ανοίξει, έχει επέλθει το σκότος και δαίμονες πετούν σκορπώντας τον θάνατο,την φωτιά και τρυπούν τους αλαφιασμένους πολίτες με τις τρίαινες τους.Θα χρησιμοποιήσω μάλιστα όλα τα στοιχεία που αραδιάζουν σε αυτού του τύπου τα άρθρα για να πείσω, πρώτα από όλα τον εαυτό μου αλλά και όποιον ακούω να διαμαρτύρεται για την κατάσταση μη Αποκαλύψεως που ζει, ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα νομίζει αλλά πολύ πολύ καλύτερα.

Την επόμενη φορά που θα βρεθώ σε μια ουρά έξω από ένα κατάστημα τροφίμων, μόλις τελειώσω το κείμενο δηλαδή, θα εκμεταλλευτώ τις 4-5 ώρες που θα χάσω από την ζωή μου για ένα κιλό λάδι, εξηγώντας στον κόσμο που θα περιμένει μαζί μου ότι στην Βενεζουέλα δεν υπάρχουν ουρές έξω από τα καταστήματα και ότι οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στα ντόπια και διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι μεμονωμένα περιστατικά και προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού.

Την επόμενη φορά που θα δω έναν από τους χιλιάδες άστεγους, μόλις πατήσω το πόδι μου στον δρόμο δηλαδή, κάτω από μια γέφυρα, στο πεζοδρόμιο με στρώμα μόνο το έδαφος της πατρίδας του η  να περιφέρετε παραμιλώντας ρακένδυτος και παραιτημένος, θα τον σταματήσω και θα τον ενημερώσω ότι η κυβέρνησή του  έχει μειώσει το πρόβλημα της στέγασης η τουλάχιστον το είχε μειώσει για κάποια χρόνια και σήμερα τα στατιστικά λένε ότι είναι μόνο 4% χειρότερα τα πράγματα από ότι ήταν πριν 17 χρόνια πριν τον Τσάβες και τον Μαδούρο. Είμαι σίγουρος ότι αμέσως θα νιώσει καλύτερα.

Την επόμενη φορά που θα συναντήσω έναν άνθρωπο που λόγο του υποσιτισμού κρέμεται μέσα στα ίδια του τα ρούχα σαν ξένος, την επόμενη φορά που θα μιλήσω με τον γείτονα μου δηλαδή η με οποιονδήποτε άνθρωπο ζει σε οποιοδήποτε Barrio- φτωχογειτονια στην Βενεζουέλα,θα του εξηγήσω ότι μόνο το 1/4 των κατοίκων της χώρας σιτίζεται μόνο με ένα γεύμα την ημέρα και αυτό ασφαλώς αποτελεί νίκη και υπερηφάνεια για την "επανάσταση" Εάν μου ανταπαντήσει ότι μπορεί μεν να τρέφεται τρεις φορές την ημέρα αλλά η διατροφή του αποτελείται αποκλειστικά για μήνες από μάνγκο και γιούκα (τοπικό υποκατάστατο της πατάτας) θα του πω να ευχαριστήσει την κυβέρνηση του διότι τώρα δεν τρέφεται με καπιταλιστικά σκουπίδια. Αν επιμένει θα τον αποκαλέσω φασίστα.

Την επόμενη φορά που θα βρεθώ μπροστά σε ένα ακόμα πτώμα, θύμα μιας ακόμα εγκληματικής ενέργειας, όπως συμβαίνει κάθε τρεις και λίγο δηλαδή οπότε βρίσκομαι στον δρόμο για δουλειές, θα εξηγήσω στην χαροκαμένη μάνα που έχασε τον γιο της η την κόρη της, στους γιους και τις κόρες που έχασαν τους γονείς τους, το περίφημο πρόγραμμα κατά της εγκληματικότητας του προέδρου Μαδούρο "Plan Patria Segura" αλλά και για τα προηγούμενα 20 προγράμματα  που προσπάθησε να εφαρμόσει ο Τσάβες για τον ίδιο λόγο. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα μετριάσει τον πόνο τους.

Την επόμενη φορά που θα βρεθώ δίπλα σε έναν καρδιοπαθή, έναν διαβητικό, έναν οροθετικό ή έναν καρκινοπαθή σε μια ουρά σε φαρμακείο η σε κάποιο νοσοκομείο να ψάχνει απεγνωσμένα τα φάρμακα που θα τον κρατήσουν στην ζωή, όπως συμβαίνει δηλαδή σε όλα τα φαρμακεία και σε όλα τα νοσοκομεία στην χώρα, θα τον ενημερώσω ότι στην Βενεζουέλα δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, η κυβέρνηση του υπερήφανα δεν δέχεται τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε φάρμακα, οπότε δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου. Όλη η ζωή θα του πω είναι μπροστά σου. Αν όχι αυτή...η άλλη.

Την επόμενη φορά που θα βρεθώ μπροστά σε μια μάνα που μόλις έχασε το πρόωρα νεογέννητο παιδί της επειδή δεν λειτουργούσαν οι θερμοκοιτίδες, δεν υπήρχαν τα κατάλληλα αναλώσιμα ή απλά επειδή οι συνθήκες υγιεινής στα νοσοκομεία πια δεν αρμόζουν ούτε σε στάβλο..

Αυτή την φορά να είστε σίγουροι ότι θα βγάλω τον σκασμό, θα χαμηλώσω τα μάτια μου από ντροπή και θλίψη και το μόνο που ίσως ψελλίσω θα είναι μια συγνώμη.

Την συγνώμη και την σιωπή της ντροπής που οφείλουν όσοι γράφουν για ποσοστά και στατιστικές σαν απάντηση στην ανθρώπινη απελπισία,τον πόνο και τον θάνατο. Την συγνώμη και την σιωπή της ντροπής που οφείλουν όσοι κυβερνούν για δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια αλλά ποτέ δεν αναγνώρισαν την ευθύνη τους για τίποτα.

Όχι δεν έχει έρθει η Αποκάλυψη στην Βενεζουέλα. Δεν έχουν γεμίσει οι δρόμοι με ορδές ζόμπι που προσπαθούν να φάνε τον εγκέφαλο μας. Τα τέρατα στην Βενεζουέλα έχουν τελείως διαφορετική μορφή και υπόσταση. Τα "τέρατα" στην Βενεζουέλα κυβερνούν. Τα εισαγωγικά προαιρετικά.