Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:01

Θανάσης Μαυρίδης
-A +A

Βγάλτε τις κουκούλες!

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:01

Όλα τα πετυχημένα σενάρια βγαίνουν μέσα από την ζωή. Κάπως έτσι έγινε το «σπίτι των ανέμων» και ο «άνθρωπος δίχως πρόσωπο». Έπαιζαν τα σήριαλ και κορόμηλο εμείς από κάτω το δάκρυ. Οπότε, ερωτώ: Ποιος είναι ο Μάξιμος Σαράφης και ποια η Αικατερίνη Κελέση; Αν ζούσε ο συγχωρεμένος ο Φώσκολος θα σας έκανε κάθε βράδυ να στήνεστε γεμάτοι αγωνία μπροστά στις τηλεοράσεις σας.

Το πρόβλημα είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνηθες υπαρξιακό θέμα της εποχής μας. Το ποιος είναι ο Μάξιμος Σαράφης και ποια η Αικατερίνη Κελέση θα επηρεάσει σε έναν μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων δεκαετιών. Αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες αποδειχτεί ότι ήταν κάτι τυχάρπαστοι τύποι, όπως υπονοούν θύματα της σκευωρίας Novartis, που είχαν την φωλιά τους λερωμένη και φόρεσαν την κουκούλα για να σωθούν, τότε δημιουργούνται τεράστια ζητήματα. Κακουργηματικής και όχι απλά ηθικής τάξης.

Για να μην λέμε πολλά και πελαγοδρομούμε. Και κυρίως για να μην παίζουμε τις κουμπάρες. Διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με θέμα Δημοκρατίας. Δεν είναι αστείο! Αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι αυτοί που ψιθυρίζει όλη η Αθήνα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Το οποίο πρόβλημα δεν λύνεται με την πρόσληψη 3 ή 4 χιλιάδων δικαστικών, όπως πρότεινε ο Κομαντάτε Παύλος. Σε αυτή την περίπτωση η συζήτηση φεύγει και από την Novartis και πάει στην προστασία του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος.

Γι αυτό οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής. Κι αν δεν είναι οι … συνήθεις ύποπτοι, τότε έχει καλώς. Κι αν φοβούνται τυχόν διαρροή της πραγματικής τους ταυτότητας, μπορούν να δώσουν μία πρώτη κατάθεση ενώπιον μιας αντιπροσωπείας της Επιτροπής. Το σίγουρο είναι ότι αυτό που ενδέχεται να συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση είναι πολύ πιο σοβαρό από την προστασία της ταυτότητάς τους. Το ξεπερνάει κατά πολύ. Κατά συνέπεια, οι εκπρόσωποι της Πολιτείας θα πρέπει να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες που τους δίνει το Σύνταγμα για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια.

Οι ίδιοι μάρτυρες εμφανίστηκαν χωρίς κουκούλα ενώπιον δικαστικού λειτουργού. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και τώρα. Η Επιτροπή έχει τον ίδιο ρόλο με εκείνο ενός δικαστικού. Ο μόνος τρόπος για να λήξει, λοιπόν, αυτό το σήριαλ είναι ένας: Να σταματήσουν όλοι το κρυφτούλι. Με οποιοδήποτε κόστος. Για όλους. Διότι υπάρχουν δύο πιθανότητες: Είτε να επιβεβαιωθούν οι υποψίες είτε όχι. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο, το μεγαλύτερο στην σύγχρονη ιστορία κατά Μίμη, έχουν το δικαίωμα να ξέρουν ποιος τους κατηγορεί. Και να μπορούν να του ζητήσουν να αποδείξει τους ισχυρισμούς του για τις τροχήλατες βαλίτσες, για παράδειγμα. Η ταυτότητα των μαρτύρων θα πρέπει να γίνει έτσι ή αλλιώς γνωστή. Δεν μπορεί τόσο σοβαρές κατηγορίες να έχουν γίνει με κουκούλα. Έπειτα θα τα δούμε όλα λεπτομερειακά. Και τα δημοσιεύματα που έβρισκαν εκατομμύρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπουργών στην… Ελβετία και τις διαρροές των καταθέσεων των μαρτύρων πριν αυτές καν γίνουν και τις περιπέτειες στις … ΗΠΑ. Αλλά και για τα κοινά ταξίδια δημοσιογράφων με ανώτερους δικαστικούς σε διεθνή και πολυτελή τουριστικά θέρετρα. Δεν θα μείνει κάτι στο σκοτάδι! Υπομονή…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]iberal.gr

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 4 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα