Αθ. Δεβλιώτης: «Φοβάμαι για ελλείψεις υγειονομικού υλικού»

Αθ. Δεβλιώτης: «Φοβάμαι για ελλείψεις υγειονομικού υλικού»

Έκκληση προς την κυβέρνηση για δέσμευση υγειονομικού υλικού - μάσκες, αντισηπτικά και απολυμαντικά- για το δημόσιο συμφέρον που είναι η οδοντιατρική περίθαλψη των πολιτών απευθύνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης μέσω του Liberal, ενώ καταγγέλλει φαινόμενα αισχροκέρδειας, όχι στα σημεία πώλησης αλλά στην πηγή παραγωγής, την Κίνα, καθώς οι υπόλοιπες χώρες-παραγωγοί Ιταλία, Γερμανία, λόγω της κατάστασης δεν δίνουν πλέον υλικό γιατί το χρειάζονται για τους πολίτες τους.

«Προϊόντα που πωλούνταν 60-70 λεπτά, τώρα τα πουλάνε μέχρι και 20 ευρώ», αποκαλύπτει ο κ. Δεβλιώτης αναφορικά με την αγορά της Κίνας.

Συνέντευξη στη Μαρία Μουρελάτου

- Είδαμε ότι δημοσιοποιήσατε κάποιες οδηγίες στο διαδίκτυο για την οδοντιατρική περίθαλψη εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, που αφορούν τόσο τους οδοντιάτρους όσο και τους ασθενείς. Ποια είναι η σημασία του μηνύματός σας;

Μετά από πολύωρη σύσκεψη στο συμβούλιο της ΕΟΟ αποφασίσαμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αποστείλουμε οδηγίες και συστάσεις προς τα μέλη μας και κυρίως τους ασθενείς μας. Προφανώς οι οδηγίες για τους οδοντιάτρους είναι γνωστές, ξέρουν πώς να χειριστούν τις διάφορες καταστάσεις διότι από το πρώτο έτος που φοιτούν στο πανεπιστήμιο έχουν να κάνουν με αντιπάλους, τους ιούς. Σήμερα, το πιο σημαντικό είναι όλοι μας να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον ρυθμό διασποράς της νόσου. Και γι΄αυτό η κυβέρνηση αναγκάζεται – και είναι δύσκολες και γενναίες αυτές οι αποφάσεις και πρέπει να γίνονται όντως ταχύτατα- να επιβάλλει στη χώρα συνθήκες καραντίνας. Έχουμε ένα σύστημα υγείας το οποίο γνωρίζουμε όλοι ότι είναι γυμνό οπότε πρέπει να το προστατεύσουμε. Οι νοσούντες που θα φτάσουν να χρειάζονται ΜΕΘ δεν πρέπει να είναι υπερβολικά πολλοί. Γι’ αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση να μειώσει τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού.

- Πώς πρέπει να κινούνται από εδώ και στο εξής οι ασθενείς σας στην πράξη ώστε να προσαρμοστούν όλοι ομαλά στις νέες έκτακτες συνθήκες;

Mε γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, γιατί όλες αυτές οι ενέργειες αυτό αφορούν, στέλνουμε οδηγίες στους ασθενείς οι οποίες ουσιαστικά τους αποτρέπουν να επισκέπτονται οδοντιατρεία αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Σε όλες τις οδηγίες αναφέρουμε: «επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας». Συνεπώς, όταν αισθανθείτε πόνο επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο να σας συμβουλεύσει τηλεφωνικά και να αξιολογήσει αν το πρόβλημα είναι επείγον ή όχι. Όταν εμφανιστεί οίδημα, δηλαδή πρήξιμο στην περιοχή του στόματος, του προσώπου και του τραχήλου λέμε ρητά, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο. Για οποιαδήποτε άλλη έκτακτη ανάγκη ή ερώτηση ακόμη, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο. Τα προγραμματισμένα ραντεβού που σηκώνουν αναβολή, πρέπει να αναβληθούν, ούτως ώστε να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός διασποράς και εξάπλωσης του ιού.

- Υπάρχει επάρκεια υγειονομικού υλικού στη χώρα για τα έκτακτα περιστατικά που θα περιθάλψετε από εδώ και στο εξής;

Για να λειτουργούν τα οδοντιατρεία είναι πολύ σημαντικό το υγειονομικό υλικό. Και αναφέρομαι στις μάσκες, στα αντισηπτικά, στα απολυμαντικά. Είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να δεσμεύσει απαραίτητο υλικό για τα οδοντιατρεία για να μπορούν να λειτουργήσουν. Γιατί ακόμα και για τα επείγοντα περιστατικά πρέπει να έχουμε τα απαραίτητα μέσα για να είναι ασφαλής τόσο ο οδοντίατρος όσο και ο ασθενής.

Ζητάμε δέσμευση του υγειονομικού υλικού, ως ΕΟΟ, αντίστοιχη με αυτή που γνωρίζω ότι γίνεται για τα νοσοκομεία. Την οδοντιατρική περίθαλψη την παρέχουν κατά 90% ιδιωτικά οδοντιατρεία. Συνεπώς, ως πρόεδρος της ΕΟΟ, απευθύνομαι στην κυβέρνηση και ζητώ δέσμευση του υλικού για το δημόσιο συμφέρον που είναι η οδοντιατρική περίθαλψη για τους πολίτες.

- Σας ανησυχεί κάτι και επισημαίνετε τη δέσμευση υγειονομικού υλικού;

Φοβάμαι ότι υπάρχουν ελλείψεις υγειονομικού υλικού και ότι το προσεχές διάστημα θα αυξηθούν περαιτέρω. Η μέριμνα, λοιπόν, πρέπει να γίνει από τώρα. Όπως επίσης να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και δεν αναφέρομαι μόνο σε σημεία πώλησης των προϊόντων, αναφέρομαι και στις πηγές παραγωγής των προϊόντων.

- Σε ποια σημεία παραγωγής αναφέρεστε;

Για παράδειγμα, οι μάσκες που χρησιμοποιούμε, παράγονται στη Γερμανία. Η Γερμανία δεν κάνει πλέον εξαγωγές, τις χρειάζεται για τους πολίτες της. Η Ιταλία που παράγει μάσκες, φυσικά, δεν κάνει πλέον εξαγωγές, τις χρειάζεται για τον τόπο της. Από την Αμερική τα υλικά χρειάζεται περίπου 2 μήνες για να φθάσουν εδώ. Από εκεί και πέρα μένει η Κίνα, όπου δυστυχώς εμφανίζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προϊόντα που πωλούνταν 60-70 λεπτά, τώρα τα πουλάνε μέχρι και 20 ευρώ. Οπότε πρέπει να παταχθεί η αισχροκέρδεια σε όλα τα επίπεδα, το θέμα αυτό να συζητηθεί στο Eurogroup και στη Κομισιόν και να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο».