Αθ. Βαμβακίδης (BofAML): Οι επενδυτές ποντάρουν σε μια νέα ισχυρή κυβέρνηση

Αθ. Βαμβακίδης (BofAML): Οι επενδυτές ποντάρουν σε μια νέα ισχυρή κυβέρνηση

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι μία θετική εξέλιξη καθώς η χώρα αποφεύγει μία αχρείαστη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο την ώρα που οι αγορές ζητούν πολιτική σταθερότητα. Αυτό σημειώνει στο Liberal.gr, ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, Global Head G10 FX Strategy, της Bank of America Merrill Lynch, εκτιμώντας ότι το πιθανότερο σενάριο είναι οι εθνικές εκλογές να οδηγήσουν στο σχηματισμό μιας ισχυρής και σταθερής νέας κυβέρνησης, αλλά και ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπλήξει τους πάντες.

Σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για το τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εντυπωσιακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ο κ. Βαμβακίδης χαρακτηρίζει φυσιολογική την αντίδραση των αγορών και προβλέπει ράλι του οποίου η διάρκεια θα εξαρτηθεί από τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει η επόμενη κυβέρνηση.

Κάνει, επίσης, λόγο για μικρά περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης, τονίζει ότι η ανάπτυξη σήμερα θα έπρεπε να είναι υψηλότερη και καλεί την επόμενη κυβέρνηση να δείξει σοβαρότητα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί ενισχυθεί αν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις περισσότερο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μαριόλη

- Πώς επηρεάζει η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας;

sΠρόκειται για μία θετική εξέλιξη διότι η χώρα αποφεύγει μία αχρείαστη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αυτό που θέλουν να δουν οι αγορές είναι πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Το πιο πιθανό σενάριο μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ότι οι εθνικές εκλογές θα οδηγήσουν στο σχηματισμό μιας ισχυρής και σταθερής νέας κυβέρνησης, η οποία δεν θα έχει μπροστά της εκλογές για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, διαθέτοντας παράλληλα πολιτικό κεφάλαιο να δαπανήσει σε μεταρρυθμίσεις. Δεν μου προκαλεί εντύπωση ότι οι ελληνικοί τίτλοι αντιδρούν εμφανίζοντας ήδη τόσο καλές επιδόσεις.

- Συμφωνείτε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και πολλούς αναλυτές που υποστηρίζουν ότι το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας και οι υποσχέσεις του για δημοσιονομική χαλάρωση προκαλούν δημοσιονομικό εκτροχιασμό;

Επιτρέψτε μου να πω ότι πλέον, πολλά από αυτά τα μέτρα είναι απίθανο να εφαρμοστούν. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές θα είναι αυτή που θα αποφασίσει το πως θα πορευθεί. Η υφιστάμενη κυβέρνηση μας έχει διαβεβαιώσει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε θα εξαντλήσουν απλώς το υπερπλεόνασμα και αποκλείεται να θέσουν σε κίνδυνο τους συμφωνημένους στόχους. Σε κάθε περίπτωση, αν οι στόχοι αυτοί δεν επιτευχθούν, οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη να λάβει διορθωτικά μέτρα, βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας με τους επίσημους πιστωτές και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Είναι σαφές ότι πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις και των δύο μεγάλων κομμάτων θα μπορούσαν να αποτελέσουν δημοσιονομικούς κινδύνους, ωστόσο πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα επανεξετάσει τη δημοσιονομική κατάσταση. Υπάρχουν κάποια περιθώρια για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής δεδομένου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αρκετά υψηλότερο από τον στόχο. Επίσης, όμως, υπάρχει και ανάγκη να αναθεωρηθεί το ευρύτερο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής έτσι ώστε να γίνει πιο φιλικό προς την ανάπτυξη, αλλά πάντα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

- Αρκεί ο ρυθμός ανάπτυξης του 1,9% για να ξεπεράσει η ελληνική κυβέρνηση τη μιζέρια της τελευταίας δεκαετίας και η κοινωνία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που άφησε η κρίση;

Η απάντηση είναι ναι, αρκεί να διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Κάτι που ωστόσο είναι απίθανο να συμβεί χωρίς να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις περισσότερο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πρώτον, η ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα θα έπρεπε να είναι υψηλότερη, ακολουθώντας την ανάκαμψη από μία σφοδρή ύφεση. Δεν είναι τόσο υψηλή διότι οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν το βάρος των «κόκκινων» δανείων και δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ανάκαμψη με χρηματοδοτήσεις.

Δεύτερον, όλοι οι αναλυτές αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί μακροπρόθεσμα, καθώς η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας παραμένει αδύναμη. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει την κρίση για να επιτύχει ικανοποιητική πρόοδο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αν η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη διαμορφωθεί χαμηλότερα από το επίπεδο του 1,5%, το χρέος της Ελλάδας δεν θα είναι βιώσιμο. Με ανάπτυξη άνω του 2%, το χρέος καθίσταται άνετα βιώσιμο.

- Ποιο είναι το βασικό και ποιο το ευνοϊκό σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο ανάλογα με το αποτέλεσμα των επικείμενων εθνικών εκλογών;

Εκτιμώ ότι οι ελληνικοί τίτλοι ήδη αρχίζουν να προεξοφλούν το σενάριο μιας ισχυρής κυβέρνησης στην Ελλάδα και θα σημειώσουν ράλι. Παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά assets έχουν εμφανίσει ικανοποιητικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, παραμένουν υποτιμημένα βάσει των περισσότερων τρόπων μέτρησης. Ωστόσο, για να συνεχιστεί το ράλι στο χρηματιστήριο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει το πολιτικό της κεφάλαιο και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αμέσως μόλις αναλάβει την εξουσία. Οι επενδυτές έχουν μεγάλες προσδοκίες αλλά θα πρέπει να δουν με πράξεις ότι η Ελλάδα μπορεί να μεταρρυθμίσει την οικονομία της.

- Τι θα πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση για να αλλάξουν προς το καλύτερο οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας έχουν πει σε πρόσφατες συναντήσεις με επενδυτές ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην απονομή δικαιοσύνης, στην Παιδεία, στις αγορές αγαθών και συνολικά στο επενδυτικό κλίμα. Και οι δύο μας είπαν επίσης ότι για να ενισχυθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να εξυγιανθούν οι ελληνικές τράπεζες. Όμως οι επενδυτές αμφιβάλλουν αν μπορούν να γίνουν όλα αυτά λόγω του κακού ιστορικού των ελληνικών κυβερνήσεων. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει από τις πρώτες κιόλας ημέρες την αξιοπιστία της, σημειώνοντας πρόοδο σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αν το καταφέρει, τόσο τα ελληνικά assets όσο και η πραγματική οικονομία θα εκπλήξουν τους πάντες με τις ισχυρές επιδόσεις τους.