Ας μην ασχολούμαστε άλλο με τις δημοσκοπήσεις

Ας μην ασχολούμαστε άλλο με τις δημοσκοπήσεις

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε γιατί οι δημοσκοπήσεις είχαν κεντρική θέση στο δημόσιο διάλογο όλους τους προηγούμενους μήνες. Από αυτή τη συζήτηση κρατάμε την πρωτοφανή θέση ότι στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κέρδιζε τις Ευρωεκλογές με 5% διαφορά θα ήταν… ήττα.

Αυτή τη «θέση» την κρατάμε ως απολύτως χαρακτηριστική της περιφρόνησης στη λογική αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών που χαρακτηρίζει ως στάση τον ΣΥΡΙΖΑ και τους φίλους του την περίοδο από το 2010 και μετά.

Όμως αυτά, από τις 7 Ιουλίου θα ανήκουν και τυπικά στο παρελθόν γιατί ουσιαστικά οι πολίτες τα έχουν αφήσει ήδη πίσω τους. Μια απλή ματιά στους ποιοτικούς δείκτες των δημοσκοπήσεων, πέρα από την πρόθεση ψήφου δηλαδή, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Νέα Δημοκρατία προχωρά προς μια μεγάλη νίκη που θα της εξασφαλίσει μια άνετη αυτοδυναμία.

Η αυτοδυναμία της ΝΔ ήταν βέβαια ζητούμενο από την αρχή αλλά μετά τη συμπεριφορά της Φώφης Γεννηματά στον Ευάγγελο Βενιζέλο κρίνεται και ζωτική αφού η κυρία Γεννηματά αποδείχθηκε ένα πρόσωπο αναξιόπιστο που δεν είναι συνεπής στις υποσχέσεις της ούτε απέναντι στους ίδιους τους συντρόφους της πόσο μάλλον σ'ενα αντίπαλο κόμμα.

Η απόσταση των 9,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε στη Νέα Δημοκρατία η κάλπη την απαλλάσει απ'όλα τα άγχη. Μαζί με αυτή και τους οπαδούς και τους φίλους της. Οι λίγες εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές είναι η χρυσή ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία να εμβαθύνει τη σχέση της με το εκλογικό σώμα εξηγώντας το πρόγραμμά της, ενισχύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πολιτών, δίνοντας διαπιστευτήρια για το ύφος που θα έχει η διακυβέρνησή της.

Ήδη δημοσιεύονται ρεπορτάζ για τη φιλοσοφία της οργάνωσης και της διοίκησης του κράτους μετά τις εκλογές. Όσα διαβάζουμε υπερβαίνουν κατά πολύ την έννοια της «μεταρρύθμισης». Πρόκειται για μια ουσιαστική επανίδρυση του κράτος και είμαστε σίγουροι ότι αν η έκφραση «επανίδρυση του κράτους» δεν είχε καεί αυτό θα ήταν το μότο του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ. Δεν πειράζει όμως. Ας είναι οι διακηρύξεις και οι υποσχέσεις ταπεινές στην εκφορά τους κι ας μείνουν τα μεγάλα λόγια στο να περιγράψουν τα έργα όταν αυτά θα έχουν προχωρήσει κι όταν οι πολίτες θα μπορούν να δουν τη ζωή τους να αλλάζει.

Τις επόμενες εβδομάδες, λοιπόν, ας αφήσουμε τις δημοσκοπήσεις για τα προεκλογικά επιτελεία κι ας επικεντρωθούμε στο πρόγραμμα, στο θετικό μήνυμα, στη συζήτηση για το μέλλον. Αυτό θ'αλλάξει ουσιωδώς και το κλίμα μεταξύ των πολιτών. Επείγει να υπερβούμε την εχθροπάθεια που είναι και η μόνη πολιτική κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ενωμένοι να χτίσουμε το μέλλον που μας αξίζει.