Αποτάσσεσαι τον Κυριάκο;

Αποτάσσεσαι τον Κυριάκο;

Απεταξάμην! Αποτάσσεσαι τον Κυριάκο; Απεταξάμην! Αποτάσσεσαι τον Κυριάκο; Απεταξάμην! Ποιες είναι οι δυνάμεις της προόδου; Οι φιλελεύθεροι πολέμιοι του Μινώταυρου και οι εν Χριστώ συνοδοιπόροι της ώριμης σοσιαλδημοκρατίας. Τι στόχο έχει αυτή η ιερά συμμαχία; Την αιώνια κυριαρχία της. Μπορούν, άραγε, να επιβιώσουν σε μία Ευρώπη, διολισθαίνουσα διαρκώς προς την ακροδεξιά; Δείτε από πού ξεκίνησαν και μετρήστε ως που θα φτάσουν…

Η εμμονή τους με την… «ακροδεξιά Νέα Δημοκρατία» αγγίζει τα όρια της γραφικότητας. Μιλούν αυτοί οι οποίοι έχουν συγκυβερνήσει 3,5 χρόνια τώρα με τον… κεντρώο Πάνο Καμμένο. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το κάνουν με στόχο να αποτινάξουν από πάνω τους την «ρετσινιά» της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ. Αλλά δεν νομίζουμε ότι το βλέπουν έτσι. Είναι υπερήφανοι με την συνύπαρξή τους. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι θέλουν να ξυπνήσουν τα αντιδεξιά αισθήματα εκείνων που τους ψήφισαν το 2015. Αλλά και πάλι, θα πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής στην κυβέρνηση για να πιστεύει ότι υπάρχει τρόπος να γυρίσουν στο μαντρί τα πρόβατα που δραπέτευσαν από την Οργουελική φάρμα των ζώων τους. Κατά πάσα πιθανότητα σπεύδουν να προετοιμάσουν το τοπίο για μία άνευ προηγουμένου παράσταση αυταρχισμού. Τα καθεστώτα δεν μπορούν να διαχωριστούν σε Δεξιά και Αριστερά. Η βία, η αυθαιρεσία, η καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι στοιχεία που δεν αγγίζουν διαφορετικά έναν Δεξιό από έναν Αριστερό. Ωστόσο, η «ακροδεξιά Νέα Δημοκρατία», έστω και ως ένα στοιχείο της ρητορικής τους, πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει άλλοθι στην δική τους πιθανή διολίσθηση.

Το τοπίο το έχουν ήδη περιγράψει οι ίδιοι με τον πλέον παραστατικό τρόπο. Περιπολικά στα γραφεία της αντιπολίτευσης, επιχείρηση ελέγχου του Τύπου, απειλές για δικαστική δίωξη των πολιτικών τους αντιπάλων. Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ζήσουμε μέρες που θα τις συζητούμε για πολλές δεκαετίες. Κι αν όχι εμείς, σίγουρα οι μακρινοί μας απόγονοι.

Ο αντικειμενικός τους στόχος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην γίνει Πρωθυπουργός. Πιστεύουν ότι μπορούν να το καταφέρουν. Δεν θα διστάσουν να ξεπεράσουν γι'' αυτό τα γνωστά μέχρι σήμερα όρια, αυτά που ορίζουν οι γραπτοί και ακόμη περισσότεροι οι άγραφοι κανόνες του πολιτικού παιγνιδιού. Θα κάνουν τα πάντα για να κρατηθούν στην εξουσία. Γι'' αυτούς είναι θέμα ζωής και θανάτου. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους είναι θέμα Δημοκρατίας.

Η μάχη που θα δοθεί στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο σημαντική απ' όσες έχουν δοθεί μέχρι σήμερα. Είναι το τελευταίο τους χαρτί. Αν καταρρεύσει και αυτό το σχέδιο διάλυσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έχει συμβεί με τόσα άλλα που έχουν θέσει σε εφαρμογή τους τελευταίους μήνες, τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Η αποτυχία τους θα θέσει σε δοκιμασία τις ετερόκλητες πολιτικές συμμαχίες που έχουν ήδη συνάψει, οδηγώντας τους στις εκλογές. Στην μόνη λύση που εγγυάται αυτή την στιγμή την δημοκρατική ομαλότητα στην χώρα.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]