Αντίληψη εξουσίας

Προ ημερών και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνάντησης πληροφορηθήκαμε, έκπληκτοι, ότι κατά τη διάρκεια του lockdown ο Δήμος Αθηναίων σύναψε μια πολύ έξυπνη και αποτελεσματική συνεργασία με την Beat (γνωστότερη ως Taxi Beat) για να καλύψει τις ανάγκες των δικαιούχων της βοήθειας στο σπίτι προσφέροντας μια σειρά από υπηρεσίες: από μεταφορά τροφίμων μέχρι βοήθεια υγειονομικής φύσεως.

Ο λόγος που δηλώνουμε έκπληκτοι είναι γιατί αυτή η εξαιρετικά σημαντική δράση από ένα Δήμαρχο κι ένα Δήμο που δείχνουν να τους απασχολεί πολύ η επικοινωνία δεν έγινε καθόλου γνωστή.

Αντιθέτως, όλο αυτό το διάστημα, έφτασε σε εμάς κάθε είδους ενέργεια, από αυτές που οι σκληρά πολιτικοποιημένοι πολίτες θεωρούμε σαχλαμάρα. Έγινε μεγάλος θόρυβος για τα θλιβερά εγκαίνια στην Ομόνοια με το ακόμα πιο θλιβερό και παλαιομοδίτικο γκαζόν, τη συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη πάνω στο φορτηγό (αυτό μας άρεσε πολύ), έγινε μεγάλη συζήτηση για τον Μεγάλο Περίπατο και την κακογουστιά του που από την αρχή φαινόταν άστοχη ενέργεια σχεδόν σε όλους πλην του Δημάρχου αλλά γι' αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου δεν μάθαμε τίποτα.

Γιατί συνέβη αυτό;

Προφανώς γιατί ο Δήμαρχος έχει αποφασίσει να επικοινωνεί και να συνομιλεί μ?ένα πολύ περιορισμένο ακροατήριο, των συμμαθητών του στο Κολέγιο κυρίως που κι αυτοί, στην πλειοψηφία τους, πίσω από την πλάτη του μας ψιθυρίζουν «Τι να κάνουμε; Έχεις δίκιο για την κριτική αλλά ο Κώστας ήταν συμμαθητής μας κι εμείς του Κολεγίου δεν κριτικάρουμε δημοσίως ο ένας τον άλλον».

Κι όμως, υπάρχει πολύς κόσμος και ανάμεσα σε αυτούς πρώτη απ?όλους η υπογράφουσα που αν μάθαινε ότι ο Δήμος συνεχίζει το σημαντικό κοινωνικό έργο του προκατόχου του Γιώργου Καμίνη όχι μόνο θα τον επαινούσε δημόσια αλλά θα έκανε και τα «στραβά μάτια» στις υπόλοιπες αστοχίες.

Έχει αλλάξει ο κόσμος, κ.Δήμαρχε. 

Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι όλοι εμείς που συγκινούμαστε από το κοινωνικό έργο είμαστε υποκριτές που παριστάνουμε τους ευαίσθητους, παραμένει γεγονός ότι κάθε σύγχρονος άνθρωπος που θέλει να μετέχει του δημόσιου διαλόγου οφείλει τουλάχιστον να δείχνει ότι γνωρίζει την ύπαρξη ευάλωτων που εξαρτώνται από το πακέτο με τα τρόφιμα που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων. Θέλουμε να ξέρουμε ότι Δήμος φρόντισε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποια λογική μας το κρατήσατε… κρυφό.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Την άποψη μας για το Μεγάλο Περίπατο την έχουμε ήδη καταθέσει και φυσικά δεν πρόκειται να πανηγυρίσουμε για το γεγονός ότι για την ώρα μπήκε τελεία στο έργο. Αυτό έλειπε.  Να επισημάνουμε απλώς ότι η πιλοτική φάση θα πήγαινε καλύτερα αν είχε προηγηθεί εκτενής διαβούλευση όπως έγινε στο Εμπορικό Τρίγωνο από τον προκάτοχό του, απόφοιτος κι αυτός του Κολεγίου βέβαια αλλά απο τους υποτρόφους του. 

Οι καιροί του «αποφασίζω με τους φίλους μου και κάνω ό,τι θέλω» έχουν παρέλθει οριστικά ακόμα και για τους αιρετούς που απολαμβάνουν ευρείας στήριξης στην κάλπη. Αν ο κ.Μπακογιάννης είχε εμφανιστεί διαλλακτικός και οι φίλοι του δεν καθύβριζαν όσους ψέλλιζαν ενστάσεις για το έργο, θα είχε επιμερίσει και την ευθύνη που το έργο «περπάτησε και δεν περπάτησε».

Αρκετό κόσμο, πιο πολύ κι από το να εμφανιζόμαστε δικαιωμένοι «σταλεγάκηδες», μας ενδιαφέρει το κοινό όφελος, για την κοινή μας ζωή στην πόλη.

Κάποιοι από τους συνεργάτες του κ.Μπακογιάννη είναι και αποτελεσματικοί στη δουλειά τους και καλοί άνθρωποι. Ίσως ο Δήμαρχος θα έπρεπε να συμβουλεύεται εκείνους και για την επικοινωνία του.