Αν ήμουν ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Νίκος Ανδρουλάκης

Εκατομμύρια Έλληνες ένιωσαν υπερήφανοι την ώρα της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού στην κοινή συνεδρίαση της Αμερικανικής Γερουσίας και του Κογκρέσου. Χτες κέρδισε η χώρα. Αν ήμουν ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έστελνα ένα σύντομο μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: «Σήμερα ήσασταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας». Θα προσπαθούσα να «βρίσκομαι» και εγώ στην εικόνα του πρωθυπουργού, την ώρα που μιλάει την ελληνική σε άπταιστα αγγλικά μπροστά στους εκπροσώπους του πιο ισχυρού Έθνους του πλανήτη.

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που πρέπει κάθε φορά να παίζει σωστά όλα τα χαρτιά της για να μπορεί να επιβιώσει στην επικίνδυνη γειτονιά της. Τα λάθη δεν της συγχωρούνται, όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους παίκτες και στο πλαίσιο ενός δίκαιου παιγνιδιού. Διότι το παιγνίδι στη γειτονιά μας δεν είναι δίκαιο. Όπως δεν ήταν και πάντα δίκαια η στάση των μεγάλων απέναντί μας.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάθε φορά που μέναμε μόνοι μας, είχαμε οι ίδιοι προετοιμάσει το έδαφος γι' αυτό. Δώσαμε δικαιώματα. Δεν μας έφταιγαν πάντα οι άλλοι, απλά δεν μας συγχώρησαν τις αμαρτίες μας. Μας τιμώρησαν αυστηρότερα από όσο θα άρμοζε στην «παράβασή» μας. Τελευταίο και πιο πρόσφατο παράδειγμα η σκληρή στάση της Γερμανίας στη χρεοκοπία. Η άρνησή της να δει τις προσπάθειες της χώρας το 2015, ήταν το γεγονός που άνοιξε τον δρόμο στην έλευση της αριστεράς στην εξουσία. Η απαίτησή της να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας αποδυνάμωσε και άνοιξε την όρεξη στον Ταγίπ Ερντογάν.

Σε αυτή ειδικά τη φάση, έπειτα από δύο μεγάλες εθνικές κρίσεις, τη χρεοκοπία και την ένταση με την Τουρκία, η Ελλάδα έχει ανάγκη από ισχυρές φιλίες. Τις οποίες στο διεθνές παζάρι τις εξασφαλίζει κανείς με έναν και μόνο τρόπο: Προσφέροντας στη σωστή τιμή τις δικές του υπηρεσίες. Η Ελλάδα, λοιπόν, πρόσφερε όσα μπορούσε να προσφέρει και αγοράζει αντίστοιχα όσα χρειάζεται να αγοράσει. Και η χτεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο πιστοποιεί αυτό ακριβώς, ότι η χώρα έχει σε αυτή τη φάση τη στήριξη του μεγαλύτερου έθνους του πλανήτη. Ας φύγουμε από τη συνηθισμένη μεμψιμοιρία μας και ας χαρούμε για μία φορά αυτό που πραγματικά έγινε!

Και είναι ακόμη αλήθεια ότι η χτεσινή εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού να μιλάει στην κοινή συνεδρίαση Γερουσίας και Κογκρέσου δεν συνέβη τυχαία. Κτίστηκε με μία σειρά από προσεκτικές πολιτικές. Σε αυτή τη ζωή δεν χαρίζεται κάτι, το κερδίζει κανείς με προσπάθεια. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο άνθρωπος που έχει χειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά θέματα. Πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Τουλάχιστον αυτό.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]