Αιγαίο, όπως Έβρος

Τα τουρκικά αεροπλάνα πετάνε πάνω από τις ταράτσες των σπιτιών μας στα νησιά. Είναι σαφές ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της σε Ελλάδα και Κύπρο κι ότι κινείται με βάση ένα σχέδιο που δεν θα έχει ομαλή κατάληξη. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε πραγματικά δύσκολες καταστάσεις, έχοντας στις αποσκευές μας την εμπειρία από τα γεγονότα του Έβρου.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις. Δεν θα έρθει ο έκτος στόλος για να προστατεύσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Στον Έβρο αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας με πείσμα και αποφασιστικότητα. Γι αυτό δεν πρέπει να αμφιβάλλουν όσοι παίζουν επικίνδυνα παιγνίδια με την φωτιά.

Δεν είμαστε εμείς που πετάμε πάνω από τις ταράτσες των σπιτιών στην Σμύρνη. Είναι η τουρκική αεροπορία που έχει ξεπεράσει κάθε όριο τις τελευταίες ημέρες, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο ατύχημα οφείλεται καθαρά στην εγκράτεια της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο, δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για όρια. Αυτά έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

Ο διάλογος είναι ο δρόμος της αρετής μεταξύ χωρών και μάλιστα γειτόνων. Πολύ περισσότερο δε ανάμεσα σε χώρες που είναι και... σύμμαχοι. Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχουν στην πραγματικότητα να κερδίσουν κάτι ουσιαστικό από μία στρατιωτική αντιπαράθεση. Ο διάλογος, η συνεννόηση, είναι προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση σε μία χώρα που επικρατεί η κοινή λογική. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πετάνε οι Τούρκοι πάνω από την Ακρόπολη και εμείς θα κάνουμε ότι δεν συμβαίνει κάτι...

Κάποιοι στην Αθήνα αποδίδουν την αυξημένη τουρκική επιθετικότητα στα προβλήματα τους καθεστώτος Ερντογάν. Πάντα το έκαναν αυτό. Με την αιτιολογία της “εσωτερικής κατανάλωσης” επιχειρούσαν να μην έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα. Η αλήθεια, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Η Τουρκία δεν μας θυμάται κάθε φορά που έχει η ίδια εσωτερικά προβλήματα, αλλά όποτε εκείνη θεωρεί ότι εμείς βρισκόμαστε σε αδυναμία. Αυτή ιδιαίτερα η εποχή έχει ιδιαίτερη σημασία, ακριβώς επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πιθανότητα να γίνει η χώρα και πάλι ισχυρή οικονομικά και οι συμμαχίες που κτίζει στην περιοχή, αναγκάζουν τους Τούρκους να επισπεύσουν. Μέχρι χτες υπήρχε γι αυτούς η επιλογή του ώριμου φρούτου. Η βεβαιότητα ότι η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία να υπερασπιστεί τα δίκαιά της. Σήμερα η θέση αυτή έχει εκ των πραγμάτων αναθεωρηθεί.

Τα δύσκολα, δυστυχώς, βρίσκονται μπροστά μας. Όπως έχουμε πει και άλλες φορές η Ελλάδα δεν έχει γείτονα το Λουξεμβούργο, αλλά την Τουρκία. Η Τουρκία των Κεμαλιστών δεν ήταν περισσότερο φιλική από την Τουρκία των ισλαμιστών και δεν ξέρουμε αν ο επόμενος ηγέτης θα είναι καλύτερος από τον Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ξέρουμε όμως ότι η τύχη της Ελλάδας περνάει μέσα από τα δικά της χέρια. Μία ισχυρή Ελλάδα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της και ικανή να επιβάλλει όρους διεθνούς δικαίου σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Μία αδύναμη Ελλάδα θα βιώνει ταπεινώσεις, όπως εκείνη της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]