«Ο Ερντογάν παίζει το τελευταίο του χαρτί - Είναι απελπισμένος»
Άγγελος Συρίγος

«Ο Ερντογάν παίζει το τελευταίο του χαρτί - Είναι απελπισμένος»

Τράβηξε τόσο πολύ το σχοινί ο Ερντογάν ώστε αυτό έσπασε, τονίζει στο liberal.gr ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος, προσθέτοντας ότι οι σπασμωδικές κινήσεις που κάνει o Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιώντας ξανά το «όπλο» των προσφύγων, δείχνουν την απελπισία του.

Τις επόμενες ημέρες θεωρεί βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα παίξει ξανά τον τελευταίο του άσο, δηλαδή τους πρόσφυγες, ωστόσο οι όποιες ροές θα παρεμποδιστούν, αφού λόγω και του κορονοϊού, η κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων των νησιών.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο εκτιμά ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, ότι έπεσε θύμα της αλαζονείας του και ότι η προσπάθεια να παίξει ταυτόχρονα σε δύο ταμπλό, ΗΠΑ και Ρωσία, επιδιώκοντας να αποσπάσει εκβιαστικά τα μέγιστα δυνατά οφέλη και από τις δύο μεγάλες δυνάμεις, πλέον δεν του βγαίνει.

«Μαρτυρά απελπισία η στάση του Ερντογάν, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια εξαιρετικά δυσμενή θέση, έχει αποφύγει να κατηγορήσει την Ρωσία για ό,τι συνέβη στο Ιντλίμπ, ενώ προσπαθεί να βρει συμμάχους σε ΗΠΑ και σε ΝΑΤΟ, το οποίο χθες του έκλεισε την πόρτα, εκδίδοντας μόνο μια λεκτική ανακοίνωση υποστήριξης, ενώ λεκτική ήταν και η παρέμβαση του Τραμπ», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό της αδυναμίας του Ερντογάν και της κατάρρευσης της εικόνας παντοδυναμίας της Άγκυρας που έκτιζε ο ίδιος τόσο καιρό, είναι όπως επισημαίνει ο κ. Συρίγος, ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν στην περιοχή του Ιντλίμπ περίπου επτά με οκτώ φυλάκια της Τουρκίας τα οποία είναι περικυκλωμένα από τις δυνάμεις του Άσαντ, δηλαδή από την Μόσχα.

«Οι Τούρκοι στρατιώτες είναι κατ’ ουσίαν όμηροι των Σύριων, δεν έχει περιθώρια κινήσεων η Τουρκία έναντι των Ρώσων», αναφέρει με νόημα, προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή, λόγω των απαγορεύσεων στην ενημέρωση, όπως ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter, αλλά και των υπολοίπων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η κοινή γνώμη στην Τουρκία έχει μια θολή εικόνα για το τι έχει συμβεί στο Ιντλίμπ.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη:

- Τι άλλο από ωμός εκβιασμός είναι οι χθεσινές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας; Τι δείχνει η στάση του Ερντογάν; 

Δείχνει απελπισία. Ο Ερντογάν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια εξαιρετικά δυσμενή θέση. Έχει αποφύγει να κατηγορήσει την Ρωσία για ό,τι συνέβη στο Ιντλίμπ, δηλαδή να της χρεώσει τους νεκρούς στρατιώτες, ενώ προσπαθεί να βρει συμμάχους σε ΗΠΑ και σε ΝΑΤΟ, το οποίο χθες του έκλεισε την πόρτα. Εξέδωσε μια λεκτική ανακοίνωση υποστήριξης, ενώ ο Ερντογάν μίλησε με τον Τραμπ που επίσης φέρεται να προέβη σε μια λεκτική παρέμβαση. Τώρα προσπαθεί να εκβιάσει τους Δυτικούς να πιέσουν, προκειμένου να ληφθούν μέτρα υπέρ της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας το μοναδικό μέσο που ο ίδιος θεωρεί αποτελεσματικό: Την απειλή ότι θα ανοίξει τα σύνορα. Σημειώνω πως χθες το απόγευμα, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση που διέψευδε ότι αλλάζει η στάση της Άγκυρας στο προσφυγικό. Αυτό δείχνει ότι ο Ερντογάν κάνει σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες αποδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

- Υπό αυτή την έννοια, όσο αυξάνονται οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες στο μέτωπο της Συρίας, τόσο εκείνος δεν θα ανοίγει τις κάνουλες των προσφύγων, προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη, αλλά και να αποπροσανατολίσει την κοινή του γνώμη;

Αυτή την στιγμή η κοινή γνώμη στην Τουρκία δεν γνωρίζει τι έχει γίνει στο Ιντλίμπ. Το επεισόδιο έγινε προχθές στις 5 το απόγευμα, όμως τα νέα διαδόθηκαν στις 10 το βράδυ. Στη συνέχεια οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στο Twitter κατά διαταγήν της δικαιοσύνης, αλλά και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη της χώρας να νομίζει πως όσα συμβαίνουν στο μέτωπο, είναι μια απάντηση της Άγκυρας στη Συρία.

Με άλλα λόγια, η τουρκική κοινή γνώμη δεν γνωρίζει τι έχει γίνει. Ξέρει ότι υπάρχουν 33 νεκροί στρατιώτες, ωστόσο δεν ξέρει τι συνέβη. Άλλωστε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακαρ δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξουδετέρωσαν 300 Σύρους στρατιώτες και ότι χτύπησαν 25 στόχους, δίνοντας την εικόνα ότι διεξάγονται μάχες και ότι η Τουρκία παίρνει εκδίκηση για όσα συνέβησαν.

- Δεδομένης όμως και αυτής της έλλειψης ενημέρωσης της τουρκικής γνώμης, δεν είναι ακόμη πιο εύκολο για τον Ερντογάν να περάσει σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο εκβιασμού με τους πρόσφυγες;

Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να αυξήσει τις ροές προσφύΓων. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι πως θα αντιδράσουμε εμείς. Προς το παρόν στην Ελλάδα περνούν μόνο όσοι διαθέτουν νόμιμα προβλεπόμενα έγγραφα. Αυτ΄ξ τη στιγμή οι ροές είναι δύο ειδών. Εκείνες που γίνονται μέσα από παράνομα σημεία στον Έβρο και οι οποίες μπορούν να σταματήσουν, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να τις ανεχθεί. Και οι προσφυγικές ροές μέσω των νησιών, των οποίων η παρεμπόδιση είναι και η πιο δύσκολη. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι λόγω και του κορονοϊού δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων των νησιών, άρα θα αυστηροποιήσει τους ελέγχους, προκειμένου να απαγορεύσει τις ροές. Αυτή την εικόνα θα δούμε τις επόμενες ημέρες.

- Ποια θα είναι λοιπόν η επόμενη μέρα;

Καταρχήν, η Τουρκία θα συνεχίσει να αποφεύγει να βάλει τη Ρωσία στη μεγάλη εικόνα. Ο Ερντογάν θα επιδιώξει να έχει μια συνάντηση με τον Πούτιν τις επόμενες ημέρες, ψάχνοντας να βρει λύση. Ωστόσο αυτή η προσπάθεια να παίξει ταυτόχρονα σε δύο ταμπλό, επιδιώκοντας να αποσπάσει εκβιαστικά τα μέγιστα δυνατά οφέλη και από τις δύο μεγάλες δυνάμεις, πλέον δεν του βγαίνει. Νομίζω ότι ο Ερντογάν έχει γίνει θύμα της αλαζονείας του.

Τράβηξε τόσο πολύ το σχοινί ώστε αυτό έσπασε. Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση των Ρώσων που εξηγούν τι ακριβώς συνέβη στη Συρία -όσο φυσικά μπορούμε να την πιστέψουμε. Στην ουσία αναφέρουν ότι “χτυπήσαμε τρομοκράτες και απλώς οι Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονταν εκεί όπου δεν έπρεπε να είναι, χωρίς να μας έχουν ενημερώσει". Είναι σαν να λέει η Μόσχα στην Άγκυρα «σκοτώσαμε μερικούς Τούρκους στρατιώτες, ελάτε να τους μαζέψετε...».

- Επιβεβαιώνονται δηλαδή εκείνοι που υποστήριζαν ότι αυτή η κρίση ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα δεν θα ξεπεραστεί τόσο εύκολα, όσο οι προηγούμενες; 

Η σχέση Ερντογάν - Πούτιν τελικά φαίνεται ότι έχει πρόβλημα. Δεν δείχνουν να τα βρίσκουν οι δύο τους. Και είναι δύσκολο η Τουρκία να συγκρουστεί ευθέως με τη Ρωσία. Ο πολύ ισχυρός παίκτης στην περιοχή στρατιωτικά είναι η Μόσχα. Αυτή την στιγμή υπάρχουν στην περιοχή περίπου επτά με οκτώ φυλάκια της Τουρκίας τα οποία είναι περικυκλωμένα από συριακές δυνάμεις. Οι Τούρκοι στρατιώτες είναι κατ’ ουσίαν όμηροι των Σύριων. Δεν έχει μεγάλα περιθώρια κινήσεων η Τουρκία έναντι των Ρώσων.

- Χθες ο Κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε Μέρκελ, Μισέλ, Μακρόν για τις ενέργειες της Ελλάδας ως προς τη φύλαξη των συνόρων της μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Τι να περιμένουμε από την Ευρώπη; 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει κάποια κίνηση από την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει ήδη πάρει τα μέτρα της για να προστατέψει και τα εθνικά σύνορα και τη Ζώνη Σέγκεν. Αν περιμένουμε την Ευρώπη, θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ. Η Ευρώπη είναι αργή σε αυτές τις διαδικασίες. Σίγουρα ο Ερντογάν, δεν αποκλείεται να το τραβήξει και άλλο, όσο δεν βρίσκει διέξοδο στα αδιέξοδά του. Θα υπάρξουν εστίες. Το θέμα όμως είναι να ξέρεις τι ακριβώς θέλεις. Η δήλωση του Πρωθυπουργού πως δεν θα δεχθεί παράνομες εισόδους είναι σαφής και απευθύνεται προς όλες τις πλευρές.

AP Photo/Burhan Ozbilici