7 δισ. ευρώ για τη βιομηχανία την επόμενη εξαετία

7 δισ. ευρώ για τη βιομηχανία την επόμενη εξαετία

Νοέμβριος 2014. Μία παραδοσιακή χαλυβουργία στα Διαβατά Θεσσαλονίκης σταματά τη λειτουργία της. Η εταιρεία σε εκκαθάριση, οι εργαζόμενοι σε αβεβαιότητα, το μέλλον της σκοτεινό.

Νοέμβριος 2019. Το εργοστάσιο της -περί ης ο λόγος- Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος (Hellenic Steel) αποκτά και πάλι ζωή με μια επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων. Δημιουργούνται πάνω από 400 θέσεις εργασίας στη Μακεδονία μας, ενώ εξαιρετικά σημαντικές είναι οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις της βιομηχανίας στην τοπική οικονομία. Το μέλλον της είναι πλέον φωτεινό…

Τον ίδιο μήνα συνοδεύω τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο εργοστάσιο της Hellenic Steel, το οποίο χαρακτηρίζει στις δηλώσεις του «ζωντανή ιστορία της αποβιομηχάνισης και της επαναβιομηχάνισης».

Τι μας διδάσκει η σύγχρονη οικονομική ιστορία του τόπου μας; Η Ελλάδα εισέρχεται στη δεκαετία του '80 ως μία υπολογίσιμη διεθνώς βιομηχανική δύναμη και εξέρχεται της συγκεκριμένης δεκαετίας με ανύπαρκτη βιομηχανία. Παραμένει έτσι και τις επόμενες δεκαετίες, πλην, φυσικά, ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων.

Από τον Ιούλιο του 2019 αυτή η καθοδική πορεία αντιστρέφεται. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σύνολό της κι εμείς ως πολιτική ηγεσία στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχουμε ως αφετηριακή αντίληψη ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει βιομηχανική χώρα και γι’ αυτό θέτουμε ως στρατηγική προτεραιότητα την αναγέννηση της βιομηχανίας.

Υλοποιούμε, χωρίς χρονοτριβή, ένα πλέγμα πολυσχιδών δράσεων, από τις οποίες αναφέρω απολύτως ενδεικτικά τις εξής δύο:
- Συστήνουμε Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής (ΕΥΔΕ) για τα κοινοτικά κονδύλια που αφορούν τη βιομηχανία. Μέχρι το 2019 η Ελλάδα δεν είχε καν διαχειριστική αρχή για τη βιομηχανία, ενδεικτικό φυσικά του πόσο μικρή σημασία έδιναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σ’ αυτό τον τομέα της οικονομίας.
- Καταργούμε τον αναχρονιστικό θεσμό των οχλήσεων. Ένα αίτημα της βιομηχανίας επί 15 χρόνια, γίνεται πράξη σε μόλις 3 μήνες.

Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία του Covid-19, εργαζόμαστε με σχέδιο όλο αυτό το διάστημα για να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη τα επόμενα χρόνια.

Πλέον, μαζί με την πολιτική βούληση, έχουμε και την ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τα διάφορα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, οι οποίοι αθροιζόμενα υπερβαίνουν τα 70 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Ως υπουργείο αρμόδιο για τη Βιομηχανία έχουμε σχεδιάσει έργα και δράσεις για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης, ακολουθώντας φυσικά και τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, που μπορεί να υπερβούν τα 7 δισ. ευρώ στην επόμενη εξαετία.

Ειδικά για τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε υποβάλει -και μάλιστα είμαστε από τα πρώτα υπουργεία τηρώντας απολύτως το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα της 24ης Αυγούστου- προς την 5μελή διαχειριστική επιτροπή τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις για τη χρηματοδότηση δράσεων με έμφαση:
- στη μετάβαση/προσαρμογή της ελληνικής βιομηχανίας στη νέα εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας (Industry 4.0),
- στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την εξοικονόμηση ενέργειας,
- στη βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων,
- στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και σχεδίων,
- στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας,
- στη συμμετοχή σε αλυσίδες αξίας, και
- τη στενότερη διασύνδεση με τον πρωτογενή τομέα.

Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζουμε και εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία μόνο για τη βιομηχανία, διότι ακριβώς πιστεύουμε ότι η πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση είναι βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Όταν μάλιστα μπορέσουμε να επιλύσουμε και το ίσως Νο 1 πρόβλημα για τη βιομηχανία στην Ελλάδα, που είναι το υψηλό κόστος ενέργειας και το οποίο δουλεύουμε με τον πρωθυπουργό και τον συναρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, θέλω να πιστεύω ότι τότε θα έχουμε πραγματικά καταφέρει να γυρίσουμε σελίδα στη βιομηχανία.
Στην κρίση του Covid-19 απεδείχθη ότι έρχονται στιγμές που αν δεν έχεις εθνική βιομηχανική παραγωγή, κινδυνεύεις να βρεθείς τελείως στον αέρα. Συνεπώς, η σημασία της βιομηχανικής παραγωγής υπερβαίνει τα όρια της οικονομίας. Και σ’ αυτό το θέμα, η κρίση μάς έκανε σοφότερους.

* Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

**Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του Σαββατοκύριακου 12-13 Σεπτεμβρίου.