17 Φεβρουαρίου 1914 - Μας θυμίζει κάτι;

17 Φεβρουαρίου 1914 - Μας θυμίζει κάτι;

Της Βάσως Κόλλια*

Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι προκλήσεις των εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας, πάντα όμως με τις ευλογίες και την κάλυψη της επίσημης αλβανικής ηγεσίας, εναντίον της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Μιας μειονότητας η οποία αναγνωρίζεται επίσημα από την Αλβανία ως Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Η ιστορική πορεία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού υπήρξε και συνεχίζει να είναι πολυκύμαντη. Το σίγουρο πάντως είναι όπως είχε αναφέρει ο Γεώργιος Παπανδρέου σε ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στις 12 Ιουνίου 1960, ότι:«Εκείνο πάντως το οποίο οφείλουν όλαι αι Ελληνικαί Κυβερνήσεις να γνωρίζουν, είναι ότι το θέμα (της Βορείου Ηπείρου) υφίσταται. Και εκείνον το οποίον απαγορεύεται εις τον αιώνα, είναι δι΄ οιονδήποτε λόγον η απάρνησις του ιερού αιτήματος… Καθ΄ όσον αφορά την Βόρειο Ήπειρο... η διεκδίκησις είναι ιερά και απαράγραπτος».

Στις 17 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν 107 χρόνια από την επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Αυτόνομης Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου το 1914.

Μέσα στην κανονικότητα των μνημονίων και της συνεχούς και αδιέξοδης λιτότητας φαίνεται σαν να μην υπάρχει χρόνος και χώρος για την εθνική μας μνήμη. Βέβαια για μην φορτώνουμε τα πάντα στα μνημόνια και την οικονομική κρίση, καθώς ως λαός τους φορτώνουμε όλα τα κακά μας, θα πρέπει να τονίσω ότι εδώ και πολλά χρόνια έχουμε εγκαταλείψει στη λήθη του χρόνου εθνικές μας στιγμές με αποτέλεσμα να τις καπηλεύονται ακροδεξιοί, ναζιστικοί και φασιστικοί κύκλοι τύπου Χρυσής Αυγής. Κάποτε, η ΝΔ και ΟΝΝΕΔ πρωτοστατούσε στις πρωτοβουλίες και στους αγώνες για την ανάδειξη της ιστορικής αυτής εκκρεμότητας.

Σήμερα τα πολιτικά κόμματα έχουν υποβαθμίσει ακόμη και την εκπροσώπησή τους στην τελετή της ημέρας μνήμης. Πρέπει το πολιτικό μας σύστημα να αντιληφθεί ότι αν συνεχίσει έτσι, η εθνική αυτή εκκρεμότητα θα κλείσει de facto και εις βάρος μας. Εις βάρος τόσων Ελληνίδων και Ελλήνων που παλεύουν να ζήσουν στην γη τους.

Από την άλλη, η εθνική μας αδιαφορία ενισχύει τις προκλήσεις των Αλβανών με αποτέλεσμα την συνεχή παραχάραξη της ιστορίας αλλά και της καλλιέργειας συνείδησης της αλβανικής νεολαίας για δήθεν αλύτρωτες πατρίδες μέσα
από το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα με σκοπό τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.

Πρέπει επιτέλους, να κατανοήσουμε πως, στο πλαίσιο της τραγικής οικονομικής κατάστασης που ζούμε, η οποία τείνει να μας μετατρέψει στον πιο αδύναμο κρίκο, όχι μόνον στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον, αλλά ακόμα και των Βαλκανίων, πρέπει να συμπεριφερθούμε επιτέλους αντάξια στην ιστορία που κουβαλά αυτό το Έθνος.

Μήπως πρέπει επιτέλους να δράσουμε και να αντιδράσουμε προτού έλθει μια νέα εθνική καταστροφή; Γιατί φοβούμαι πως πολλά δήθεν μεμονωμένα περιστατικά έχουν μαζευτεί τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την Πατρίδα μας. Περιστατικά, τα οποία καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν...

* Η κ. Βάσω Κόλλια είναι πολιτικός επιστήμων, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών.