Στον εσωτερικό ανταγωνισμό της Λιβύης προσκρούει και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, καθώς οι δύο πλευρές ανταγωνίζονται στην εξασφάλιση ανταλλαγμάτων από την Ευρώπη, ενώ η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης προωθεί την ιδέα εμπλοκής της Τουρκίας στη διαχείριση των μεταναστών που φτάνουν στη Λιβύη.
Ο πρωθυπουργός Α. Ντμπεϊμπά την περασμένη εβδομάδα κάλεσε στο γραφείο του, στην Τρίπολη, τον εκπρόσωπο της ΕΕ στη Λιβύη, Ν. Ορλάντο, και τους πρέσβεις της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ελλάδας, των οποίων οι υπουργοί Μετανάστευσης είχαν επισκεφθεί τη Δυτική Λιβύη, αλλά δεν έγιναν δεκτοί στη Βεγγάζη.
Ήταν προφανές ότι ο Ντμπεϊμπά θέλησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, να καταγγείλει την αντίπαλη πλευρά της Βεγγάζης και να προβάλει τη σημασία συνεργασίας μαζί του.
Στη συζήτηση με τους εν λόγω διπλωμάτες απέδωσε τα προβλήματα με την αύξηση των ροών στο καθεστώς της Ανατολικής Λιβύης, δηλώνοντας ότι ο ίδιος, σε στενή συνεργασία με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζ. Μελόνι, έχει κατορθώσει να περιορίσει τις ροές προς την Ιταλία.
Επικαλούμενος τις πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Αποστολή επαναπρογραμματίζει την επίσκεψή της στη Βεγγάζη, ο κ. Ντμπεϊμπά δήλωσε ότι η πλευρά Χάφταρ επιδιώκει μ' αυτόν τον τρόπο την αναγνώρισή της, και πρέπει να τιμωρηθεί λόγω της προσβλητικής συμπεριφοράς της. Αντί, λοιπόν, για επίσκεψη που θα αποθρασύνει τη Βεγγάζη, θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε να επιτευχθεί αποτέλεσμα.
Ο πρωθυπουργός της Τρίπολης, μάλιστα, υποστήριξε ότι ακόμη και οι ροές στη Δυτική Λιβύη προέρχονται από την Ανατολική Λιβύη, όπου, όπως ανέφερε, στο αεροδρόμιο της Μπενίνα προσγειώνονται αεροπλάνα με Ασιάτες, Πακιστανούς και Μπαγκλαντεσιανούς, τους οποίους μεταφέρουν οδικώς ομάδες διακινητών.
Ο κ. Ντμπεϊμπά πρότεινε την ίδρυση κέντρων φιλοξενίας στη Λιβύη με χρηματοδότηση από την ΕΕ και το Κατάρ, ώστε να εξασφαλιστούν, όπως είπε, ανθρώπινες συνθήκες κράτησης των μεταναστών και, ταυτόχρονα, να χρηματοδοτηθεί η αεροπορική επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους.
Όμως, ο πρωθυπουργός της Τρίπολης προχώρησε παραπέρα, τονίζοντας ότι η διαχείριση των κέντρων κράτησης, τα οποία θα χρηματοδοτήσει και η Ευρώπη, θα πρέπει να ανατεθεί στην Τουρκία, με το επιχείρημα ότι το έργο αυτό είναι δύσκολο για τις ευρωπαϊκές χώρες και ότι η Τουρκία έχει ήδη στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο Ιταλός πρέσβης δήλωσε ότι η Τ. Μελόνι είχε ήδη επικοινωνήσει με τον Εμίρη του Κατάρ και τον Τ. Ερντογάν για να συζητήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Όμως, στην προσπάθειά του να αποσπάσει ακόμη μεγαλύτερα ανταλλάγματα, ο κ. Ντμπεϊμπά θέλησε να εμπλέξει την ΕΕ στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις ένοπλες ομάδες που τον αμφισβητούν. Ο πρωθυπουργός της Τρίπολης παρουσίασε αυτές τις ομάδες ως προστάτες των διακινητών και απέδωσε τις επιθέσεις που δέχεται από αυτές στο γεγονός ότι προσπάθησε να περιορίσει τη δράση τους, ζητώντας στήριξη από την ΕΕ.
Ο Α. Ντμπεϊμπά αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη και, στέλνοντας μήνυμα προς την Αθήνα, δήλωσε ότι έγινε ένα ιστορικό βήμα στις διμερείς σχέσεις, ενώ η Τρίπολη επιθυμεί φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και τη βοήθειά της για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών, επανέλαβε ότι ο ίδιος επιθυμεί να υπάρξει διάλογος και συμφωνία, διαφορετικά να προσφύγουν στη Χάγη, όπως έχει πράξει η Λιβύη και με την Τυνησία. Βεβαίως, είχε προηγηθεί η ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ με την οποία η Τρίπολη απαιτεί να ληφθεί υπόψη σε οποιαδήποτε συζήτηση και το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Αθήνα.