Τη ρητορική του μίσους εναντίον της Δύσης επιστράτευσε πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να καλύψει τη σοβαρή υστέρηση της Τουρκίας στο κεφάλαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών αλλά και στο πλαίσιο της επιδίωξης του να αυτοαναγορευθεί ηγέτης και προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων.
Η επίθεση αυτή εκδηλώνεται την ώρα που η Τουρκία κάνει υποτιθέμενη στροφή επιδιώκοντας τη βελτίωση των σχέσεων της με την ΕΕ υποσχόμενη εκτός των άλλων και ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα και το κράτος δικαίου εκκρεμεί εδώ και χρόνια.
Την Τετάρτη συνεδρίασε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα υπό την προεδρία του Ερντογάν το «Προεδρικό Ανώτατο Συμβουλευτικό Συμβούλιο» με αντικείμενο όπως ανακοίνωσε η προεδρία τη συζήτηση θεμάτων όπως η «ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία που είναι σε έξαρση στις Δυτικές κοινωνίες αλλά και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ισλαμικός κόσμος».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας ο κ.Ερντογάν στη διάρκεια της συνάντησης αυτής που διήρκεσε δυόμιση ώρες τόνισε ότι «το ρατσιστικό ,μεροληπτικό και βάρβαρο πρόσωπο της Δύσης άρχισε να αποκαλύπτεται καθώς πέφτει η μάσκα της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πίσω από την οποία κρύβονταν για μεγάλο διάστημα…».
Ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με την ανακοίνωση επεσήμανε ακόμη ότι η πρακτική των σφαγών, της σκληρότητας, της καταπίεσης, της κατοχής και του φανατισμοί εναντίον των μουσουλμάνων παρατηρούνται σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές από το Μιανμάρ μέχρι το Ανατολικό Τουρκιστάν και από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο και την Παλαιστίνη, προσθέτοντας ότι οι πιο σοβαρές και οδυνηρές σκηνές εκτυλίσσονται στην Ισλαμική γεωγραφία (σ.σ. στις περιοχές του ισλαμικού κόσμου).
Σύμφωνα με τη διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, το «συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις σε σχέση με ζητήματα που αφορούν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση σκιωδών οργανώσεων των οποίων τα ιδεολογικά θεμέλια δεν προέρχονται από τις βασικές αξίες της θρησκείας αλλά και για να ενισχύσουν την ενότητα και αλληλεγγύη του ισλαμικού κόσμου εξαλείφοντας τις εσωτερικές εντάσεις του».
Οι επιθέσεις αυτού του είδους τη στιγμή που η Τουρκία είναι στο «σκαμνί» διεθνών οργανισμών και οργανώσεων για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απλώς επιβεβαιώνουν την εντύπωση που υπάρχει ότι οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις της Τουρκίας είναι προσχηματικές.
Σύμφωνα με την Μιλιέτ το μεταρρυθμιστικό πακέτο που ενέκρινε το κυβερνών ΑΚΡ και θα παρουσιάσει ο Τ. Ερντογάν περιλαμβάνει 49 στόχους και 374 δράσεις με 128 προεδρικά διατάγματα και 60 νόμους Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις νομοθετικές αυτές πράξεις θα εξαιρούνται υποθέσεις όπως εκείνες του αντιπροέδρου του Κουρδικού κόμματος HDP Σ. Ντεμιρτάς και του φιλάνθρωπου και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά για τους οποίους υπάρχουν και αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και του ΣτΕ που ζητούν την αποφυλάκιση τους, καθώς χαρακτηρίζονται από την Τουρκία... «τρομοκράτες».
Όμως το κίνητρο της Άγκυρας είναι άλλο. Να προλάβει να περάσει αυτές τις νομοθεσίες τις οποίες κανείς στην Ευρώπη δεν έχει δυνατότητα σε τόσο μικρό διάστημα να ελέγξει, ώστε να τις επικαλεσθεί η Τουρκία για να υποστηρίξει ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει για να αρθούν τα τυπικά εμπόδια για την κατάργηση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που εισέρχονται στην ΕΕ.
Βεβαίως, ζητήματα που είχαν τεθεί από την ΕΕ τόσο για την αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου (όπου κάθε πολιτικός αντίπαλος χαρακτηρίζεται -συλλήβδην- τρομοκράτης) και των παρεμβάσεων της εκτελεστικής εξουσίας στην επιλογή της ηγεσίας του δικαστικού σώματος, κάθε άλλο παρά έχουν αντιμετωπισθεί.
Αλλά αυτά είναι… ψιλά γράμματα για Γερμανούς και Κομισιόν.
AP Photo/Virginia Mayo