Μπέρμποκ: Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου

Μπέρμποκ: Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου

Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και των εξαγωγών των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία έθεσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

«Για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Σημείωσε δε πως η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Για το θέμα της προμήθειας γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «τα γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία απειλούν την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι μια χώρα που αν και σύμμαχος παραβιάζει την κυριαρχία και έχει κηρύξει casus belli. 

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που κατέχει παράνομα έδαφος κράτους -μέλους της ΕΕ, της Κύπρου», πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι έχει μεν και η Ελλάδα τα ίδια υποβρύχια «αλλά δεν απειλεί κανέναν από τους γείτονες της. Δεν είναι αναθεωρητική δύναμη και δεν έχει ασπαστεί αναθεωρητικά δόγματα.».  «Συγκρατώ θετικά ότι στη Γερμανία υπάρχουν τοποθετήσεις για την άποψη που εξέφρασα», κατέληξε ο Δένδιας. 

«Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν ως πυξίδα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε. «Είμαστε Ευρωπαίοι εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες και πρέπει να δείχνουμε την απαραίτητη αλληλεγγύη».

Λίγο αργότερα σε ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας ανέφερε «έθεσα σήμερα στη Γερμανίδα ομόλογό μου το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού στην Τουρκία. Και κυρίως των υποβρυχίων 214, κάτι που και ο Πρωθυπουργός έχει θέσει στον Καγκελάριο».

Επισήμανε ότι συζητήθηκε η ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει και της μετάβασης της κ. Μπέρμποκ στην Άγκυρα και την ενημέρωσε για το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Τουρκία, που υπονομεύει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Προσέθεσε δε πως η Ελλάδα είναι υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ενημέρωσε την κυρία Μπέρμποκ και για τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξαγγελίες στο Κυπριακό και υπογράμμισε την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει περισσότερη στήριξη με τη νέα γερμανική κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας επεσήμανε: «Δεν θα συγκρίνω δύο γερμανικές κυβερνήσεις, αυτό είναι δικαίωμα της γερμανικής κοινωνίας. Όμως ορισμένες φορές στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ, επί του διαστήματος της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης, όταν ζήτησα τη βοήθεια των εταίρων μας, άρα και της Γερμανίας, αισθάνθηκα αρκετά μόνος».

Σημείωσε δε πως δεν ζήτησε διαμεσολάβηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε όμως «την πεποίθηση ότι κάθε Ευρωπαίος υπουργός όταν μεταβαίνει στην Τουρκία τοποθετείται επί τη βάση των κοινών μας αρχών και αξιών, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Οι παραβιάσεις από την Τουρκία αυτών των αρχών και αξίων δεν μπορούν να βρουν σύμφωνο κανένα Ευρωπαίο υπουργό και φαντάζομαι ότι κάθε Ευρωπαίος υπουργός δηλώνει τη διαφωνία του με τις τουρκικές πράξεις και πρακτικές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μπέρμποκ : Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου

«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών. «Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο θα πρέπει ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και να ενεργούμε με σύνεση, όπως πράττετε εσείς», ανέφερε. «Από τη δική σας πλευρά οι γείτονές σας, η Τουρκία σάς δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, διότι τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά από ό,τι πριν 15 χρόνια. Για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης».

 Επισήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό ως ευρωπαϊκή οικογένεια να έχουμε το βλέμμα στραμμένο και σε άλλες χώρες και να μην πέφτει όλο το βάρος στο διμερές επίπεδο. «Είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε και να δούμε τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και τι σημαίνει αυτό και για τις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας».

   Ερωτηθείς για το αν θα επαναλάβει αυτές τις θέσεις στην Άγκυρα, ανέφερε: «Είμαι ένα είδος υπουργού Εξωτερικών που δε λέω το ένα στη μία και το άλλο στην άλλη πρωτεύουσα. Αυτό το οποίο λέω εδώ, θα το πω και στην Τουρκία».

Τόνισε δε πως είναι εμφανές πως ξανά και ξανά εργαλειοποιούνται οι μετανάστες και σημείωσε πως και οι χώρες που δεν βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα «θα πρέπει να μεριμνήσουν να μην υπάρχουν παραβιάσεις- σ' αυτές συγκαταλέγω τα παράνομα pushbacks-, όπως και να λειτουργεί η διάσωση στη θάλασσα, κάτι το οποίο είναι ευρωπαϊκό καθήκον». Προσέθεσε δε πως η Ελλάδα προσφέρει και έχει προσφέρει πάρα πολλά για τη φιλοξενία των μεταναστών.

Σύμφωνα με tweet του Ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών στην συνάντηση των δύο ομολόγων καταγράφηκε «εποικοδομητική συζητήσεις για τις σχέσεις Ελλάδας -Γερμανίας, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα δυτικά Βαλκάνια, τη Μ. Ανατολή και την ενέργεια»