Μεταναστευτικό: «Καμπανάκι» από Ελλάδα και Ιταλία για τη Λιβύη - Ο ρόλος Ρωσίας και Τουρκίας
Ανάλυση Politico

Μεταναστευτικό: «Καμπανάκι» από Ελλάδα και Ιταλία για τη Λιβύη - Ο ρόλος Ρωσίας και Τουρκίας

Οι μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη αυξάνονται ξανά, σε μια εποχή που η Ιταλία ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Υπενθυμίζεται πως ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Μάγκνους Μπρούνερ, συνοδευόμενος από υπουργούς από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα, κηρύχθηκε «persona non grata» στη Βεγγάζη, την περιοχή ελέγχου του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ. Η αντιπροσωπεία κατηγορήθηκε για αδιευκρίνιστες «παραβιάσεις» και διατάχθηκε να αποχωρήσει.

Ως γνωστόν, η Αθήνα έχει επίσης στείλει δύο πολεμικά πλοία για να πραγματοποιήσουν περιπολίες στα ανοικτά της Λιβύης, ως απάντηση στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών και στις ανησυχίες της ότι η Τουρκία, συνεργάζεται με τους Λίβυους.

Φοβού τη Μόσχα

«Ο ρόλος της Ρωσίας στη Λιβύη συνεχίζει να επεκτείνεται, χρησιμοποιώντας τη χώρα ως κεντρικό κόμβο στην αφρικανική στρατηγική της», προειδοποίησε στο Politico ένας διπλωμάτης της ΕΕ που παρακολουθεί στενά το θέμα, προσθέτοντας ότι ένα δίκτυο λαθρεμπορίου με πολιτικές διασυνδέσεις στη Λιβύη υποστηρίζει τις στρατηγικές προσπάθειες της Ρωσίας, βοηθώντας τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις και να χρησιμοποιήσει τη μετανάστευση ως όπλο.

Μια πρόσφατη επίδειξη ρωσικών όπλων στη Βεγγάζη κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης έδειξε την αυξανόμενη προσέγγιση του Κρεμλίνου με τον Χάφταρ.

Αξιωματούχοι της νότιας Ευρώπης φοβούνται ότι η Ρωσία μπορεί σύντομα να εργαλειοποιήσει τη μετανάστευση από τη Λιβύη σε μια επανάληψη του υβριδικού πολέμου που ξεκίνησε στο ανατολικό μέτωπο της ΕΕ, όταν ανάγκασε τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή να περάσουν τα σύνορα της Λευκορωσίας προς την Πολωνία.

Ρώμη και Αθήνα ψάχνουν συμμάχους

Παρά τη σοβαρότητα αυτών των απειλών από τη Λιβύη, η Ιταλία και η Ελλάδα δίνουν μάχη για να πείσουν τους συμμάχους τους να αναλάβουν δράση.

Η Τζιόρτζια Μελόνι συζήτησε το θέμα της Λιβύης με τον Μακρόν σε μια τρίωρη συνάντηση στη Ρώμη στις 4 Ιουνίου.

Η Λιβύη «είναι φυσικά ένα θέμα ζωτικής σημασίας τόσο για την Ιταλία όσο και για τη Γαλλία», δήλωσε Ιταλός αξιωματούχος με άμεση γνώση των συνομιλιών μεταξύ Παρισιού και Ρώμης, τονίζοντας «κοινές ανησυχίες, ειδικά όσον αφορά την ασφάλεια — καθώς και την αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή - και τη μετανάστευση».

Πάντως, με τις ΗΠΑ να στρέφονται όλο και περισσότερο προς τον Ειρηνικό, υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες ότι η Ουάσιγκτον θα επενδύσει πολύ πολιτικό κεφάλαιο στη σταθεροποίηση της Λιβύης.