Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν είναι εχθρική απέναντι στους γείτονες της, αλλά ακριβώς το αντίθετο
Μενέντεζ: Οι λόγοι που ενέκρινα την πώληση των F-35 στην Ελλάδα (vid)

Μενέντεζ: Οι λόγοι που ενέκρινα την πώληση των F-35 στην Ελλάδα (vid)

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν είναι εχθρική απέναντι στους γείτονες της, αλλά ακριβώς το αντίθετο

Τους λόγους που τον οδήγησαν να εγκρίνει την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία για τελική αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Χθες, ο ίδιος ανακοίνωσε στο Delphi Economic Forum που πραγματοποιείται στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι έδωσε το «πράσινο φως» για την πώλησή τους σε μια διαδικασία που απαιτεί ακολούθως να συμφωνήσει ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Ρις, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στη Βουλή (Μάικλ Μακόλ και Γκρέγκορι Μικς).

 

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, ερωτηθείς μετά τις δηλώσεις του για την απόφασή του ο Αμερικανός γερουσιαστής ανέφερε πως «το έκανα γιατί η Ελλάδα μοιράζεται σε πολλούς τομείς τις ίδιες αξίες με εμάς για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και ακολουθούμε κοινή πορεία» και πρόσθεσε ακόμα ένα λόγο λέγοντας: «γιατί είναι μια χώρα που δεν είναι εχθρική απέναντι στους γείτονες της αλλά ακριβώς το αντίθετο».

«Είμαι ικανοποιημένος διότι πριν από δύο ημέρες, υπέγραψα το αίτημα για τα F- 35 προς την Ελλάδα. Το έκανα όχι επειδή είμαι θαυμαστής του ελληνικού λαού», διευκρίνισε και υπογράμμισε πως «όταν με μια χώρα έχουμε κοινές αξίες και υπάρχει επίσης ένα στρατηγικό συμφέρον, δεν έχω πρόβλημα να δώσω το πράσινο φως ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων που έχει δικαιοδοσία επί του θέματος».

Μάλιστα επισήμανε πως «δεν έχω κανένα πρόβλημα να υπογράψω υπό αυτές τις συνθήκες. Αλλά όταν μια χώρα κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτό, τότε ναι, έχω πρόβλημα να συμφωνήσω σε μια τέτοιου είδους πώληση» για να αναφέρει ακολούθως ότι «ακόμα κι αν η Τουρκία υπό τον Ερντογάν ήταν η Τουρκία που θα θέλαμε να είναι, ένα κοσμικό κράτος με ισχυρές αξίες του ΝΑΤΟ με το οποίο θα μοιραζόμασταν τις αξίες μας για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμη και τότε θα χρειαζόμασταν μια στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο».

Και έτσι, συνέχισε «αυτό που προσπάθησα να κάνω με το νομοσχέδιο που έγινε νόμος, ήταν να πείσω τις αμερικάνικες κυβερνήσεις να δουν την ανατολική Μεσόγειο μέσα από μια διαφορετική δυναμική, μια δυναμική που δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες, μια δυναμική που ξεκλειδώνει τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας, της Κύπρου, καθώς και του Ισραήλ. Μια δυναμική μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξει μια ισχυρότερη σχέση ασφάλειας».

Για Κύπρο και Αλεξανδρούπολη

Εξέφρασε την ικανοποίησή του «όταν βλέπω ότι με την παρότρυνση και τη βοήθειά μου, ήραμε το εμπάργκο όπλων, όχι επειδή η Κύπρος πρόκειται να αγοράσει έναν τόνο επιθετικού ή αμυντικού εξοπλισμού, αλλά επειδή ήταν πολύ σημαντικό να αναγνωριστεί το δικαίωμα της Κύπρου να το κάνει. Όπως επίσης και το γεγονός ότι η Κύπρος έκανε πολλά σημαντικά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ελλιμενισμού των ρωσικών πλοίων, και αυτό έγινε πριν ήπιο την εισβολή».

Για το λιμάνι της Βορείου Ελλάδος σημείωσε ότι «η εξέλιξη της Αλεξανδρούπολης την οποία επισκέφτηκα πέρυσι όταν ήμουν στην Ελλάδα. Έχει απεριόριστες δυνατότητες. Νομίζω ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Ένα από τα πράγματα, που πρέπει να σκεφτούν οι γείτονες της Ελλάδας που μπορεί να είναι ανταγωνιστικοί είναι το εξής». 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Μενέντεζ έθεσε το ερώτημα αν είναι ορθό για την Ελλάδα να έχει αυτή τη σχέση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, για να δώσει αμέσως μετά την απάντηση λέγοντας:

«Λοιπόν, περιμένετε ένα λεπτό, θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει αμερικανική παρουσία στον κόλπο της Σούδας; Θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει τέτοια αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. Πιστεύεις πραγματικά ότι είναι έξυπνο; Δεν νομίζω ότι είναι έξυπνο να κάνεις κάτι από αυτά. Γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος, η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα για να προκαλέσει τελικά την Τουρκία. Οπότε είναι σίγουρα ανταγωνιστικό».

Αναφερόμενος στην άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο επιχειρηματολόγησε ότι ήταν μια δίκαια απόφαση για μια χώρα που χτίζει μια ισχυρή σχέση με τις ΗΠΑ.  

Για τις εκλογές στην Κύπρο σημείωσε ότι ο κυπριακός λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο αρχηγός του. «Μου φαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, και με τους δυο υποψήφιους θα έχουμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το θέμα είναι ότι εργαζόμαστε πάνω, στο East Med, τη στρατηγική και την άμυνα και την αιχμή της κοινοβουλευτικής προσπάθειας στις συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των τριών χωρών και αυτό θα συνεχιστεί δεν βλέπω, καμία διαφορά».

Για παράνομης κατοχής της Κύπρου

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας έβαλε στο στόχαστρο και τη συνέχιση της παράνομης κατοχής της Κύπρου, καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να επιδείξει μια πιο σθεναρή στάση και να συνεργαστεί με την ΕΕ για την άσκηση πίεσης προς την πλευρά της Άγκυρας.

Όπως τόνισε, «αυτό που είναι απαράδεκτο είναι ότι για σχεδόν μισό αιώνα το πιο στρατιωτικοποιημένο μέρος στον κόσμο είναι το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μέρος που έχει γίνει αντικείμενο εισβολής και κατοχής, που έχει δυσανάλογο αριθμό τουρκικών στρατευμάτων σε σύγκριση με οποιαδήποτε ασφάλεια ενδέχεται να χρειάζεται. Αν μη τι άλλο, έχει επιθετικές δυνατότητες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και πιο πρόσφατες ενέργειες από τον Ερντογάν όσον αφορά την Αμμόχωστο, κάτι που παραβιάζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ».

Ο ίδιος τόνισε πως «η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει κατακρίνοντας αυτή στη στάση. Πρέπει να κάνουμε μια πιο έντονη δουλειά. Η ΕΕ θα πρέπει να καλεί την Τουρκία να αλλάξει πορεία. Όπως έχω πει, για όσο διάστημα παραμένω γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών θα εργάζομαι μέχρι να έρθει εκείνη την ημέρα όπου θα φύγει και η τελευταία μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη από τη βόρεια Κύπρο».

Διαβάστε ακόμα:

Συνεδριάζει την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ: Επί τάπητος Τουρκία και εξοπλιστικά