ΗΠΑ προς Τουρκία: Άρετε το βέτο σε Φινλανδία - Σουηδία για να συζητήσουμε για F-16
AP
AP

ΗΠΑ προς Τουρκία: Άρετε το βέτο σε Φινλανδία - Σουηδία για να συζητήσουμε για F-16

Μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης F-16 στην Τουρκία όσο αυτή επιμένει στο βέτο για ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στέλνει η Ουάσινγκτον. 

Όπως αναφέρει σε tweet του ο δημοσιογράφος της Washington Post, Τζον Χάντσον, η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν, αντιτίθεται στην πώληση στην Τουρκία «μέχρι να επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, υποδηλώνοντας ένα άνοιγμα σε μια συμφωνία».

Επιπλέον, αναγνώρισε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη αμυντική σύμβαση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «Νομίζω ότι αρκετοί συνάδελφοί μου συμμερίζονται αυτή την ανησυχία. Ξέρω ότι υπάρχουν άλλα θέματα γύρω από τα F-16, αλλά θέλω απλώς να το βάλω στο τραπέζι ως μία από τις ανησυχίες που έχω.

Νομίζω ότι η Σουηδία κινήθηκε πολύ εύστοχα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που συζητήθηκαν με την Τουρκία όσον αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, και ότι δυστυχώς ο πρόεδρός Ερντογάν εκμεταλλεύεται αυτό το θέμα. Φαίνεται ότι το κάνει για να εξυπηρετήσει τα εσωτερικά του πολιτικά συμφέροντα αντί να ασχοληθεί πραγματικά με αυτό που είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ και της συμφωνίας ασφάλειας που χρειαζόμαστε, καθώς υποστηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας».

Το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τον ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο στην διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εξέπεμψε η αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφαλείας υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουαλάντερ. Η Αμερικανίδα υφυπουργός απάντησε ότι «σε κάθε ευκαιρία το υπουργείο Άμυνας εγείρει ακριβώς τα ίδια θέματα στους Τούρκους συμμάχους μας και ενισχύει (το μήνυμα) ότι στις δημοκρατικές διαδικασίες που υποστηρίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, και πρέπει λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν».

Στο ίδιο μήκος κύματος φάνηκε να κινείται και η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θέτουν συνεχώς το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην τουρκική πλευρά, την οποία έχουν ενημερώσει ότι η στήριξη του Κογκρέσου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ασφάλειας της.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά,«σχεδόν όλοι (οι σύμμαχοι μας) έχουν επικυρώσει (το πρωτόκολλο της ένταξης) με την εξαίρεση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας. Αυτό (το θέμα) προκύπτει σε κάθε συνομιλία που έχουμε με την Τουρκία και προσπαθήσαμε με τους Σουηδούς, όπως γνωρίζετε, να υποβάλουν έναν οδικό χάρτη που θα επεξεργαστούν με την Τουρκία.

Έχουν εκπληρώσει πολλά από αυτά τα ορόσημα και συνεχίζουν να προσπαθούν να κάνουν περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε πει το ίδιο στους Τούρκους συμμάχους μας, καθώς όπως μόλις είπατε χρειαζόμαστε την υποστήριξη αυτού του Κογκρέσου για να προχωρήσουμε στη βελτίωση της ασφαλείας που πιστεύουμε ότι χρειάζονται ως σύμμαχοι. Το Κογκρέσο είναι πιθανό να εξετάσει πολύ πιο ευνοϊκά το θέμα μετά την επικύρωση.

Έπειτα από αίτημα της Άγκυρας, η τριμερής συνάντηση του μηχανισμού Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας ανακοινώθηκε προ ημερών ότι ακυρώνεται επ’ αόριστον.

 Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προλειάνει το έδαφος για αυτήν την εξέλιξη, δηλώνοντας δημοσίως ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να αναμένει στήριξη από την Άγκυρα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, λόγω των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στη Στοκχόλμη από κουρδικές και όχι μόνο οργανώσεις - όπου μεταξύ άλλων παραδόθηκε στις φλόγες το τουρκικό εθνικό σύμβολο.

Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί το δικαίωμα του «βέτο», το οποίο έχει ασκήσει στο θέμα της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, θέτοντας ως όρο υποχώρησης την καταστολή των Κούρδων στις δύο αυτές χώρες και την παράδοσή τους στην Τουρκία.