Τα F-35 αλλάζουν τη φιλοσοφία της μάχης

Τα F-35 αλλάζουν τη φιλοσοφία της μάχης

Ικανοποίηση στην χώρα μας και προβληματισμό στην γειτονική Τουρκία, προκάλεσε το «πράσινο» φως για την πώληση των πιο προηγμένων αμερικανικών μαχητικών στην Ελλάδα, που έδωσε την Πέμπτη ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, ανοίγοντας τον δρόμο, για την απόκτηση των μαχητικών F-35 από την χώρα μας.

H απόφαση αυτή, αποτελεί πρόσθετη ώθηση, για αποτελεσματική προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και της Εθνικής μας ανεξαρτησίας.

Θεωρείται μια πολύ σημαντική απόφαση, καθότι η αγορά του συγκεκριμένου αεροσκάφους θα δώσει στη χώρα μας δυνατότητες και πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, η οποία ήδη έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα.

Μακάρι να μη χρειαζόταν να ξοδεύουμε για την απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, ότι επί αιώνες η Τουρκία τρέφει εχθρικά αισθήματα για εμάς και μας απειλεί καθημερινά. 

Μόνο η αποτρεπτική μας ισχύς, καθιστά τη χώρα μας, σεβαστή στους φίλους και φοβερή στους εχθρούς μας  και αποτρέπει κάθε αναθεωρητική σκέψη της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος.

Το F-35 αυτή την εποχή και για πολλά χρόνια ακόμη είναι το μοναδικό διαθέσιμο μαχητικό 5ης γενιάς στο Δυτικό οπλοστάσιο. Ουσιαστικά στην κατηγορία αυτή δεν υπάρχει κάτι άλλο. Είναι η ολοκληρωμένη λύση σύντηξης δεδομένων και η μετουσίωση τους σε ένα οπλοσύστημα που μπορεί να κάνει το ίδιο επίθεση αλλά και να καθοδηγήσει άλλα μαχητικά, παραμένοντας σε μεγάλο βαθμό αόρατο και διαρκώς επικίνδυνο, με υψηλή προσαρμοστικότητα σε κάθε πεδίο μάχης.

Άρα το να λέει η χώρα μας ότι θα το πάρω, ίσως είναι και ο αυτονόητος μονόδρομος αναβάθμισης εντός της τρέχουσας αγοράς.

Το F-35 είναι ένα αεροσκάφος υψηλών προδιαγραφών που αλλάζει τη φιλοσοφία της μάχης λόγω των ιδιοτήτων stealth που το κάνει αόρατο και δικαίως χαρακτηρίζεται ως φονική μηχανή, καθότι πλησιάζει στόχους και αεροσκάφη χωρίς να γίνει αντιληπτό.

Είναι αεροσκάφος 5ης γενιάς, με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα και θεωρείται αεροσκάφος πρώτου πλήγματος με μεγάλες καταστροφικές δυνατότητες. Ένα αεροσκάφος που θα μπορεί μαζί με τα Rafale να υπερασπίσει και τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου!

Πρόκειται για μονοθέσιο αεροσκάφος με δυνατότητες υψηλής επιβιωσιμότητας στο σύγχρονο και στο μελλοντικό πεδίο επιχειρήσεων, έχοντας την ικανότητα να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών αέρος - αέρος, αέρος - εδάφους, χάρη στο μεγάλο εύρος οπλικών συστημάτων και βομβών που μπορεί να φέρει. Θεωρείται ως «game changer».

Η Ελλάδα με τα F-35A αποκτά πλέον τη δυνατότητα πρώτου πλήγματος χωρίς να μπορεί ο αντίπαλος να κάνει τίποτε, διαπερνώντας και καταστρέφοντας συστήματα αεράμυνας και επιτρέποντας την καταστροφή της αεροπορίας του αντιπάλου στο έδαφος.

Με την απόκτηση των F-35, Rafale και F-16 V η Ελλάδα δεν αποκτά μόνον ποιοτικό πλεονέκτημα αλλά και αεροπορική υπεροχή έναντι της Τουρκίας. Θα ακυρώνουν στην πράξη κάθε αναθεωρητική σκέψη της Τουρκίας, πείθοντας την ηγεσία της ότι ματαιοπονεί επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει τον στρατιωτικό καταναγκασμό.

Οι μελλοντικές αερομαχίες στο Αιγαίο - και αυτό πρέπει να επισημανθεί - θα είναι μια τεχνολογική αναμέτρηση που αν δεν δεις τον αντίπαλο πρώτος, και δεν έχεις το κατάλληλο όπλο να τον χτυπήσεις από μεγάλη απόσταση, τότε έχασες. Και η απώλεια της εχθρικής Αεροπορίας, θα σημάνει και την καταστροφή του εχθρού. Τόσο απλά! Και η Πολεμική μας Αεροπορία με τα αεροσκάφη αυτά αποκτά αυτές τις δυνατότητες.

Οι κλασσικές πτητικές επιδόσεις (ταχύτητα, ακτίνα δράσεως, δυνατότητες ελιγμών κλπ) του F-35 είναι  οι μοναδικές του ικανότητες, της χαμηλής παρατηρησιμότητας, των πολλαπλών αισθητήρων και της διανομής πληροφοριών, επιχειρησιακής εικόνας και στοχοποίησης που το καθιστούν ένα «ιπτάμενο επιχειρησιακό κέντρο».

Η μοναδικότητα του F-35 ως μαχητικού 5ης γενιάς είναι ότι,  κάνει όλους τους άλλους στο πεδίο της μάχης πολύ καλύτερους χάριν στην ικανότητά του να μοιράζεται την πληροφορία που έχει, μπορεί να βοηθήσει κάθε μαχητικό 4ηςκαι 4,5ης γενιάς να κάνει καλύτερα την δουλειά του. Είναι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος και ένα συνεργατικό αποτέλεσμα ακόμα και με άλλες πλατφόρμες όχι μόνο F-35.

Η χώρα μας αλλάζει σελίδα, εξοπλίζεται, ισχυροποιείται αμυντικά και διπλωματικά και αποκτά ισχυρή φωνή στο εξωτερικό και καθίσταται ισχυρή επι του πεδίου.

* Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης είναι Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και Αμυντικός Αναλυτής