«Προσπαθούμε επίσης να αναπτύξουμε σχέσεις με την Ελλάδα βασισμένες στη συνεργασία, την καλή γειτονία, τη φιλία και τη συμμαχία» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από τη Ρώμη, ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τη συνεργασία με την Ιταλία στην αμυντική βιομηχανία, στον Τραμπ και στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ κατά της τρομοκρατίας.
Συγκεκριμένα, για το Κυπριακό ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι με μια λύση δύο κρατών στο νησί της Κύπρου μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα ιστορικά προβλήματα και προχωράμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Ως Τουρκία, δε θα την αφήσουμε ποτέ μόνη και αβοήθητη».
Για την πιθανή συνάντησή του με τον Τραμπ, σημείωσε: «Θα έχουμε την πρώτη μας συνάντηση με τον κ. Τραμπ με την πρώτη ευκαιρία. Η τηλεφωνική μας συνομιλία ήταν πολύ ειλικρινής, παραγωγική και φιλική. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι βαθιές και μακροχρόνιες. Έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε και πολλά βήματα να κάνουμε. Για το λόγο αυτό, τα υπουργεία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους για τη συνάντησή μας, η οποία θα καθορίσει την πορεία των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ».
Όπως συμπλήρωσε, «ο χρόνος της συνάντησης θα καθοριστεί στο πλαίσιο αυτών των εργασιών. Έχουμε κατά καιρούς τηλεφωνική διπλωματία με τον κ. Τραμπ. Πιστεύω ότι με τον φίλο μου Τραμπ θα δώσουμε μια πολύ διαφορετική δυναμική στις διμερείς σχέσεις μας στη νέα περίοδο. Υποστηρίζουμε επίσης το όραμά του για την ειρήνη, ιδίως όσον αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία. Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τη στάση της Τουρκίας που λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες μας».
Ω προς τη συνεργασία με την Ιταλία σημείωσε ότι στη συνάντησή του με τη Τζόρτζια Μελόνι συμφωνήθηκε η ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων με στόχο τα 40 δισ. δολάρια, ενώ υπογράφηκαν 11 νέα διμερή πρωτόκολλα. «Η αμυντική μας συνεργασία προχωρά με νέες κοινές πρωτοβουλίες. Η Ιταλία αποτελεί έμπειρο παίκτη, κι εμείς στοχεύουμε στη δημιουργία εγχώριων και ανεξάρτητων δυνατοτήτων. Η συνεργασία θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανή συνεργασία Τουρκίας-Ιταλίας στην Αφρική, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως υπάρχει ιταλικό ενδιαφέρον για κοινά βήματα στην ήπειρο. «Η αμοιβαία μεταφορά τεχνολογίας θα ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και θα προσφέρει νέα προοπτική και ενέργεια στην Ιταλία. Η συνεργασία μας με μια σημαντική χώρα όπως η Ιταλία σε αυτόν τον τομέα θα αυξήσει την πρόοδο των χωρών μας. Η άποψή μας σε αυτό το θέμα είναι να επιτύχουμε τον στόχο μας για 100% εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία», τόνισε.