Εκνευρισμός και επίθεση Άγκυρας κατά πάντων
AP Photo/Burhan Ozbilici
AP Photo/Burhan Ozbilici

Εκνευρισμός και επίθεση Άγκυρας κατά πάντων

Έντονες αντιδράσεις και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Τουρκία η τοποθέτηση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά την οποία εξήγησε τους λόγους που η Άγκυρα δεν πρέπει να προμηθευτεί F-16 από τις ΗΠΑ.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαρετίν Αλτούν, στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανήρτησε αλλεπάλληλα tweet στα οποία κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να αντικρούσει τα όσα καταλόγισαν ο Μενέντεζ και ο Μπλίνκεν στη χώρα του.

Ο Αλτούν χαρακτηρίζει λυπηρό, όπως αναφέρει, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και αξιωματούχοι της κυβέρνησης να διαιωνίζουν μονόπλευρες απόψεις για τις πολιτικές της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για στρεβλές και βαθιά λανθασμένες περιγραφές των πολιτικών και των προσεγγίσεων της τουρκικής κυβέρνησης. 

Όπως αναφέρει σε ένα από τα tweet του «είμαστε απογοητευμένοι και ειλικρινά κουρασμένοι να ακούμε πολλές από αυτές τις παραποιήσεις και τους ψευδείς ισχυρισμούς για τη χώρα μας... Διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος σε αρκετές από τις περιφερειακές και ΝΑΤΟϊκές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας». 

Επιπλέον ο Αλτούν τονίζει ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών, αφήνοντας αιχμές προς την Ελλάδα. Όπως είπε «κάποιοι από τους γείτονές μας έχουν εμπλακεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και πάντα αντιδρούσαμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση της κυριαρχίας μας. Η Τουρκική Δημοκρατία δεν προβαίνει ποτέ σε παραβίαση της κυριαρχίας άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους, όπως ισχυρίζεστε».

Παράλληλα αναφέρει ότι το Κυπριακό έχει καταστεί άλυτο από την ΕΕ.

Σε άλλο tweet λέει ότι η Τουρκία δεν υπήρξε κατακτητής στην Κύπρο και ότι προστάτευσε τους Τουρκοκύπριους. «Ο λόγος που αυτό το θέμα συνεχίζεται τόσο καιρό είναι η κοντόφθαλμη στάση της ΕΕ να δεχτεί την Κύπρο ως μέλος παρά τα αμφισβητούμενα σύνορά της», αναφέρει. 

Ο Αλτούν τονίζει ότι η Τουρκία έχει επιδιώξει να προμηθευτεί οπλικά συστήματα από συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, με συνέπεια. «Έχουμε στραφεί σε άλλους προμηθευτές μόνο όταν οι επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου, συχνά υπό την ηγεσία σας γερουσιαστή Μενέντεζ, το έκαναν απίστευτα δύσκολο», αναφέρει. 

Αναφερόμενος στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι η Τουρκία δεν έφερε εμπόδια αλλά «επιδιώξαμε να προστατεύσουμε την κοινή μας ασφάλεια ζητώντας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία. Το τουρκικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας και η Σουηδία μπορεί να φτάσει εκεί σύντομα, αυστηροποιώντας τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της».

Σε άλλη ανάρτησή του ο Αλτούν αναφέρεται στην Αγιά Σοφιά, σημειώνοντας ότι «η αποκατάσταση του καθεστώτος της ως τζαμί είναι η εθνική μας κυρίαρχη απόφαση. Οι υποθέσεις εναντίον κάποιου τοπικού προσωπικού που απασχολείται από τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Τουρκία έχει να κάνει με την καταδίωξη των ενόχων μιας απόπειρας προδοσίας πραξικοπήματος στη χώρα μας, όποιοι και αν είναι αυτοί».

Διαβάστε ακόμα:

Τα αμφίσημα μηνύματα των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία

Μπλίνκεν: Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα F-16 αλλά με διασφαλίσεις