Μπλίνκεν: Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα F-16 αλλά με διασφαλίσεις
AP
AP

Μπλίνκεν: Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα F-16 αλλά με διασφαλίσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία «πρέπει να πάρει» τα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού.

Λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ τόνισε στον Μπλίνκεν ότι ο Ερντογάν δεν αξίζει να αγοράσει τα F16, ο τελευταίος πήρε θέση υπέρ της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μπλίνκεν ρωτήθηκε σχετικά με την πώληση των αεροσκαφών F-16 στην Τουρκική Δημοκρατία και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για να «διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν συμμάχους και εταίρους».

Κατά τη διάρκεια ακρόασης ο Δημοκρατικός βουλευτής, Ντέιβιντ Σισιλίνι, έθεσε το θέμα της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας από τον στόλο των F-16 που ήδη διαθέτει η Τουρκία. Όπως μάλιστα πρόσθεσε, η Άγκυρα δεν επιθυμεί να δώσει διαβεβαιώσεις ότι τα αναβαθμισμένα μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρο.

Με δεδομένο, ότι αυτές οι ενέργειες υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός βουλευτής ρώτησε τον Άντονι Μπλίνκεν για το ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για την απειλή βασικών συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, της Κύπρου και της βόρειας Συρίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπλίνκεν επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης, η οποία στηρίζει την αναβάθμιση και την πώληση νέων μαχητικών στην Τουρκία με στόχο τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση διαφορών εντός της συμμαχίας.

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16 και το πακέτο εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα F-16", απάντησε. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ, σημαντικό για τη συμμαχία».

«Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε επιμελώς για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες εντάσεις υπάρχουν μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα αμβλυνθούν και ότι δεν θα εμπλακούν ούτε σε ενέργειες ούτε σε ρητορική που θα πυροδοτούσαν την κατάσταση», πρόσθεσε.

«Το επίκεντρο των προσπαθειών μας, είτε πρόκειται για την Τουρκία, είτε για την Ελλάδα, είτε για οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, είναι να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουν τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που χρειάζονται για να είναι πλήρως διαλειτουργικοί», είπε και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, βέβαια, διασφαλίζοντας ότι στο βαθμό που υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, ότι ο όποιος εξοπλισμός ή η τεχνολογία που παρέχουμε δεν χρησιμοποιείται για την προώθηση αυτών των διαφορών για αυτές τις διαφορές».

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον διαπραγματεύτηκαν την πώληση 40 νέων αεροσκαφών F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού και η διαδικασία αναμένει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου. 

Διαβάστε επίσης:

Μενέντεζ σε Μπλίνκεν: Δεν αξίζει η Τουρκία να αγοράσει τα F-16 (vid)

Διαβάστε Περισσότερα