8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια των Σκοπίων: Αντί για λύση, ζητούν κατάργηση της απόφασης του Βουκουρεστίου

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια των Σκοπίων: Αντί για λύση, ζητούν κατάργηση της απόφασης του Βουκουρεστίου

Του Νίκου Μελέτη

Στην επικοινωνιακή «παγίδα» που στήνουν τα Σκόπια προκειμένου να ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση τους έναντι της Ελλάδας, έπεσαν πολλά ελληνικά ΜΜΕ με αφορμή το «λάθος» στον τίτλο του χθεσινού δημοσιεύματος των Financial Times.

Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ όχι μόνο δεν προαναγγέλλει «αλλαγή του ονόματος» αλλά ζητά από την Ελλάδα να συναινέσει στην ακύρωση της Απόφασης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι και να επιτραπεί έτσι στην χώρα να ενταχθεί με το προσωρινό όνομα στο ΝΑΤΟ. Και αυτή την πρόταση αναμένεται να μεταφέρει αύριο στην Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov.

Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα θεώρησε ότι η δήλωση του υπουργού εξωτερικών της ΠΓΔΜ, πως η χώρα του θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο αυτό να αναζητηθεί και νέο όνομα, αποτελούσε ανατροπή θέσης και επιλογή άμεσης αλλαγής του ονόματος ώστε να απευθυνθεί και η επίσημη πρόσκληση προς τα Σκόπια για ένταξη στην Συμμαχία.

Όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και αυτό φάνηκε όχι μόνο από την διόρθωση του τίτλου των FT, αλλά κυρίως με τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Zoran Zaev στην έδρα του ΝΑΤΟ, στο πλευρό του Γ.Γ. της Συμμαχίας Jens Stoltenberg χθες το βράδυ.

Ο κ. Zaev με απολυτά ξεκάθαρο τρόπο παρουσίασε τη θέση της κυβέρνησης του η οποία επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα, καθώς από την Ενδιάμεση Συμφωνία είχε αναλάβει την υποχρέωση να μην εμποδίσει την είσοδο της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς εφόσον αυτό γίνεται με την προσωρινή ονομασία. Βεβαίως έκτοτε ακολούθησε ο συντονισμένος αλυτρωτισμός, η απροθυμία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας και καταστρατήγηση της αρχής της καλής γειτονίας.Ο κ. Zaev δήλωσε ότι η χώρα θα επιδιώξει να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία (FYROM). Κατόπιν, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει για την επικύρωση της ένταξης εκ μέρους των 29 κρατών μελών – η οποία μπορεί να φθάσει και τα δύο χρόνια - θα επιδιωχθεί η λύση του θέματος της ονομασίας.

«Σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την “Μακεδονία” ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας και στην προσπάθεια αυτή περιμένουμε από τους πολίτες της Ελλάδας και από τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης υποστήριξη για να λύσουμε αυτό το θέμα. Υπάρχουν εναλλακτικές. Ελπίζουμε ότι με το προσωρινό όνομα η “Μακεδονία” θα προσκληθεί για ένταξη στο ΝΑΤΟ βάση και της (Ενδιάμεσης) Συμφωνίας με την Ελλάδα. Ενόσω τα 29 κράτη μέλη θα ολοκληρώνουν την επικύρωση η οποία διαρκεί 2 χρονιά εμείς θα αναζητούμε μια λύση…», δήλωσε ο κ. Ζaev από το βήμα του ΝΑΤΟ.

Ενώ, όμως, τώρα η μη λύση πιέζει τα Σκόπια που δεν μπορούν να προχωρήσουν στον ευρωατλαντικό δρόμο, με την πρόταση τους η πίεση θα μεταφερθεί στην Ελλάδα η οποία θα μετρά αντίστροφα το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των επικυρώσεων από τα κράτη μέλη. Τότε, όμως, δεν θα υπάρχει consensus όπως σήμερα, ούτε άλλος τρόπος ανατροπής της απόφασης, και η Ελλάδα θα περιθωριοποιηθεί μένοντας μόνη, χωρίς κανένα όπλο και σύμμαχο.

Εξάλλου ο κ. Zaev αποφεύγει να διευκρινίσει γιατί δεν επιδιώκεται τώρα η λύση ώστε να προχωρήσει ανενόχλητη η χώρα του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Επίσης απέφυγε να ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση του, όμως το όνομα που ενδεχομένως θα καταλήξουν τα δυο μέρη, απορριφθεί στο δημοψήφισμα που έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει για την έγκριση μιας νέας ονομασίας. Με βάση την ίδια πρακτική η Ελλάδα θα πρέπει να συναινέσει και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και μετάθεση στο απώτερο μέλλον την λύση του θέματος της ονομασίας, όταν πλέον δεν θα υπάρχει σχεδόν κανένα κίνητρο για τα Σκόπια στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Η απάντηση που πήρε πάντως ο κ. Zaev από τον κ. Stoltenberg ήταν επίσης σαφής καθώς παρέπεμψε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου η οποία επιβεβαιώθηκε και από επόμενες Συνόδους Κορυφής. Σύμφωνα με αυτή η πρόσκληση για ένταξη θα απευθυνθεί αμέσως μετά την εξεύρεση αμοιβαία αποδέκτης λύσης στο θέμα της ονομασίας.

 

Διαβάστε ακόμη:

- Μονόδρομος η ελληνική άρνηση για ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ