WeWork: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης
(AP Photo/Mary Altaffer, File)
(AP Photo/Mary Altaffer, File)

WeWork: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης

H εταιρεία παροχής ευέλικτων χώρων εργασίας WeWork υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.

Η εταιρεία ανέφερε υποχρεώσεις ύψους 10 έως 50 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την αίτηση πτώχευσης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ.

Η κατάθεση δίνει στη WeWork νομική προστασία από τους πιστωτές της και περισσότερα εργαλεία για διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες.

Η WeWork, γνωστή για την ενοικίαση με ευέλικτους όρους σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρήθηκε κάποτε ως το μέλλον του γραφείου, αλλά βασίστηκε στην ταχεία ανάπτυξη για να καλύψει το απότομο κόστος της.

«Η WeWork Inc. και ορισμένες από τις οντότητές της κατέθεσαν αίτηση προστασίας σύμφωνα με το κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ και σκοπεύουν να καταθέσουν διαδικασίες αναγνώρισης στον Καναδά», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι οι χώροι της παραμένουν «ανοιχτοί και λειτουργικοί» σε όλο τον κόσμο, ενώ η αίτηση πτώχευσης δεν επηρεάζει τις τοποθεσίες και τα franchises εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της WeWork, David Tolley, δήλωσε ότι είναι «βαθιά ευγνώμων για την υποστήριξη των οικονομικών μας ενδιαφερομένων καθώς εργαζόμαστε από κοινού για την ενίσχυση της κεφαλαιακής μας δομής και την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας μέσω της συμφωνίας υποστήριξης της αναδιάρθρωσης».

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο να επενδύουμε στα προϊόντα, τις υπηρεσίες και την ομάδα εργαζομένων παγκόσμιας κλάσης για την υποστήριξη της κοινότητάς μας», πρόσθεσε.

Tο χρονικό

Την περασμένη εβδομάδα, η WeWork δήλωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία με τους πιστωτές της για προσωρινή αναβολή των πληρωμών για μέρος του χρέους της, με την περίοδο χάριτος να πλησιάζει στο τέλος της.

Η εταιρεία είχε καθαρό μακροπρόθεσμο χρέος ύψους 2,9 δισ. δολαρίων στο τέλος Ιουνίου και περισσότερα από 13 δισ. δολάρια σε μακροπρόθεσμες μισθώσεις, σε μια εποχή που το αυξανόμενο κόστος δανεισμού πλήττει τον τομέα των εμπορικών ακινήτων.

Η αίτηση πτώχευσης της WeWork σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή αντιστροφή της τύχης για την εταιρεία που αποτιμήθηκε ιδιωτικά σε 47 δισ. δολάρια το 2019 και ένα μελανό σημείο για τον επενδυτή SoftBank που βύθισε δισεκατομμύρια.

Η εταιρεία βρίσκεται σε αναταραχή από τότε που τα σχέδιά της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2019 κατέρρευσαν μετά τον σκεπτικισμό των επενδυτών για το επιχειρηματικό της μοντέλο, το οποίο συνίσταται στην ανάληψη μακροχρόνιων μισθώσεων και τη βραχυχρόνια εκμίσθωσή τους, και τις ανησυχίες για τις μεγάλες ζημίες της.

Τα προβλήματα της WeWork δεν υποχώρησαν τα επόμενα χρόνια. Τελικά κατάφερε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2021 με πολύ μειωμένη αποτίμηση. Ο κύριος χρηματοδότης της, ο ιαπωνικός όμιλος SoftBank, βύθισε δεκάδες δισεκατομμύρια για να στηρίξει τη νεοσύστατη επιχείρηση, αλλά η εταιρεία συνέχισε να χάνει χρήματα.

Η WeWork εξέφρασε σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά της να συνεχίσει τις δραστηριότητές της τον Αύγουστο, με πολλά κορυφαία στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Σαντίπ Μαθράνι, να αποχωρούν φέτος.