«Βουτιά» στη Wall Street αν δεν βρεθεί λύση για το αμερικανικό χρέος
Shutterstock
Shutterstock

«Βουτιά» στη Wall Street αν δεν βρεθεί λύση για το αμερικανικό χρέος

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά θα κάνει κατακόρυφη βουτιά σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία αύξησης της οροφής χρέους και οι ΗΠΑ αρχίσουν να καθυστερούν τις πληρωμές λογαριασμών, προειδοποιεί η UBS.

Παρόλο που φαίνεται απίθανο, αν οι ΗΠΑ οδηγηθούν σε αθέτηση πληρωμών, σε ένα default, o δείκτης S&P 500 θα πέσει έως 20% προς την περιοχή των 3.400 μονάδων. Στο σενάριο αυτό, η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να χάσει τουλάχιστον 265.000 θέσεις εργασίας και το ΑΕΠ της θα υποστεί συρρίκνωση της τάξης του 0,3%. Ο χρηματιστηριακός δείκτης θα παραμείνει υποτονικός πριν ανακάμψει ελαφρώς στις 3.700 μονάδες προς το τέλος του 2023.

Ένα default από τις ΗΠΑ δεν είναι το βασικό σενάριο της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας. Εκτιμά ότι η πιθανότερη εξέλιξη είναι ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την οροφή χρέους, με ελάχιστες δημοσιονομικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα, και ότι ο δείκτης S&P 500 θα κλείσει τη φετινή χρονιά στις 3.900 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών που είναι οι 4.017 μονάδες.

Σε έκθεσή της, η UBS δίνει μία στις τέσσερις πιθανότητες οι διαπραγματεύσεις να τραβήξουν πέραν της λεγόμενης ημερομηνίας «Χ» μετά την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα έχει επαρκή ρευστότητα για να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της άνευ δανεισμού.

Το δυσμενές σενάριο κατά την UBS θα είναι μια παρατεταμένη καθυστέρηση ενός μήνα στις πληρωμές όλων των λογαριασμών από τις ΗΠΑ, εξέλιξη που θα μειώσει το ΑΕΠ κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες και θα καταλήξει σε απώλειες 700.000 θέσεων εργασίας με τον S&P να κάνει βουτιά 30%.

Όμως, θεωρεί το δυσμενές αυτό σενάριο ως απίθανο.

«Βλέπουμε λογικές πιθανότητες, γύρω στο 50%, ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει μια βραχυπρόθεσμη επέκταση του ορίου χρέους. Ωστόσο, η εκτίμηση μας αυτή μπορεί να αποδειχτεί πολύ λάθος δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αποκλείουν μια βραχυπρόθεσμη επέκταση,» σημειώνει η UBS.

Μέχρι τώρα οι ανησυχίες για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις αύξησης της οροφής χρέους έχουν εντείνει τη μεταβλητότητα στην αγορά παραγώγων και στο βραχυπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων, ενώ οι μετοχές δείχνουν περισσότερη «ψυχραιμία».

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει αν οι πολιτικοί στις ΗΠΑ θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία αύξησης του ορίου χρέους έγκαιρα, πριν η κυβέρνηση ξεμείνει από λεφτά. Το επείγον της κατάστασης τονίστηκε από την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen λέγοντας ότι είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα να είναι σε θέση η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της στα μέσα Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, όσο πλησιάζει η 1η Ιουνίου χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος και άρα οι αγορές έχουν λόγο να ανησυχούν. Βέβαια, το ζήτημα της οροφής χρέους μπορεί να επισκιάζει τα πάντα τις ημέρες αυτές, αλλά μόλις αυξηθεί το όριο, η προσοχή των αγορών θα στραφεί και πάλι στην οικονομία και τη νομισματική πολιτική της Fed.