Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρεις καταλύτες που οδηγούν σε περαιτέρω άνοδο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρεις καταλύτες που οδηγούν σε περαιτέρω άνοδο

Καθώς πολλοί επενδυτές περιμένουν μία διόρθωση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς για να μπορέσουν να αποκτήσουν μετοχές σε λίγο χαμηλότερες τιμές από τις σημερινές, αυτό και μόνο το γεγονός είναι άξιο της προσοχής μας. Γιατί σημαίνει πως παρά το ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις το τελευταίο εξάμηνο και βρίσκεται στην κορυφή των διεθνών αποδόσεων, μεγάλος αριθμός επενδυτών επιθυμεί να επενδύσει σε αυτήν.

Αυτό προφανώς σημαίνει πως εκτιμούν πως το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια ανόδου. Για να μην κατηγορηθούμε πως επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το αυτονόητο για πολλά χρόνια στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήταν πως κάθε άνοδος των τιμών ήταν μία καλή ευκαιρία για πώληση. 

Γιατί όμως έχει αλλάξει η στάση της αγοράς απέναντι στις ελληνικές μετοχές; Τι είναι αυτό που κάνει τους επενδυτές να πιστεύουν πως η αγορά έχει και άλλα περιθώρια ανόδου ύστερα από μία τόσο δυνατή άνοδο από το περσινό καλοκαίρι και μετά;

Κατά την άποψή μας υπάρχουν τρεις βασικοί υποστηρικτικοί παράγοντες που δρώντας σαν καταλύτες δημιουργούν θετικές προσδοκίες. Η επιστροφή των τραπεζών σε μία φυσιολογική κατάσταση λειτουργίας ύστερα από μία δεκαπενταετία, οι αυξημένες πιθανότητες επιστροφής της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα και η σαφής αύξηση των επιχειρηματικών συμφωνιών με πρωταγωνιστές ελληνικές επιχειρήσεις, εντός και εκτός Ελλάδος.

Προφανώς, όλα αυτά είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Η βελτίωση της θέσης των τραπεζών αυξάνει τις πιθανότητες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και βοηθά τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους αφού μπορούν και πάλι να στηρίξουν τα χρηματοδοτικά τους σχέδια στις ελληνικές τράπεζες. Και βέβαια, η ισχυρή ανάπτυξη των εταιρειών βοηθά και τις τράπεζες, οι οποίες θα ωφεληθούν τα μέγιστα από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Ένα είδος ενάρετου κύκλου θα μπορούσαμε να πούμε. 

Για τις θετικές προοπτικές των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, αυτών που ονομάζουμε και συστημικές μιλήσαμε πριν λίγες μέρες (Γιατί δεν έχουν δει «ταβάνι» οι τραπεζικές μετοχές | Liberal.gr). Είχαμε αναφερθεί μάλιστα και στις πολύ καλές εντυπώσεις που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς. Είχαμε μάλιστα πιθανολογήσει πως μετά από την μελέτη των αποτελεσμάτων θα ακολουθούσαν αναβαθμίσεις των συστάσεων και των τιμών – στόχων από την μεριά των χρηματιστηριακών αναλυτών.

Ήδη οι αναλυτές της Wood ανέβασαν τον στόχο τους από τα 3,40 στα 3,80 ευρώ, εκτιμώντας πως η Τράπεζα θα συνεχίσει να επιτυγχάνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Εκτός από την Wood όμως, βλέπουμε πως οι αναλυτές της Pantelakis Securities και της Optima Bank βρίσκονται στην διαδικασία ανοδικής προσαρμογής των δικών τους εκτιμήσεων, κάτι που πιθανότατα θα κάνουν και άλλοι συνάδελφοί τους.

Όπως είχαμε πει τότε, είναι πολύ λογικό να υποθέσουμε πως όταν ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων τριών τραπεζών θα είναι τουλάχιστον ικανοποιητικά και θα ενισχύσουν την θετική εικόνα του κλάδου. Πέρα από αυτό όμως, πρέπει να επισημάνουμε πως η προοπτική ακόμα μεγαλύτερης αυξήσεως των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει τους αναλυτές των διεθνών χρηματιστηριακών εταιρειών να αλλάζουν προς το υψηλότερο τις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης, στην οποία ανήκει βέβαια και η Ελλάδα. 

Για το θέμα της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα. Πιστεύουμε όμως πως έχει έρθει πιο κοντά όχι μόνο λόγω των καλών οικονομικών επιδόσεων της Ελλάδας αλλά και λόγω της υποχώρησης των φόβων για επικείμενη βαθιά οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, οι οποίοι έκαναν και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας πολύ πιο επιφυλακτικούς για τις οικονομίες των κρατών της Ευρωζώνης. 

Όσο αφορά στις επιχειρηματικές συμφωνίες, είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον για επενδύσεις, εξαγορές, συγχωνεύσεις και συνεργασίες απ’ όσο παλαιότερα. Με πρωταγωνιστές και ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις. Πέρα από διάφορες συμφωνίες που έχουν ήδη γίνει, υπάρχουν αρκετές ακόμα που είτε ανακοινώθηκαν πολύ πρόσφατα είτε θεωρείται αρκετά πιθανό πως θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ακόμα και να μην πραγματοποιηθούν όλες οι πιθανολογούμενες συμφωνίες, είναι φανερό πως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον συγκεκριμένο τομέα και αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) για τις πολύ σημαντικές συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Ιταλία με μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις είναι ένα μόνο παράδειγμα.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πολύ ενδιαφέρουσα συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών Α.Ε.Ε.Α.Π., της Briq Properties (ΜΠΡΙΚ) και της Intercontinental International (ΙΝΤΕΡΚΟ), η οποία ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, συμφωνία που αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο των εταιρειών εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας. Την προσοχή της αγοράς έχουν τραβήξει και οι πληροφορίες για σημαντικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ).

Επίσης, οι επενδυτές περιμένουν να ακούσουν, σχετικά σύντομα, νέα για την κατάληξη των συνομιλιών μεταξύ της ΔΕΗ (ΔΕΗ) και της Enel σχετικά με την πιθανή αγορά από μέρους της ελληνικής επιχείρησης των δραστηριοτήτων της ιταλικής εταιρείας στην Ρουμανία.

Πέρα από τις ανακοινωμένες ή πιθανολογούμενες συμφωνίες στις οποίες μόλις αναφερθήκαμε, υπάρχουν και άλλες που πραγματοποιήθηκαν το 2022 και πολλές άλλες για τις οποίες κυκλοφορούν ακόμα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Και όπως ξέρουμε, οι επιχειρηματικές συμφωνίες παίζουν πάντα τον ρόλο του καυσίμου για τα χρηματιστήρια. 

Δεν μπορούμε να πούμε πότε θα εκδηλωθεί μία πτωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (είναι αδύνατον να ανεβαίνει κάθε μέρα), ούτε να προβλέψουμε το αν όσοι την περιμένουν για να αγοράσουν θα δικαιωθούν ή όχι.

Μπορούμε όμως να πούμε πως η ολική επιστροφή των τραπεζών, η σημαντική πιθανότητα επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα και τα ολοένα και περισσότερα επιχειρηματικά deals θα συνεχίσουν να λειτουργούν υποστηρικτικά προς το Χρηματιστήριο Αθηνών και λογικά θα το οδηγήσουν σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα ανεξάρτητα από τις αναπόφευκτες διορθώσεις