Τραπεζικές μετοχές: Έφτασε η ώρα να δούμε ράλι στο ταμπλό;

Τραπεζικές μετοχές: Έφτασε η ώρα να δούμε ράλι στο ταμπλό;

H αλήθεια είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι και ο βασικός υπαίτιος για τις συντριπτικές απώλειες που έχουν υποστεί ξένοι και εγχώριοι επενδυτές από το 2010 μέχρι σήμερα.

Είναι ο κλάδος που έχει ρουφήξει τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια καίγοντας τα σε χρόνο dt. Είναι ο βασικός υπαίτιος για την μείωση του αριθμού των επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι αυτός που κάθε φορά που ανακοινώνονταν μια ακόμη αύξηση κεφαλαίου ή reverse split έσπευδαν όλοι να πουλήσουν φοβούμενοι τη μετέπειτα πορεία του. Είναι ο βασικός υπαίτιος που ο ΓΔ δεν μπορεί να δει τις 1000 μονάδες τα τελευταία χρόνια ενώ θα έπρεπε να γράφει 2000 μονάδες.

Είναι ο κλάδος που τα παλιά χρόνια είχε τους μεγαλύτερους fans επενδυτές και πλέον έχει αποκτήσει τους περισσότερους haters. Είναι ο κλάδος που μπορεί να μην ασχολείται κανένας μαζί του όταν κινείται ήρεμα ανοδικά χωρίς εξάρσεις και να μην τον ακουμπάνε οι traders -επενδυτές και συνάμα ο ίδιος κλάδος που όταν αρχίζει και κάνει επιθετική κίνηση τρέχουν όλοι να αγοράσουν όπως – όπως μετοχές γιατί πιστεύουν ότι ξεκίνησε την μακροπρόθεσμη ανοδική του πορεία. Είναι ο κλάδος που χωρίς αυτόν δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε...

Την έχουν πατήσει θεσμικοί Έλληνες και ξένοι, μικροεπενδυτές, traders σε όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών.

Πλέον έχουμε μπει στην εποχή που οι επενδυτές πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν τις τραπεζικές μετοχές με άλλο μάτι μιας και ο κλάδος δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Τα κόκκινα έχουν μειωθεί και συνεχίζουν να μειώνονται συνεχώς με στόχο να φτάσουν μονοψήφια επίπεδα την επόμενη χρονιά, οι τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες σε μεγάλο βαθμό -με εξαίρεση την ποιότητα των κεφαλαίων λόγω αναβαλόμενου φόρου- ενώ και αν αποφασιστεί να γίνουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου, δεν θα γίνει με όρους εξαϋλωσης που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, αλλά κοντά στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς.

Τα κόστη δανεισμού τους έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης συνεχώς αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα, ενώ το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι πλέον ο κλάδος αρχίζει δειλά - δειλά να κάνει τη δουλειά του η οποία είναι να δανείζει επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Για πρώτη φορά δε, οι τελευταίες ΑΜΚ που έγιναν στον κλάδο, αυτές της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, εξελίσσονται κερδοφόρα για τους επενδυτές που συμμετείχαν. Οι πιθανότητες ο κλάδος να έχει καταγράψει τα χαμηλά του είναι πολύ μεγάλες και αυτές να έχει ξεκινήσει ένα μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο ακόμα μεγαλύτερες.

Φυσικά οι κανόνες, ειδικά σε μεγάλους χρόνους, πρέπει να είναι δεδομένοι εκ των προτέρων σε κάθε περίπτωση.

Άλλωστε η συμπεριφορά του τελευταίου διαστήματος στον κλάδο ενισχύει το σκεπτικό μας έχοντας παράλληλα και τους μεγάλους θεσμικούς με σημαντικές θέσεις σε κάποιες περιπτώσεις.

Σταδιακά ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται να κερδίζει μέρος από τη χαμένη του αίγλη και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, και μένει να φανεί αν θα παίξει τον ρόλο του κρίκου που λείπει από την αλυσίδα της αγοράς για να αυξηθούν οι συναλλαγές, να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, και το ελληνικό χρηματιστήριο να αλλάξει επίπεδο.

Όλα συνηγορούν ότι ήγγικεν η ώρα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.