Τράπεζα της Αγγλίας για FTX: Απαραίτητο το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποφυγή ενός «κρυπτοσόκ»
AP
AP

Τράπεζα της Αγγλίας για FTX: Απαραίτητο το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποφυγή ενός «κρυπτοσόκ»

Η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX δείχνει την ανάγκη να ενταχθεί ο κόσμος της κρυπτογράφισης στο ρυθμιστικό πλαίσιο, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Τζον Κάνλιφ.

Η FTX, η οποία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στο πτωχευτικό καθεστώς των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι χρωστάει σχεδόν 3,1 δισ. δολ. στους 50 μεγαλύτερους πιστωτές της.

«Παρόλο που ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων δεν είναι προς το παρόν αρκετά μεγάλος ή αρκετά διασυνδεδεμένος με την κύρια χρηματοδότηση, ώστε να απειλήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι δεσμοί του με τα κύρια χρηματοοικονομικά έχουν αναπτυχθεί γρήγορα», ανέφερε ο Κάνλιφ.

Πρόσθεσε ότι η περίπτωση της FTX υπογραμμίζει την ανάγκη οι ρυθμιστικές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή αυστηρότερους ελέγχους, το συντομότερο δυνατό. Σημειώνεται ότι το εν λόγω ανταλλακτήριο δεν είχε άδεια λειτουργίας στη Βρετανία, ωστόσο η κατάρρευσή του έχει προκαλέσει αναταράξεις.

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης 

«Δεν πρέπει να περιμένουμε να μεγαλώσει περισσότερο και να διασυνδεθεί περισσότερο, για να αναπτύξουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για την αποφυγή ενός κρυπτοσόκ που θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερο αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο», τόνισε ο Κάνλιφ, μιλώντας σε εκδήλωση του Warwick Business School.

Επί του παρόντος, οι εταιρείες κρυπτογράφησης στη Βρετανία δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε περισσότερο πέραν του να αποδείξουν ότι μπορούν να εφαρμόσουν επαρκείς ελέγχους για να σταματήσουν το ξέπλυμα χρήματος. Ωστόσο, οι αιτήσεις πολλών εταιρειών έχουν απορριφθεί από την Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς της Βρετανίας (FCA).

Η Βρετανία εγκρίνει νέο νόμο για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις αγορές που θα εισαγάγει ρύθμιση για τα stablecoins.

Δημόσια διαβούλευση

Ο Κάνλιφ ανέφερε ότι η BoE θα διοργανώσει δημόσια διαβούλευση για να καθορίσει λεπτομερέστερα τους κανόνες για τα stablecoins και για το πώς θα πρέπει να δομηθούν οι αξιώσεις των κατόχων.

«Το παράδειγμα FTX αποκαλύπτει πόσο σημαντικές είναι αυτές οι πτυχές», πρόσθεσε ο Κάνλιφ.

Το υπουργείο Οικονομικών θα διαβουλευθεί επίσης σύντομα για την επέκταση της προστασίας των επενδυτών, της ακεραιότητας της αγοράς και για το ρυθμιστικό πλαίσιο που καλύπτει την προώθηση και την εμπορία χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε δραστηριότητες και οντότητες που αφορούν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, όπως είπε.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας και το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τις δυνατότητες για ψηφιακή λίρα.

 

Πηγή: Reuters