Τι θα συνέβαινε στον κόσμο, αν έσκαγε η φούσκα των κρυπτονομισμάτων;

Τι θα συνέβαινε στον κόσμο, αν έσκαγε η φούσκα των κρυπτονομισμάτων;

Ένας μαγικός διαφορετικός ψηφιακός κόσμος, που αποτελείται από περισσότερα από 5.000 κρυπτονομίσματα, δεκάδες ανταλλακτήρια, εκατομμύρια wallets και διευθύνσεις ιδιοκτησίας, που συνοδεύεται καθημερινά από ισχυρές παρεμβάσεις «κερδοσκοπικού» αλλά και «ιδεολογικού» χαρακτήρα στα social media, συγκέντρωσε τον τελευταίο καιρό, με τις διακυμάνσεις και τη μεταβλητότητα του, το ενδιαφέρον ακόμα και των πιο άσχετων πολιτών.

Και το ερώτημα που τίθεται, είναι: Τι θα συνέβαινε αν έσκαγε πραγματικά αυτή η φούσκα και δεν εξαϋλώνονταν μόνο 500 δισ. δολάρια;

Τι θα συνέβαινε αν η κατηφόρα στο bitcoin, δεν ολοκλήρωνε τον κύκλο της για να καταλήξει στα 37.000 δολάρια;

Πόσο θα επηρέαζε την παγκόσμια οικονομία, ένα τέτοιου μεγέθους γεγονός; Ποιοι θα ήταν οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι στο τέλος της ημέρας;

Για να αντιληφθούμε το τι σημαίνει η εξαφάνιση 500 δισ. δολάρια από τις αγορές και τα χρηματιστήρια, ας θυμηθούμε, δυο διαφορετικά γεγονότα.

Σύμφωνα με την S&P Dow Jones Indices (S&P Global / CME Group / News Corp), από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι και το τέλος του Μαρτίου του 2020 κατά τη διάρκεια του «covid crash», οι παγκόσμιες αγορές είχαν απωλέσει 14,9 τρισ. δολάρια.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του κραχ του 2008, που προκλήθηκε από την κατάρρευση της αγοράς των ενυπόθηκων δανείων και την αδυναμία διάσωσης της Lehman Brothers, οι συνολικές ζημίες χαρτοφυλακίων υπερέβησαν τα 18 τρισ. δολάρια.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι από άποψη μεγέθους, το πρόσφατο μίνι κραχ του bitcoin και των cryptos, αποτελεί ένα μικρό μόλις κλάσμα των ζημιών, σε σχέση με τις προηγηθείσες κρίσεις των παγκόσμιων αγορών.

Η μεγάλη ειδοποιός διαφορά είναι, ότι τόσο το 2008 όσο και το 2020, οι πτώσεις των χρηματιστηρίων είχαν επηρεάσει όχι μόνο τις αξίες και τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων, αλλά είχαν επιφέρει ισχυρά και καίρια κτυπήματα στην παγκόσμια οικονομία.

Το 2008 είχε κτυπηθεί η αγορά ακινήτων, το τραπεζικό σύστημα, η αγορά ομολόγων και κυρίως η πίστη στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το 2020 είχε κτυπηθεί σε μεγάλο βαθμό και η πραγματική οικονομία με την κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων, των ναύλων, την οπισθοχώρηση της παραγωγής και της κατανάλωσης και ένα πρωτοφανές αρνητικό ξέσπασμα στους δείκτες της απασχόλησης.

Αντίθετα, το «mini crypto crash», εκτός από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και τις ευφάνταστες διαστάσεις που αποτυπώθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα, δεν επηρέασε σε κανένα βαθμό την πραγματική οικονομία.

Φυσικά, επηρέασε ως ένα βαθμό την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα, αφού όλα τα επενδυτικά εργαλεία λειτουργούν με βάση τη γνωστή, από το μάθημα της Φυσικής, αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων.

Ωστόσο, δεν αμφισβητήθηκε η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Δεν υποχώρησε η παραγωγή, δεν επηρεάστηκε το εμπόριο και δεν κτυπήθηκε η κατανάλωση. Δεν διαταράχτηκε κανένα σύστημα εμπορικών συναλλαγών και κανένα σύστημα εκκαθαρίσεων συναλλαγών.

Ζημίες υπέστησαν μόνο οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων και όσοι έχουν επενδύσει εμμέσως στα cryptos, μέσω συμβολαίων παραγώγων, εξειδικευμένων αμοιβαίων κεφαλαίων και χρηματιστηριακών πλατφορμών.

Τι προκάλεσε την πτώση των κρυπτονομισμάτων;

Η υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές των cryptos, οφείλεται κατά βάσιν στα συναισθήματα και στην ψυχολογική διάσταση των εμπλεκομένων.

Με δεδομένο ότι ουδείς μπορεί να προσδιορίσει με κάποιο τρόπο τις τιμές τους, οι κινήσεις εξαρτώνται καθαρά από την προσφορά και τη ζήτηση, που και αυτές με τη σειρά τους εξαρτώνται από την ψυχολογική διάθεση των εμπλεκομένων επενδυτών.

Μια θετική δήλωση του Elon Musk ή της JP Morgan, είναι δυνατόν να στείλουν τα cryptos στα ουράνια, ενώ αντίθετα μια δήλωση της Fed και της HSBC, να τα οδηγήσουν στα τάρταρα.

Οι ανακοινώσεις της Microstrategy ότι θα αγοράσει bitcoin, ή της Τesla ότι θα χρησιμοποιεί το bitcoin στις συναλλαγές της, είχαν απογειώσει τα cryptos στη στρατόσφαιρα.

Αντίθετα, οι ανακοινώσεις των φορολογικών αρχών των ΗΠΑ που αφορούν τους κατόχους cryptos και των αρχών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, προσγείωσαν απότομα τις τιμές των cryptos.

Συμπερασματικά, σε αυτή τη φάση, ακόμα και το πλήρες σκάσιμο της φούσκας των κρυπτονομισμάτων, δεν φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει την πραγματική οικονομία.

Δεν θα επηρεάσει τη μετάβαση στην κοινωνία των ψηφιακών εφαρμογών. Δεν θα επηρεάσει την πορεία προ την υιοθέτηση των κεντρικών ψηφιακών νομισμάτων. Θα εξαφανίσει όμως μεταξύ άλλων, τους λογαριασμούς και τα χαρτοφυλάκια κάποιων εκατομμυρίων νέων, που είναι εθισμένοι στα cryptos. Και αυτό θα έχει κάποιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ίσως η μερική κατάρρευση των τιμών των κρυπτονομισμάτων, να είναι ένα επεισόδιο από τη σειρά των «Crypto Wars – Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται»,

Ο πόλεμος τώρα ξεκίνησε. Οι μάχες θα είναι πολλές. Είμαστε όλοι μεγάλα παιδιά και γνωρίζουμε τα ρίσκα που αναλαμβάνουμε.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.