Τι θα βαρύνει περισσότερο τη ζυγαριά των αγορών...

Τι θα βαρύνει περισσότερο τη ζυγαριά των αγορών...

Με «επί τόπου» βηματισμό ξεκίνησε η εβδομάδα καθώς πέραν από τις σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις - βιομηχανικής παραγωγή και  πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ- σήμερα ξεκινάει η διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Παρά το γεγονός ότι δεν περιμένουμε να αλλάξει κάτι στη νομισματική πολιτική, εντούτοις όλοι εστιάζουν στο πώς θα τοποθετηθεί ο Τζέρομ Πάουελ απέναντι στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος κινήθηκε τον Μάιο στο 5% σε ετήσιο επίπεδο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες του 4,7% αλλά και τις τιμές του Απριλίου πέριξ του 4,2%.

Με ένα σύνολο δεικτών να έχουν «χτυπήσει» νέα ιστορικά υψηλά την Παρασκευή- S&P 500, MSCI all countries world , Stoxx 600-  υποστηριζόμενοι από το  χαμηλό επίπεδο αποδόσεων στη λήξη  των ομολόγων στις κύριες οικονομίες και τη συνεχιζόμενη υποστηρικτική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, είναι επόμενο οι επενδυτές να περιμένουν τη διαβεβαίωση ότι η Fed  εξακολουθεί να παραμένει διατεθειμένη να κρατήσει τις κάνουλες ανοικτές, ακόμα και αν επιμείνουν τα πληθωριστικά στοιχεία.

Αν οι διαβεβαιώσεις αυτές δοθούν κατά τις ανακοινώσεις  αλλά και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τότε πιθανότατα η μητέρα των αγορών να φιγουράρει σύντομα πάνω από τις 4300 μονάδες, μεταγγίζοντας την καλή διάθεση και στις υπόλοιπες αγορές.

Αν όμως διαφανεί ότι πολλά μέλη πιέζουν για δράση πριν ο πληθωρισμός εδραιωθεί, τότε η ανησυχία αυτή θα μπορούσε άμεσα να αντικατοπτριστεί με μια επαναφορά του δείκτη στην πρώτη ισχυρή ζώνη στήριξης πέριξ των 4147-4173 μονάδων.

 Η επαναφορά αυτή δεν θα επηρεάσει το ανοδικό momentum εφόσον διακρατηθεί. Το σενάριο αυτό έχει σοβαρές πιθανότητες, καθώς μέχρι στιγμής η αγορά δεν φαίνεται να έχει διάθεση προεξόφλησης ούτε της επικείμενης αύξησης της εταιρική φορολογίας, ούτε του πληθωρισμού που έχει εκτοξεύσει την αξία των εμπορευμάτων στα ύψη και ήδη γίνεται ορατός στην τσέπη όλων μας.

 Σε αυτή τη φάση και επειδή ακριβώς μια αλλαγή νομισματικής πολιτικής ακόμα και αν μπει στο τραπέζι της συζήτησης δε θα εφαρμοστεί άμεσα, πιστεύουμε ότι το πρώτο στη σειρά  «βαρίδι» για τις αγορές είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας.

Και η αλήθεια είναι ότι τα νέα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Οι χτεσινές ανακοινώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την αναβολή της πλήρης κατάργησης των περιορισμών κατά του κορονοϊού και τη μεταφορά της  περιβόητης  «Ημέρας Ελευθερίας» στις 19 Ιουλίου,  ήτοι 4 εβδομάδες αργότερα, μόνο καλή είδηση δεν είναι, όχι μόνο για τη Μ.Βρετανία αλλά και για τις χώρες που στηρίζονται στους Βρετανούς τουρίστες.

Στη χτεσινή  συνέντευξη Τύπου ο Μπόρις Τζόνσον μαζί  με τους επικεφαλής επιστημονικούς συμβούλους Κρις Γουίτι και  Πάτρικ Βάλανς, εξήγησε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στην παράταση των μέτρων έως τις 19 Ιουλίου - ημερομηνία μέχρι την οποία αναμένεται τα 2/3 των Βρετανών ενηλίκων να έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις -  λόγω της ευρείας διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε πρώτη στην Ινδία.

  Εξαιτίας της επικράτησης της συγκεκριμένης μετάλλαξης η οποία είναι πιο μεταδοτική κατά 80%, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 64% σε μία εβδομάδα και  οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 50%.

«Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τον κορονοϊό.Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» Με αυτόν τον τρόπο προλόγισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός το γεγονός ότι ο οδικός χάρτης που είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο και σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι κοινωνικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης της ασθένειας θα τερματίζονταν στις 21η Ιουνίου, είναι πλέον άκυρος.

Θα καταφέρει η μετάλλαξη δέλτα να ακυρώσει τον οδικό χάρτη της επιστροφής στην κανονικότητα και σε άλλες χώρες; Ας ελπίσουμε πώς όχι, αν όμως πράγματι το καταφέρει, τότε ως επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουμε να ενεργοποιούμε τις «αντισταθμίσεις» μας.

Βλέπετε, μια αναζωπύρωση της πανδημίας στις οικονομίες που μόλις έκαναν άρση των lockdowns, θα οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των πιο αδύναμων σε χρεοκοπίες.

Τους επόμενους μήνες καλό θα ήταν να μη δούμε να πληθαίνουν ειδήσεις ανά τον κόσμο όπως εκείνη ότι από τα τέλη του 2019 έχει υπάρξει μια αξιοσημείωτη αύξηση στις χρεοκοπίες κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με ανάλυση της Goldman Sachs  ορισμένοι δανειολήπτες όπως η China Fortune Land Development έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν ομόλογα στη λήξη τους, τη στιγμή που ακόμη και για μεγάλες επιχειρήσεις σχετιζόμενες με το κράτος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι όλο και λιγότεροι διατεθειμένοι να επεκτείνουν τη στήριξη.

Όπως  σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προχωρούν σε πλήρεις διασώσεις τύπου bailout σε σχέση με το παρελθόν, ενώ αναμένεται οι ανησυχίες για ορισμένα ονόματα του κλάδου των ακινήτων με χρέος υψηλής απόδοσης στην Κίνα να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα.

Θα περιοριστεί άραγε εντός της Κίνας ο νέος κίνδυνος με το όνομα «χρέος υψηλής απόδοσης στον κλάδο ακινήτων;»

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.